VIDEO. Primărița Clotilde Armand, înjurată oribil de unul dintre consilierii locali ai PNL / Este vorba despre fiul renumitului Dinu „Vamă” Gheorghe, liderul mafiei vămilor din perioada lui Adrian Năstase / Rapoartele din epocă indicau că „filiera Dinu Vamă” încasa lunar șpăgi de un milion de dolari, prejudiciind statul cu zeci de milioane de dolari


VIDEO. Primărița Clotilde Armand, înjurată oribil de unul dintre consilierii locali ai PNL / Este vorba despre fiul renumitului Dinu „Vamă” Gheorghe, liderul mafiei vămilor din perioada lui Adrian Năstase / Rapoartele din epocă indicau că „filiera Dinu Vamă” încasa lunar șpăgi de un milion de dolari, prejudiciind statul cu zeci de milioane de dolari

Filiala USR Sector 1 solicită PNL demiterea consilierului local Dinu Gheorghe (fiul renumitului Dinu Gheorghe zis „Vamă” fostul șef al Direcției Generale a Vămilor din epoca lui Adrian Năstase, 2000-2003, când mafia vămilor făcea pe puțin un milion de dolari pe lună din șpăgi și alte foloase necuvenite, și prieten la cataramă cu sinistrul Tudor Postelnicu, fost șef al Securității ceaușiște) care i-a adresat, public, injurii primăriței de la Sector 1, Clotilde Armand. VIDEO mai jos

„Vrem să o f&*$ pe mă-ta!”, a spus consilier local PNL către primarul Sectorului în ședința convocată, miercuri, de Clotilde Armand pentru votarea bugetului. 

„În loc de argumente un consilier PNL a înjurat-o pe Clotilde Armand în cel mai josnic și grobian mod cu microfonul deschis.

Solicităm conducerii PNL demisia urgentă a respectivului consilier local și să se delimiteze public de limbajul subteran al acestuia. Este regretabil că am ajuns să asistăm la așa ceva.

De asemenea, reamintim și conducerii PSD că un consilier local de Vrancea a afirmat despre Clotilde Armand că ”în Franța era răpită și violată zile în șir, aoleuu stai că asta îi convenea bebelușei albe de Guadelupe”. Nici până în ziua de astăzi nu a fost sancționat de conducerea partidului”, precizează USR Sector 1 într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.


Cine este Dinu „Vamă”

În 2003,  un raport făcut public de către Uniunea Sindicatelor Funcționarilor Publici din România (USFP), aducea acuze grave "filierei Dinu Vamă", din care făceau parte angajați ai vămilor Băneasa, Giurgiu, Nădlac, Baia Mare, Petea, Iași, Constanța. Evaziunea fiscală, abuzul în serviciu, falsul și uzul de fals erau doar câteva din infracțiunile puse în seama "locotenenților" fostului șef al Direcției Generale a Vămilor (DGV). Conform sindicaliștilor, mafia din vămi încasa o șpagă de 1 milion de dolari pe luna de la importatorii agreați, iar gaură dată bugetului statului era de ordinul zecilor de milioane de dolari. Vasile Marica, liderul vameșilor, spunea că procedura de fraudare a statului a pornit de la o circulară dată de Dinu Gheorghe, prin care anumite transporturi nu mai erau vamuite în punctele de intrare în țară. Mărfurile urmau a fi controlate în vămile de interior. Culmea, cele mai multe dintre transporturi aveau că punct terminus Vama Băneasa - fieful fostului director al DGV. Transportatorii care intrau pe "filiera Dinu Vama" nu aveau de așteptat în frontiere, beneficiau "la interior" de scutiri de la plata taxelor vamale, iar mărfurile pe care le introduceau în țară erau subevaluate.

Transporturile firmelor concurente, care refuzau să "cotizeze" corespunzător, erau controlate la sânge, ținute cu zilele prin vămi, până când protejații DGV își plasau marfă pe piață. Vama Băneasa, se arată în raportul USFP, era una din vămile cele mai mici din Capitală, dar Dinu Vama a transformat-o în cea mai importantă vama din țară. La conducerea acesteia a fost numit Vasile Neagu, zis "Sica Mercedes", omul de încredere al fostului șef al DGV. Echipa de la Băneasa "s-a format din oameni loiali, aduși din toate vămile bucureștene, pentru a crea un sistem închis, din care să nu transpire nimic în exterior". Sursa: AICI

Sindicaliștii acuzau gruparea mafiotă a lui Dinu „Vamă” inclusiv de protejarea traficanților de droguri, unii dintre aceștia fiind prinși apoi, după ce tranzitaseră România, de către Poliția din Ungaria. Cunoscut în epocă drept „Armaghedonul vămilor”, scandalul provocat de către lucrători vamali revoltați de ilegalitățile comise de colegii lor a făcut valuri, dar nu a avut urmări importante pentru cei implicați. Presa vremii a mai scris că Dinu „Vamă” era un apropiat al familiilor Copos și Geoană.

Scandalul a fost imens și a zdruncinat clasa politică din temelii, determinând până și reacția bolșevicului Ion Iliescu căruia i se datorează într-o măsură importantă constituirea grupărilor politico-mafiote de după 1989. „De ce Poliția Ungară a confiscat mai multe droguri tranzitate prin România decât Poliția Română?” și „Știați că se face trafic de droguri sub acoperirea comerțului cu legume și fructe?”, a spus Iliescu atunci. Dinu și-a dat demisia dar nu a plecat din sistem, fiind menținut în Ministerul de Finanțe.

În ce-l privește pe Dinu Gheorghe jr, acesta are o declarație de avere impresionantă, bogăție acumulată în calitate de antreprenor conform informațiilor publice. Are șapte proprietăți, tablouri de zeci de mii de euro și sume importante de recuperat de la diverse persoane fizice cărora le-a oferit cu împrumut zeci de mii de euro. Interesant e că, deși susține că ar fi făcut uriașa sa avere din antreprenoriat, la nivelul anului 2022, fiul lui Dinu „Vama” a reușit doar un venit de 6100 de lei pe lună prestând ca manager la Reunion Caffe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.