Milițianul Dumitru Coarnă s-a despărțit cu scandal de AUR. Formațiunea lui George Simion îi impută nereguli financiare, iar pensionarul special MAI acuză AUR că „e săgeata PSD” / Un alt fost membru AUR Călărași acuză public: „Este un partid mafiot”


Milițianul Dumitru Coarnă s-a despărțit cu scandal de AUR. Formațiunea lui George Simion îi impută nereguli financiare, iar pensionarul special MAI acuză AUR că „e săgeata PSD” / Un alt fost membru AUR Călărași acuză public: „Este un partid mafiot”

După ce s-a umplut de personaje controversate, „aspirând” inclusiv foști pesediști din dorința de a se gonfla în timp record, AUR a ajuns la schimburi de replici publice jenante și acuzații de pesedism cu una din „achizițiile” sale recente de marcă, ajunsă în formațiune în urmă cu doar câteva luni.

Este vorba despre Dumitru Coarnă, fost polițist pensionat la doar 45 de ani, care a ajuns deputat pe listele PSD, dar a fost exclus din formațiunea lui Marcel Ciolacu ca urmare a vizitei la Ambasada Rusiei, alături de Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Francisc Tobă (toți băgați de AUR în Parlament), după invazia rusească din Ucraina.

Înscris în AUR prin iunie 2023, Coarnă a anunțat, duminică, pe pagina sa de Facebook că demisionează „împreună cu colegii din AUR Călărași”.

„Motivele acestei decizii sunt:

1. Nerespectarea prevederilor legii partidelor politice (14/2003) de către conducerea națională a partidului;

2. Nerespectarea statutului AUR de către conducerea centrală;

3. Refuzul de a înființa filiale județene

Revenim cu detalii”, a scris Coarnă care, până la ora redactării acestui material, nu a explicat mai detaliat motivele gestului său. Fostul milițian a dat doar câteva răspunsuri la acuzațiile care i-au fost aduse într-un comunicat publicat pe pagina AUR Călărași, acuzând formațiunea că este „săgeata PSD” și că conducerea centrală a partidului comite „ilegalități” (vezi captura alăturată).

AUR Călărași afirmă că plecarea lui Coarnă are, mai degrabă, legătură cu o serie de nereguli financiare și de organizare pe care formațiunea le-ar fi depistat.

„Referitor la situația domnului Dumitru Coarnă facem următoarele precizări: 

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) funcționează în baza prevederilor legale și a statutului partidului votat în cadrul Congresului. Acestea trebuie respectate de toți membrii AUR, indiferent de funcția pe care o ocupă. 

În cazul județului Călărași și al domnului Dumitru Coarnă, în cadrul forurilor de conducere ale partidului i s-a solicitat acestuia să prezinte în original și scanate adeziunile realizate la filiala AUR Călărași.

De asemenea, domnul Dumitru Coarnă a realizat, fără acceptul conducerii partidului sau al departamentului financiar, documente financiare care nu sunt în evidența partidului. 

Domnia sa a refuzat să răspundă tuturor solicitărilor venite din partea conducerii centrale a partidului, să transmită adeziunile, dar și să respecte cadrul legal și statutar al partidului cu privire la activitățile financiare, iar pe cale de consecință, în data de 29 ianuarie, i s-a transmis că nu mai are nicio calitate de reprezentare în partidul AUR. 

Ca urmare a refuzurilor repetate, domnului Coarnă i s-a transmis în această săptămână și fizic o somație cu privire la aceste aspecte. Domnia sa a refuzat să primească reprezentanții Secretariatului General al AUR, dându-i afară dintr-un sediu paralel pe care îl crease pentru AUR Călărași. 

Domnul Coarnă a încercat, pe parcursul activității sale din ultimele luni, să introducă în AUR Călărași toate mecanismele toxice de funcționare pe care a încercat să le aplice și în celelalte formațiuni din care a plecat sau a fost înlăturat. Acesta a refuzat orice promovare a oamenilor pe bază de meritocrație, creând un sistem în care a ținut adeziunile și partea financiară pe persoană fizică. 

Nu vom tolera niciun fel de abatere de la normele statutare și legale și nu vom îngrădi dreptul nimănui de a promova în cadrul formațiunii.”, a precizat AUR Călărași. 

