„Prințul Verde”, fiul unuia dintre co-fondatorii Hamas, s-a convertit la creștinism și este unul dintre cei mai virulenți critici ai grupării teroriste. Într-un discurs la ONU, Mosab Hassan Yousef a cerut țărilor lumii să sprijine Israelul în eradicarea teroriștilor din Gaza


„Prințul Verde”, fiul unuia dintre co-fondatorii Hamas, s-a convertit la creștinism și este unul dintre cei mai virulenți critici ai grupării teroriste. Într-un discurs la ONU, Mosab Hassan Yousef a cerut țărilor lumii să sprijine Israelul în eradicarea teroriștilor din Gaza

Mosab Hassan Yousef, fiul co-fondatorului Hamas, șeicul Hassan Yousef, a vorbit, zilele trecute la ONU despre ororile comise de Hamas mai ales împotriva copiilor palestinieni și despre necesitatea de a eradica gruparea.

Yousef a denunțat atacurile teroriste ale Hamas împotriva civililor israelieni, dar și îndoctrinarea „sălbatică” a populației din Gaza - în special a copiilor - de către gruparea genocidară cu care a avut cândva o legătură foarte strânsă, nu doar prin prisma faptului că tatăl său este unul dintre co-fondatori.

„Astăzi pot vorbi cu autoritatea dată de faptul că am fost cândva un copil palestinian, că sunt cineva care a crescut în această cultură", a spus Youssef.

„Vorbim despre un grup religios care nu crede în granițe politice și care vrea să anihileze o întreagă rasă pentru a edifica un stat islamic. Nu știu ce altceva se mai poate spune despre acest lucru și nu știu de ce nu este evident pentru toată lumea”, a mai precizat el. 

Yousef, care a scris și o carte autobiografică intitulată Son of Hamas (Fiul Hamas) în 2010, a devenit unul dintre criticii cei mai vehemenți ai grupării teroriste după ce a decis să o părăsească în anii 1990, marcat profund de cruzimea acesteia. Yousef a lucrat apoi cu contraspionajul israelian și a ajutat Mossad-ul în diverse operațiuni - inclusiv încarcerarea propriului său tată, arată publicația The Jerusalem Post.

„Cea mai mare dintre crimele Hamas împotriva copiilor palestinieni nu este înarmarea acestora sau încurajarea lor să comită atacuri sinucigașe cu bombă - este îndoctrinarea ideologică religioasă prin care a trebuit să trec cu o singură intenție: anihilarea statului Israel. Acesta este obiectivul principal al Hamas", a declarat Yousef. 

„Aveam doar 10 ani, când nu am ascultat de Hamas și am fost legat de un stâlp și am fost biciuit de un lider de top al Hamas. Tatăl meu era în închisoare la acea vreme, iar acest lider credea că este mentorul meu. Aceasta este disciplina Hamas. Așa au vrut să fiu... să devin un sălbatic violent ca ei", a mai spus fostul membru al grupării teroriste.

Youssef a vorbit adesea, în public, despre copilăria sa în orașul Ramallah din Cisiordania, ca fiu al lui Hassan Yousef, cofondator al Hamas, despre faptul că a fost încarcerat și a devenit informator și mai târziu avocat al Israelului, susținând însă că face propagandă, nu lucrează în prezent pentru nimeni. 

„Mă reprezint doar pe mine însumi iar autoritatea mea decurge din asta, așa că nu vă lăsați înșelați și ascultați cuvintele mele cu mare atenție", spunea Youssef într-una din aparițiile sale publice.

„Hamas comite o crimă împotriva acestei generații și a celor care vin, așa că învinovățirea Israelului nu va rezolva problema”, a completat el. 

„Dacă Hamas nu este învins, dacă nu este distrus în Gaza, vom exporta acest model, le vom da un imbold și altor grupări radicale din lumea întreagă, vom inspira și alte organizații teroriste. Dacă vă pasă cu adevărat de securitatea globală și asta vi-o spun ca unul care a luptat împotriva extremismului islamic. Multe grupări radicale de pe glob vor vedea că doar câteva mii de sălbatici sunt capabili să șantajeze întreaga comunitate internațională, superputerile și să aducă democrațiile la picioarele lor. Mulți dintre ei privesc acum și sunt fericiți văzând cum a ales să răspundă omenirea, sunt satisfăcuți cu această confuzie dublată de frică, anxietate etc. Este momentul să fim uniți, pentru că dacă Israelul eșuează în Gaza, următorii vom fi chiar noi”, a mai spus el în discursul de la ONU care poate fi urmărit integral (în engleză) în videoul de la mai jos.



Cine este Mosab Hassan Yousef, cunoscut și drept „Prințul verde” 

Născut la 5 mai 1978 în Ramallah, oraș situat la zece kilometri nord de Ierusalim, Mosab Hassan Yousef, devenit ulterior Iosif după convertirea la creștinism, este un palestinian care a lucrat sub acoperire pentru serviciul de securitate internă israelian Shin Bet între 1997 și 2007.

