Consultanță sau cumpărare de influență? Victor Ponta, consilierul premierul Ciolacu, încasează, din 2021, sute de mii de euro dintr-o așa-zisă „consultanță” acordată oligarhilor lui Erdogan, unor afaceriști greci, chinezi și austrieci, dar și unei firme de talente autohtone


Consultanță sau cumpărare de influență? Victor Ponta, consilierul premierul Ciolacu, încasează, din 2021, sute de mii de euro dintr-o așa-zisă „consultanță” acordată oligarhilor lui Erdogan, unor afaceriști greci, chinezi și austrieci, dar și unei firme de talente autohtone

Captura.ro publică o investigație complexă în care descâlcește și prezintă în detaliu dubioasa „consultanță” pe care o acordă, pe sume uriașe, începând din 2021, unor puternice companii care rulează afaceri de zeci și chiar sute de milioane de euro în România, fostul premier Victor Ponta. Acesta afirmase că se retrage din politică după eșecul înregistrat în ultimele alegeri parlamentare, dar, recent, s-a alăturat cabinetului premierului Marcel Ciolacu, din postura din consilier onorific. Mai exact ocupă o funcție (chiar dacă nu e remunerată) importantă în arhitectura de putere de la Palatul Victoria.

Firma de consultanță a lui Ponta, VP Projects Advisers, a fost înființată în 2021, și are încasări, numai dintr-o singură colaborare, cu o companie turcească din cercul de apropiați ai lui Recep Tayyip Erdogan, 100.000 de lei pe lună (20.000 de euro, bani pe care i-a primit neîntrerupt de la firma turcească în ultimii doi ani).

Așadar, potrivit captura.ro, printre clienții cei mai generoși ai lui Ponta se numără compania Cengiz Holding din Turica, care are activități și interese diverse în România, de ordinul miliardelor de euro, de la extracția a milioane de tone de cupru până la construirea unor tronsoane de autostrăzi pe sute de milioane de euro, bani europeni.

Captura.ro: „Grupul Cengiz Holding este totodată unul dintre cei mai importanți contractori guvernamentali din domeniul infrastructurii. Împreună cu alt gigant turc, Mapa Group, Cengiz trebuie să finalizeze tronsonul Boita-Cornetu al autostrăzii Sibiu-Pitești până în 2027. Valoarea lucrării depășește 4.2 miliarde lei fără tva (845 milioane euro), iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a fost încredințat în 2021 asocierii Cengiz-Mapa de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma unei licitații cu o singură ofertă (a lor). Este cel mai complex lot atribuit vreodată: peste 31 de km prevăzuți cu 7 tuneluri și 27 de viaducte pe parcurs. Amploarea tehnică și costurile tronsonului au propulsat tandemul turc în topul constructorilor de autostrăzi din România”. 

„Corporațiile Cengiz Holding (clienții lui Ponta) și Mapa Group se mișcă la un nivel rarefiat de putere în Turcia. Patronii lor, Mehmet Cengiz si Nazif Günal, se numără printre cei cinci oligarhi care alcătuiesc inelul financiar din jurul președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Fiecare dintre ei deține azi o corporație cu ambiții internaționale, care concurează în topurile Băncii Mondiale cu mamuții de stat chinezi (la capitolul contractelor publice obținute în țara de baștină). Cei cinci magnați turci au în comun și ascensiunea rapidă din ultimele două decenii, de când durează regimul AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării), sub care au devenit jucători globali din firme mijlocii.

În afară de Mehmet Cengiz (Cengiz Holding) și Nazif Günal (Mapa Group), nucleul select îi include pe miliardarii Cemal Kalyoncu (Kalyon Holding), Nihat Özdemir (Limak Holding) și Naci Koloğlu (Kolin Construction). Sunt fondatorii holdingurilor și, totodată, capii unor familii privilegiate politic, ajunse între timp la a doua generație de manageri în propriile imperii”. 

Printre clienții firmei lui Ponta se numără o firmă de talente autohtone înființată de o apropiată a lui Adrian Sârbu, fostul patron de la ProTV, grupul austriac Egger, specializat în producția plăcilor prefabricate lemnoase și lider în Europa pe segmentul său, grupul grec Aktor, colecționar important de proiecte publice (implicat și în realizarea lotului 3 al șoselei de centură a Capitalei), grupul Gândul (patronat de penalul Radu Budeanu, fostul soț al trompetei PSD Dana Budeanu), dar și chinezii de la grupul Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume. Și lista de clienți nu se termină aici, cert e însă că Victor Ponta a reușit să ajungă la un milion de euro numai din consultanță. Cât i-a plătit fiecare dintre clienți lui Ponta puteți citi în detaliu AICI

Victor Ponta a fondat firma de consultanță VP Projects Advisers la începutul lui 2021 (februarie), în calitate de asociat unic. Administrator a numit-o pe Geanina Pușcașu, fosta sa consilieră din cancelaria primului ministru.

Cu sediul social într-un apartament al familiei Ponta din ansamblul Central Residential Park (sector 2, București), societatea a avut trei salariați în primul an de funcționare și o cifră de afaceri netă de 2,6 milioane de lei. Din care, profitul net s-a ridicat la 2,1 milioane de lei.

Anul următor, adică în 2022, cifrele companiei au crescut cu peste 40%. Cu șapte angajați acum, VP Projects Advisers a rulat 3,8 milioane de lei, din care a câștigat propriu-zis 3 milioane.

În toamna lui 2021, practic când firma de consultanță avea deja încasări spectaculoase, Radio Europa Liberă dezvăluia că fostul premier Victor Ponta câștiga mii de euro (și) în calitate de consilier juridic al propriului partid, Pro România. Astfel, potrivit unui document al Autorității Electorale Permanente, salariul brut pe care îl primea Ponta în acea calitate era de peste 25.000 de lei lunar (5.000 de euro, bani publici). Pe lista angajaților Pro România se regăsea și Geanina Pușcașu, care era încadrată drept consultant în management, iar salariul lunar brut al acesteia era 21.000 de lei (peste 4.000 de euro). PODUL a scris AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.