EXCLUSIV. Trupele rusești au săvârșit peste 182.000 de crime de război în Ucraina. Cum sunt documentate crimele de război și cine se ocupă de asta / Anna Neplii


EXCLUSIV. Trupele rusești au săvârșit peste 182.000 de crime de război în Ucraina. Cum sunt documentate crimele de război și cine se ocupă de asta / Anna Neplii

De la începutul invaziei la scară largă în Ucraina și până în prezent au fost documentate peste 182.000 de crime de război săvârșite de trupele rusești. 

Acestea includ atacuri masive cu rachete asupra caselor civililor, atacuri zilnice de artilerie asupra orașelor de pe întreaga linie a frontului, torturarea, violarea și uciderea civililor, precum și a prizonierilor de război ucraineni ș.a.m.d..

Au fost create structuri speciale pentru documentarea tuturor acestor crime rusești, cu scopul ca, ulterior, să fie pedepsiți toți cei care au participat la comiterea lor. Printre aceste structuri se numără și Centrul pentru Libertăți Civile (CCL), care a fost fondat în 2007 pentru a promova valorile drepturilor omului. 

Dintre activitățile Centrului enumerăm acțiunile menite returnării victimelor disparițiilor forțate și ale detențiilor arbitrare în rândul civililor, precum și protejarea drepturilor prizonierilor de război, totodată înregistrând crimele pe care rușii le săvârșesc împotriva civililor capturați și reținuți. 

”Preocuparea noastră principală o reprezintă civilii. Vorbim despre cea mai vulnerabilă categorie de oameni care a suferit în urma operațiunilor militare atât în teritoriile ocupate cât și în cele pe care trupele noastre au reușit să le elibereze”, a punctat Natalia Yashchuk, raportor de crime de război, în exclusivitate pentru Podul.ro.  

CCL se numără printre organizațiile care fac parte din Inițiativa ”Tribunal pentru Putin”. Aceste organizații documentează crimele în conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (genocid, crime împotriva umanității și crime de război). 

Inițiativa ”Tribunal pentru Putin” lucrează activ la nivel internațional, utilizând mecanismele existente ale ONU, Consiliului Europei, OSCE, UE și ale Curții Penale Internaționale pentru a opri aceste crime și pentru a-i pedepsi pe făptași. 

Folosind principiul zoom (de la regiune la cea mai mică așezare), unicitatea inițiativei constă în faptul că metodologia documentării permite actualizarea zilnică a cronologiei acestor crime de război, începând cu 24 februarie 2022. 

Până în prezent, aceasta este singura inițiativă care se bazează pe expertiza și informațiile unor baze organizaționale regionale, fiecare dintre aceste filiale fiind responsabilă pentru o anumită zonă. Cei care se ocupă de astfel de documentări au lucrat în zonele respective și înaintea începerii invaziei rusești la scară largă. 

”În prezent, trimitem informații și materiale analitice în străinătate, în timp ce ne ocupăm și de probleme de avocatură, întrucât încercăm să-i aducem în fața instanței pe cei responsabili de aceste crime”, a explicat Svyatoslav Ruban, unul dintre raportorii crimelor de război, în exclusivitate pentru Podul.ro

Raportorii colectează informații în special folosind sistemul OSINT, care colectează date din surse deschise, adică de pe paginile Facebook, canale Telegram, alte rețele sociale, diverse site-uri ș.a.m.d..

”Undeva prin aprilie 2022, am început să primim cereri de la oameni cu privire la dispariția rudelor în timpul bombardamentelor sau a ocupării localităților. Așa am început să ne facem o bază de date. Este vorba despre persoane care au fost identificate și știm unde se află, precum și persoane ale căror coordonate sunt probabil ascunse, acestea fiind căutate în prezent. Per-total, am primit informații despre peste 1000 de civili care fie au fost reținuți de forțele rusești de ocupație, fie au dispărut subit”, a precizat Natalia.   

În august, se știa că 923 de civili erau în captivitate sau dispăruți – 807 bărbați și 116 femei. Dintre cei amintiți, 338 de persoane au fost eliberate și 16 au fost ucise. Se știe cu siguranță că 87 de persoane sunt reținute în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei iar alte 52 sunt reținute pe teritoriul Federației Ruse. Locația celorlalți nu este cunoscută. 