Într-un comentariu (lăsat și la postarea lui Dumitru Coarnă, și la cea de pe pagina AUR Călărași), un alt fost membru AUR lansează (agramat, deși susține că voia prin lege mai multe clase obligtorii pentru elevi) acuzații grave la adresa formațiunii: 

„Subsemnatul: Marius-Dan Mihai, am câștigat alegerile în Municipiul și Județul Călărași cu această formațiune politică nouă, crezând că voi aduce o schimbare reală în viața grea încercată a oamenilor de rând, mulți aflați temporar în pragul de sărăcie lucie, am inițiat proiecte pentru a avea 12 clase obligatorii și scoaterea bacalaureatului ( media să fie pe anii din studiul liceal) astfel scăpam societatea de mase de manevră care folosesc în permanentă apelativul "șeful" său "bosule" dându-le posibilitatea să aibe cu toții o diplomă, meserie, demnitate, pretenții mult mai mari în viață implicit la vot!!! AUR mi-a dovedit ca sunt un partid nedemocratic, vasal, mafiot, corupt propriilor interese, sunt un cocon mafiot restrâns la București în care există doar o dictatură dirijată!!! Îmi cer scuze tuturor celor care au crezut în mine și m-au votat candidând din partea acestui "partid" mafiot 100%!!! PS. Dacă știam că este un partid mafiot, nu deschideam lista la Senat și câștigăm aproape de unul singur alegerile Parlamentare! PSS. Am să lupt în continuare pentru ajutarea, educarea, conștientizarea oamenilor, dacă într-o societate sunt mase de manevră lăsate în pragul semianalfabetismului, atunci toată clasa politică (beneficiarii) trebuie să plece, oamenii amărâți din România sunt efectul unor politicienii miserupiști, corupți, trădătorii, aceștia fiind în realitate cauza a tot ce este prost în acestă minunată țară!!! PSSS .Voi lupta întotdeauna pentru ca demnitatea umană să fie respectată!” (textul este preluat așa cum a fost publicat, vezi captura alăturată)

Conform datelor din CV-ul său public, Coarnă, 59 de ani, are o licență în drept la Universitatea „Romano-Americană” din București, completate în 2008 de un master în Științe Penale și criminalistice la Spiru Haret.

Anterior, între 1982 și 1987 Coarnă a lucrat ca electrician la Combinatul chimic Giurgiu, după care a fost șef la Inspectoratul de Poliție al Județului Călărași până în 2009. Doi ani mai târziu acesta ajunge vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, iar mai apoi, în 2016, este ales președinte al sindicatului. În 2020 acesta demisionează și își începe primul mandat de deputat sub steagul PSD. 

Întrebat de News.ro despre motivul audienţei pe care a avut-o împreună cu alţi trei parlamentari la ambasadorul Rusiei Valery Kuzmin, în martie 2022, deputatul Dumitru Coarnă a răspuns că a încercat să folosească diplomația pentru a fi evitat un război. „Am folosit diplomaţia şi mesajul nostru era să evităm războiul. Mesajul nostru funcţionează în acelaşi spirit al valorilor euroatlantice”, a mai spus Coarnă. 

La un an de la excluderea din PSD, în iunie 2023, Coarnă a anunțat că reprezintă grupul parlamentar al partidului extremist  AUR, deși s-a aflat adesea în perioada de „independență” parlamentară în compania Dianei Șoșoacă.

Siteul ziariștii.com arată că deși a criticat public faptul că mulți pensionari din MAI au fost reangajați în minister și au ajuns la venituri cumulate, din pensie și salariu, de peste 30.000 de lei, sindicalistul Coarnă a făcut și el la fel când s-a putut. Astfel s-a pensionat la 45 de ani și s-a reangajat, fiind o vreme salariat ca președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Conform ziaristii.com, în octombrie 2020, Dumitru Coarnă a menționat venituri anuale de 207.955 de lei în declarația de avere pe 2019, ceea ce însemna o medie lunară de 17.330 de lei (3.600 de euro).

Aceste venituri proveneau din trei surse:

113.773 de lei ca lider sindical al polițiștilor (9.481 de lei pe lună);

64.800 de lei din pensie (5.400 de lei pe lună – între timp peste 67000 de lei anual);

29.382 de lei ca membru în Comitetul Economic şi Social (CES) – calitate dobândită tot prin poziția de lider sindical (2.448 de lei pe lună).

Pe lângă nenumărate proprietăți imobiliare, unele moștenite, altele achiziționate recent (cel puțin două apartamente achiziționate în actualul mandat de deputat), Coarnă arată în ultima declarație de avere depusă la Camera Deputaților că încasează o indemnizație de deputat de 131.777 lei, anual, și o pensie MAI de 65.772 lei (5400 lei pe lună).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.