Sondaj. Polul de Dreapa, USR, PMP și Forța Dreptei, ar fi pe locul al doilea în preferințele electoratului / USR a decis să nu-l retragă pe Vlad Voiculescu de pe lista la europarlamentare, subliniind legăturile dintre procurorul „Mache” și plagiatorul Ciucă


Sondaj. Polul de Dreapa, USR, PMP și Forța Dreptei, ar fi pe locul al doilea în preferințele electoratului / USR a decis să nu-l retragă pe Vlad Voiculescu de pe lista la europarlamentare, subliniind legăturile dintre procurorul „Mache” și plagiatorul Ciucă

PSD ar câștiga alegerile parlamentare și europarlamentare dacă acestea ar avea loc astăzi, urmat de AUR, potrivit unui sondaj Mercury Research, la comanda USR și consultat de HotNews.ro. Dacă ar candida împreună însă la europarlamentare, USR, PMP și Forța Dreptei s-ar clasa pe locul 2, la mică distanță de PSD.

30 la sută dintre respondenții care au spus că ar merge sigur la vot ar alege PSD la parlamentare. 20 la sută ar opta pentru AUR. Pe locul trei se situează USR, pentru care ar vota 19 la sută dintre cei care au declarat că ar merge sigur la vot la parlamentare.

PNL se situează pe a patra poziție, cu un scor de 17 la sută.

Alianța USR-PMP- Forța Dreptei ar ieși pe locul doi la europarlamentare

Dacă astăzi ar fi alegeri pentru Parlamentul European, 28 la sută dintre cei care au spus că ar merge sigur la vot ar alege PSD. Pe locul al doilea sunt la egalitate AUR și USR cu 19 la sută, în vreme ce pentru PNL optează doar 15 la sută.

Topul ar fi altul dacă USR, PMP și Forța Dreptei ar candida împreună. Alianța Dreptei s-ar situa pe locul doi la europarlamentare, cu un scor de 24 la sută, în vreme ce pentru PSD ar vota 26 la sută, pentru AUR, 21 la sută, iar pentru PNL, 15 la sută.

Sondajul a fost realizat de Mercury Research, la comanda USR, în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie, telefonic și online, pe un eșantion de 1.227 de persoane și are o marjă de eroare de +/-2,8 la sută, deci înainte ca acuzațiile de abuz în serviciu la adresa lui Vlad Voiculescu în dosarul vaccinurilor inutile. PODUL a scris despre dosar AICI.

Precizăm și că până la transmiterea acestor informații, USR susținea cu fermitate nevinovăția lui Vlad Voiculescu, comunicatele publice lăsând să se înțeleagă că nu va fi retras de pe lista cu care formațiunea candidează la europarlamentare, fostul ministru al Sănătății figurând pe locul al doilea, după Dan Barna care a deveni cap de listă după retragerea Elenei Lasconi.

Ultimul comunicat în acest sens a venit (pe mail) din partea liderului Cătălin Drulă exprimă susținerea pentru Voiculescu, atacând DNA în virtutea faptului de notorietate deja că actualul șef al instituției, procurorul Marius Voineag (zis Mache), este unul dintre cei care l-au ajutat pe plagiatorul Nicolae Ciucă să scape de acuzațiile legate de teza sa de doctorat:

„Salut,

Ați văzut, probabil, știrile despre dosarul vaccinurilor din ultimele ore. 

Am mai văzut dosare activate când e convenabil politic, în campanie electorală. Așa știu ei să lucreze. Sunt semnale prin care ne transmit să ne potolim. Să nu construim Polul de Dreapta.

Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru, a acționat responsabil și cu patriotism.

Vlad nu a avut niciun cuvânt de spus în campania de vaccinare. PNL și-a asumat vaccinarea anti-COVID prin Comitetul de Vaccinare, ministrul Apărării și premier. N-am fost de acord cu ei la multe decizii, iar Vlad Voiculescu a și fost dat afară din guvern pentru asta.

E important însă de spus un lucru: deciziile luate în momente de criză trebuie privite prin prisma contextului de atunci. România și alte state UE au agreat un mecanism prin care au dat comenzi mai mari de vaccinuri pentru a se asigura că primesc suficiente doze. În total, UE a comandat 4,6 miliarde de doze la o populație de 450 de milioane de oameni. 

Acestea au fost distribuite statelor membre conform cu populația pe un mecanism pro-rata. Majoritatea statelor membre, printre care și România, au contractat alocarea întreagă pentru că asta le-a permis în săptămânile critice din iarna-primăvara 2021 să primească maximul posibil de doze.

Era un context în care prioritățile erau salvarea de vieți și redeschiderea economiei. 

O decizie de oportunitate, una luată identic de majoritatea statelor membre și de UE, nu poate face obiectul unui dosar direcționat politic.

Sunt semne îngrijorătoare privind regresul democrației în România în ultimii doi ani. Statul de drept suferă în timp ce instituțiile sunt capturate. 

Rețeaua din Justiție care pedepsește judecătorii incomozi precum Cristi Danileț este de notorietate. Nicolae Ciucă a fost spălat de un plagiat evident de pe lună. Magistrații care l-au ajutat au fost promovați. Unul este actualul șef al DNA.

Știam că nu va fi ușor și că le e frică că există o alternativă la planul lor malefic pentru 2024: continuarea guvernării hoției. Ne-au transmis semnale că nu e bine ce facem și că o să vedem noi.

Rămânem neclintiți în angajamentul nostru de a construi un pol de dreapta solid și de a fi o forță semnificativă în alegerile de anul viitor.

2024 nu este doar un an electoral, este un punct de cotitură pentru România. Iar determinarea noastră crește în fiecare zi”. 

CITEȘTE ȘI: Referat DNA. Cele mai grave acuzații ale procurorilor sunt la adresa lui Vlad Voiculescu: două infracțiuni de abuz în serviciu și una de complicitate la abuz în serviciu. În dosar apar, pe lângă Voiculescu, Cîțu și Mihăilă, alte două nume grele

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.