Shin Bet l-a considerat cea mai valoroasă sursă a sa în cadrul conducerii Hamas. Informațiile furnizate de Yousef au împiedicat zeci de atacuri sinucigașe și asasinate ale israelienilor, au dezvăluit numeroase celule Hamas și au ajutat Israelul să vâneze mulți militanți și chiar să-l încarcereze pe propriul său tată, co-fondatorul Hamas, șeicul Hassan Yousef. În martie 2010, el și-a publicat autobiografia intitulată „Son of Hamas” (Fiul Hamas).

În 1999, Yousef s-a convertit la creștinism, iar în 2007 s-a mutat în Statele Unite. Cererea sa de azil politic în Statele Unite se afla la un moment dat în așteptare, dar în octombrie 2023, după atrocitățile Hamas, el a declarat că este cetățean american (inițial într-un interviu televizat cu Jake Tapper, iar această declarație nu a fost contestată de nimeni ulterior). 

Tatăl său, Sheikh Hassan Yousef, este un co-fondator Hamas care a petrecut mulți ani în închisorile israeliene. 

În copilărie, Yousef jr a vrut să fie luptător, întrucât, după părerea lui, asta era ceea ce se aștepta de la copiii palestinieni din Cisiordania. A fost arestat pentru prima dată la vârsta de zece ani, în timpul Primei Intifade, pentru că a aruncat cu pietre în coloniștii israelieni. A fost reținut și încarcerat în continuare de Israel în numeroase rânduri. Ca fiu cel mai mare al tatălui său (mai are patru frați și trei surori), a fost văzut ca moștenitorul său și a devenit o parte importantă a organizației Hamas.

Yousef a declarat că a văzut „lumina” în perioadă petrecută în închisoare israeliană Megiddo, în anii 1990, unde a fost martor al unei campanie brutale purtate de deținuții Hamas împotriva presupușilor colaboratori israelieni. 

„În acea perioadă, Hamas a torturat și a ucis sute de prizonieri", a spus el, precizând că ororile de atunci sunt încă traumatizante, cu teroriști torționari care le introduceau ace sub unghii altor deținuți sau le ardeau corpul cu materiale plastice aprinse. Cei mai mulți însă, dacă nu toți, nu aveau nicio legătură cu serviciile de informații israeliene. „Nu voi uita niciodată țipetele lor", a spus el el. „Am început să-mi pun o întrebare. Ce s-ar întâmpla dacă Hamas ar reuși să distrugă Israelul și să construiască un stat. Oare vor distruge poporul nostru în acest fel?”

Yousef a declarat că îndoielile sale cu privire la islam și la Hamas au început să apară când și-a dat seama cât de profundă este brutalitatea Hamas, ajungând să urască gruparea pentru modul în care se folosea de viețile civililor și copiilor care sufereau enorm. În timp ce se afla în închisoare și era martor al acelor orori, Yousef  a decis atunci să accepte o ofertă a Shin Bet de a deveni informator și să lupte împotriva teroriștilor islamiști. 

Odată cu eliberarea sa din închisoare în 1997, Yousef a fost considerat cea mai de încredere sursă a Shin Bet de la vârful Hamas, fiind numit ulterior „Prințul verde", poreclă inspirată parțial de culoarea steagului grupării islamiste, iar "prinț" datorită pedigree-ului său de fiu al unuia dintre fondatorii mișcării. 

Informațiile pe care le-a furnizat Israelului au dus la demascarea multor celule Hamas, precum și la prevenirea a zeci de atentate sinucigașe cu bombă și tentative de asasinat asupra evreilor. El a declarat că nu a informat din rațiuni financiare, motivele sale fiind ideologice și religioase, dar și pentru că a vrut doar să salveze vieți. Pentru a înlătura orice suspiciune de colaborare, Shin Bet a înscenat o tentativă de arestare, spunând Forțelor de Apărare ale Israelului să lanseze o operațiune pentru a-l reține, iar apoi i-a furnizat informații care i-au permis să scape în ultimul moment, după care a Yoused a fost nevoită să trăiască ascuns ani de zile.

Yousef a mai spus că înțelegerea cu Shin Bet s-a bazat pe condiționarea arestării „țintelor", nu uciderii acestora, fapt care s-a și întâmplat, mai mulți lideri palestinieni cheie, inclusiv Ibrahim Hamid, un comandant Hamas din Cisiordania, și Marwan Barghouti fiind capturați în viață de israelieni. Yousef susține că a dejucat un complot din 2001 de asasinare a lui Shimon Peres, pe atunci ministru de externe și ulterior președinte al Israelului. Potrivit fostului său ofițer de legătură din Shin Bet, „mulți oameni îi datorează viața (lui Yousef) și nici măcar nu știu asta”. 

Convertirea lui la creștinism pare să se fi produs gradual la sfârșitul anilor 1990, fiind botezat apoi la Tev Aviv, în secret, în 2005, cu doi ani înainte de pleca în Statele Unite.

În 2014, o adaptare documentară a volumului său „Son of Hamas” intitulată The Green Prince, regizată și scrisă de Nadav Schirman, a avut premiera la Festivalul de Film Sundance 2014, unde a câștigat Premiul Publicului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.