Un sindicat din Poliție lansează acuzații grave la adresa ministrului Predoiu și a șefilor obedienți din Poliție: „Sunt create premisele unui nou 10 august!” / „Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice” / Cazul „Angi Șerban” sau ce i se poate întâmpla unui activist după o postare inofensivă pe Facebook


Un sindicat din Poliție lansează acuzații grave la adresa ministrului Predoiu și a șefilor obedienți din Poliție: „Sunt create premisele unui nou 10 august!” / „Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice” / Cazul „Angi Șerban”  sau ce i se poate întâmpla unui activist după o postare inofensivă pe Facebook

În momentul în care poliția săvârșea un abuz de inspirație rusească, ridicând-o pe activista civică Angi Șerban (Corupția Ucide) pentru o postare inofensivă pe Facebook, Sindicatul Europol dădea publicității un mesaj tulburător pe pagina sa oficială de Facebook, dezvăluind cum oamenii legii sunt obligați chiar de superiorii conectați politic să încalce Constituția și să comită „acțiuni” ilegale de natură să intimideze protestatarii aflați acum în stradă, mai exact pe fermieri și transportatori. 

Postarea Europol îi menționează în mod special pe ministrul liberal Cătălin Predoiu și pe controversatul secretar de stat Bogdan Despescu (nr.2 din ministerul de Interne, dar în realitate conducătorul de facto în ultimii ani al instituției profund politizate), un plagiator dovedit (de Emilia Șercan) sub coordonarea căruia a avut loc acea întâlnire de pomină din pandemie, la ceas de noapte, dintre șefii poliției și interlopii clanului Duduianu, în mandatul căruia condamnați importanți au trecut nestingheriți peste graniță, traficul de droguri a explodat efectiv sau mai clar chestorul șef de poliție care aparent a interlopizat instituția, decredibilizând-o, subordonând-o politicului etc.

Comunicatul Europol nu conține însă nicio referire la abuzul împotriva activistei Angi Șerban, dar oferă detalii importante despre modul de acțiune al organelor de forță pe care politicul și le-a subordonat aparent total, deviindu-le de la rolul lor fundamental de a fi în slujba cetățeanului, și nu împotriva lui. Prin extensie, putem considera, având în vedere stranietatea și neobișnuitului cazului, că și în privința activistei a fost vorba de un ordin de natură politică, și nu de o acțiune decisă la nivel individual de vreun polițist zelos care să fi considerat, printr-o evaluare proprie, în acord cu legea, că Angi Șerban comite o instigare ilegală.

Cazul Angi Șerban pe scurt: activista a postat un comentariu pe Facebook în care critica gestul cel puțin dubios al unui polițist de a pune genunchiul pe capota unui autoturism cu arma îndreptată împotriva ocupanților, întrebând „Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu'?”. Întrebarea a fost considerată de autorități instigare iar activista a fost ridicată (de la o altă adresă decât cea de domiciliu, situația care naște firesc întrebarea cum de a știut poliția într-un timp record unde se află și dacă nu cumva Angi Șerban are telefonul pus sub urmărire) și dusă pe sus la Secția 18 de Poliție din București unde a fost amprentată și percheziționată. Filmul întregului incident îl găsiți detaliat pe pagina ei de Facebook.

Ce i se poate întâmpla unui cetățean în România după o postare pe Facebook:

Redăm integral comunicatul Europol:

„Zilele acestea am ajuns din nou într-una dintre cele mai penibile situații ca instituție. 

Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație și folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii. În cazul de față fermierii și transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanțele militare ILEGALE și cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acțiunile dispuse de ministrul Predoiu și secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou “10 august”.

Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului, să-și exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituție. De ce facem referire tocmai la Constituție? Pentru că polițiștii și jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituția, chiar cu prețul vieții!

Față de mii de polițiști s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Și când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situațiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut polițiștilor să culeagă informații din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca. 

Evident, toate aceste demersuri sub ,,îndrumările ” amenințătoare ale unor șefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă “împuterniciți” sau “desemnați” care nu cârâie în fața ordinelor venite din partea celor care ocupă funcții politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau șeful Poliției Române, care ocupă tot o funcție politică, fiind numit de ministrul de interne în funcție. 

În cele două imagini (vezi la finalul textului) aveți dovada celor afirmate mai sus. În prima poză avem extras dintr-o procedură a poliției rutiere unde se stipulează INTERDICȚIA de a bloca drumul public cu autospeciala de poliție. În a doua poză sunt îndemnurile adj insp șef de la IPJ CS, cel care în trecut amenința polițiștii care și-au permis să îi sancționeze pe cei care transportau lemne ilegal, însă, de această dată le cere subalternilor săi, să culeagă informații, să îi urmărească și să îi blocheze pe cei care vor să manifeste pașnic. Totul în numele partidului!

Le cerem polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale și să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică și guvernanții de contactul cu realitatea din țară. Nu vă sacrificați pentru guvernanții care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării. Pentru cetățenii care critică și condamnă polițiștii pe care îi văd în stradă, să știți că nu sunt ei de vină, ci șefii lor care îi obligă la aceste gesturi. Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI. Poliția și Jandarmeria sunt în slujba cetățenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcții politice de conducere în instituțiile statului!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.