Europa, zguduită de rezultatul alegerilor din Olanda. Partidul „clonei” lui Donald Trump a obținut cele mai multe voturi, provocând bucurie la Moscova și Budapesta


Europa, zguduită de rezultatul alegerilor din Olanda. Partidul „clonei” lui Donald Trump a obținut cele mai multe voturi, provocând bucurie la Moscova și Budapesta

Aflat deja d 25 de ani în Parlament, PVV (Partidul Libertăţii) a câştigat 35 de mandate şi o victorie electorală confortabilă, potrivit sondajelor Ipos. Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans a ieşit pe locul al doilea, cu 26 de mandate. VVD de centru-dreapta a câştigat 23 de mandate, potrivit acestui sondaj, scrie AFP; citată de agerpres.ro.

Niciuna din formațiunile aflate în parlament nu dorește însă să guverneze alături de partidul lui Geert Wilders, iar imposibilitatea formării unei coaliții majoritare ar putea conduce la un impas constituţional în cea de-a cincea economie a UE.

Victoria lui Geert Wilders, aflat acum foarte aproape de fotoliul de premier, a produs satisfacție în tabăra putiniștilor europeni, extremistul olandez, căruia i se mai spune și Trump de Olanda, fiind iubit nu doar la Budapesta (putinistul maghiar Viktor Orban a fost printre primii lideri care au salutat victoria PVV), ci și la Moscova, pe care a considerat-o mereu, chiar și după izbucnirea războiului din Ucraina, o țară „prietenă”. 

Pentru Bruxelles însă e o victorie care dă mari bătăi de cap, mai ales că PVV a promis un referendum privind aderarea Ţărilor de Jos la Uniunea Europeană.

„Poate că nu este ceea ce urmăresc alte partide din Europa sau din alte ţări, dar hei, asta este democraţia", a spus politicianul în vârstă de 60 de ani, după vot.

Mesajul său anti-imigraţie, ce vizează inclusiv închiderea graniţelor şi deportarea imigranţilor ilegali, pare să fi avut ecou în rândul alegătorilor olandezi.

Comparat adesea cu fostul președinte american Donald Trump, atât datorită retoricii explozive, cât și pentru utilizarea excesivă a rețelelor de socializare pentru a-și propaga mesajele dure, Geert Wilders și-a construit vizibilitatea și popularitate pe o așa-zisă „cruciadă” împotriva „invaziei islamice”. A catalogat islamul drept o „religie a unei culturi retardate”, iar pe marocani i-a numit „scursuri”, a spus despre Recep Tayyip că este „terorist”, amenințând cu deportarea cetățenilor de origine turcă care îl susțin pe liderul de la Ankara și promițând concursuri de caricaturi ale profetului Mahomed.

Nici necazurile cu sistemul de justiţie olandez - care l-a găsit vinovat de insultarea marocanilor - şi nici ameninţările cu moartea primite - care l-au plasat sub protecţia poliţiei încă din 2004 - nu l-au descurajat. „Nu regret că am luptat pentru libertate", a declarat Wilders pentru AFP. Wilders locuiește într-o casă „blindată” pusă la dispoziție de statul olandez, dotată inclusiv cu cameră specială de protecție unde s-ar putea refugia în caz de atac. Din 2017, politicianul este păzit permanent de șase ofițeri (în civil) ai unei unități speciale. 

Dacă imigraţia rămâne un subiect cheie al campaniei, olandezii sunt şi mai îngrijoraţi de situaţia lor financiară, a insistat el. El a promis că se va concentra mai mult pe "securitate şi îngrijire medicală" decât pe opoziţia sa faţă de islam. A dat asigurări jurnaliştilor de la Haga, după ce a votat, că va fi prim-ministru pentru "toată lumea din Ţările de Jos, indiferent de religie, origine, sex sau orice altceva".

Măsurile anti-imigraţie propuse includ restabilirea controlului la frontierele olandeze, reţinerea şi expulzarea imigranţilor ilegali, îndepărtarea solicitanţilor de azil sirieni şi reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrătorii din interiorul UE.

Cât despre islam, manifestul PVV spune:"Ţările de Jos nu sunt o ţară islamică. Fără şcoli, Coran şi moschei islamice". El propune, de asemenea, interzicerea purtării vălului în clădirile guvernamentale.

În ceea ce priveşte politica externă, pledează pentru o abordare de tipul "în primul rând Ţările de Jos", ce include închiderea reprezentării sale la Ramallah şi consolidarea legăturilor cu Israelul, inclusiv mutarea ambasadei la Ierusalim. 

„Dacă Ierusalimul cade în mâinile musulmanilor, Atena și Roma vor fi următoarele. Astfel, Ierusalimul este principalul front care protejează Occidentul. Nu este un conflict pentru teritoriu, ci mai degrabă o bătălie ideologică, între mentalitatea Occidentului liber și ideologia barbariei islamice. Există un stat palestinian independent încă din 1946, iar acesta este regatul Iordaniei”, a spus Geert Wilders

În programul său electoral figurează şi un "referendum obligatoriu" cu privire la "Nexit" - ieşirea Ţărilor de Jos din UE.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.