Ferma Dacilor. Procurorii au dispus o nouă arestare în dosarul incendiului în care au murit opt persoane. Fostul și actualul primar ai comunei de care aparține pensiunea au fost puși sub control judiciar


Ferma Dacilor. Procurorii au dispus o nouă arestare în dosarul incendiului în care au murit opt persoane. Fostul și actualul primar ai comunei de care aparține pensiunea au fost puși sub control judiciar

Primarul comunei prahovene Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, şi fostul edil, Constantin Lungu, au fost puşi sub control judiciar în dosarul deschis de anchetatori în urma incendiului de la Ferma Dacilor, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au reţinut în acelaşi dosar o funcţionară din cadrul primăriei care a îndeplinit responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului.

Surse judiciare au declarat pentru news.ro că funcţionara este acuzată de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Conform anchetatorilor citați de agerpres.ro, demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate'' a Fermei Dacilor au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii.

Unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu, au transmis anterior procurorii.

Anchetatorii spun că situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 5,45, a incendiului ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a opt persoane, sursa probabilă a incendiului fiind "efectul termic al curentului electric".

Totodată, procurorii arată că la nivelul primăriei au fost emise două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.

Opt persoane, cinci adulţi şi trei copii, au murit carbonizate în urma incendiului de la Ferma Dacilor. Patronul de facto al pensiunii, Cornel Dinicu, se află în arest preventiv. Patronii din acte se află în arest la domiciliu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.