Jens Stoltenberg: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă înainte de încheierea războiului!


Jens Stoltenberg: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă înainte de încheierea războiului!

Ucraina nu poate adera la NATO în timp ce ostilitățile active sunt în desfășurare în țară, dar Aliații vor sprijini Ucraina și îi vor oferi în mod constant asistență în implementarea reformelor care să o apropie de apartenența la alianța militară. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat această chestiune pe parcursul unei conferințe de presă susținute luni, la Bruxelles, înaintea întâlnirii miniștrilor de Externe ai țărilor din cadrul Alianței Nord-Atlantice. 

"Este prea devreme pentru a spune exact în ce va consta sesiunea de la Summit-ul de la Washington. Toți Aliații sunt de acord că, în mijlocul unui război, aderarea cu drepturi depline nu este posibilă. Dar, desigur, vom continua să abordăm cum putem duce Ucraina și NATO chiar și mai aproape, împreună, în timp ce ne pregătim pentru Summit-ul de la Washington. Chestiunea despre ce decizie luăm acolo trebuie abordată într-o etapă ulterioară, când suntem mai aproape de summit", a spus Stoltenberg.

Privind parcursul euro-atlantic al Ucrainei, Stoltenberg a amintit că aliații NATO aplică deciziile luate la Summitul Alianței Nord-Atlantice ce s-a desfășurat în acest an la Vilnius. 

În special, Aliații au scurtat calea Ucrainei către aderare, mai precis de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă, eliminând cerința unui Plan de acțiune pentru aderare, derogare de care au beneficiat inclusiv Finlanda și Suedia. Aliații au fondat și un instrument calitativ nou - Consiliul NATO-Ucraina, unde Ucraina și Aliații se întâlnesc ca parteneri egali pentru a lua decizii comune. Ei au convenit asupra unui program substanțial cuprinzător pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele ucrainene și cele ale NATO. Țările membre sunt, de asemenea, în proces de a livra Ucrainei avioane de luptă F-16, tancuri, artilerie, respectiv sprijină forțele ucrainene prin sesiuni de antrenament. 

Toate acestea, potrivit lui Stoltenberg, apropie Ucraina de aderarea la NATO într-un mod foarte practic.

"Continuăm să sprijinim Kyivul în drumul său către aderarea la NATO", a conchis Stoltenberg. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.