”În marea lor majoritate, aceste persoane nu sunt recunoscute de Federația Rusă ca fiind ținute în captivitate. Adică, locurile lor de ședere și informațiile despre șederea lor pe teritoriul ocupat temporar sau pe teritoriul Rusiei sunt ascunse de autoritățile rusești. Potrivit informațiilor noastre, acești oameni sunt reținuți în centre de detenție preventivă, închisori, colonii penale sau în alte locuri care nu sunt potrivite pentru detenția umană, drepturile omului fiind încălcate în cel mai brutal mod. Când a fost eliberat Hersonul, acolo au fost găsite temnițe. Și în Harkov au găsit temnițe și gropi comune pline cu cadavre. Cu siguranță, temnițe, camere de tortură și gropi comune există și în teritoriile ucrainene ocupate din Zaporizhzhia, Herson, Donețk și Lugansk. Nimeni nu poate spune câți civili au fost reținuți. Nu sunt sute, sunt mult mai mulți”, ne-a explicat Natalia. 

CCL monitorizează și cazurile civililor deportați. De exemplu, în timp ce persoana era supusă așa-numitei ”filtrări”, a fost deportată cu forța în Crimeea ocupată temporar sau pe teritoriul Federației Ruse. Astfel de persoane au ajuns în colonii sau lagăre ”de filtrare”, fiind acuzate în mod mincinos de tot felul de chestiuni. 

”Avem cazul lui Ivan Kozlov împotriva căruia s-au deschis proceduri penale. Rușii l-au acuzat de spionaj”, a punctat Natalia. 

În prezent, nu există un mecanism care să ofere posibilitatea schimbului de prizonieri civili. Inexistența acestui tip de mecanism reprezintă tot o crimă. Rușii nici nu vor să audă despre așa ceva, ucrainenii solicitând în repetate rânduri asta. Rușii nu vor recunoaște niciodată reținerea civililor, întrucât NU aveau dreptul să facă așa ceva, potrivit tuturor tratatelor și acordurilor internaționale.  

Au fost elaborate instrucțiuni clare și consecvente, astfel încât rudele persoanelor dispărute să poată solicita ajutor. Natalia ne-a explicat că cea mai frecventă greșeală este să răspândești pe internet informații despre persona dispărută, pentru că acest lucru poate fi folosit de escrocii care cer bani de la rude pentru informații fictive. 

Este foarte dificil și se întâmplă rar să se ajungă la eliberarea unor civili ucraineni deținuți ilegal. Este ilustrativ cazul Victoriei Andrusha, o profesoară din orașul Brovary (regiunea Kiev). La începutul invaziei rusești, ea se afla în regiunea Cernihiv, venită să-și viziteze părinții. Invadatorii ruși au răpit-o și au dus-o în Federația Rusă. Rudele ei au început să o caute. A fost foarte dificil. Până la urmă au găsit temnița în care Victoria și alți civili fuseseră ținuți inițial. Mulțumită celor care fuseseră eliberați, s-a aflat că Victoria se găsea într-un centru de arest preventiv. Era torturată. Avea să rămână acolo timp de 7 luni, ulterior familia reușind să o recupereze. 

Scopul CCL este acela de a maximiza conservarea populației civile a Ucrainei în teritoriile temporar ocupate.

”Trebuie să ne eliberăm teritoriile de sub ocupația rusească. Cel mai valoros lucru este viața umană. Depunem toate eforturile pentru a afla ce s-a întâmplat cu persoanele dispărute, iar dacă trăiesc, facem tot ce putem pentru a le recupera. Din păcate, înregistrăm multe informații despre moartea unor civili. De asemenea, colectăm informații despre criminalii de război care i-au torturat pe prizonierii de război și pe civili, precum și despre cei care au dat astfel de ordine. Ei trebuie să știe că vor fi găsiți și pedepsiți”, a precizat Natalia.

Documentarea crimelor de război și a crimelor rusești în general presupune două etape: a) sursele deschise și b) verificarea informațiilor – grupuri mobile merg la locul incidentelor și înregistrează posibile dovezi, strângând mărturii de la martori și victime. Apoi, toate aceste informații sunt introduse într-o bază de date special creată.   

”Avem un site unde informațiile sunt actualizate în timp real. Datele diferă, de exemplu, de cele disponibile la Procuratura Generală, unde sunt înregistrate peste 10.000 de crime de război, iar noi am înregistrat peste 55.000”, a subliniat Sviatoslav. 

Cu toate acestea, numărul de cazuri e mult mai mare. Este o chestiune de acces la zonele și la segmentele umane implicate în această problematică.

”Suntem calificați în conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, unde există articole separate referitoare la omorul premeditat, vătămarea corporală, moartea sau vătămarea unei persoane ca urmare a bombardamentelor ș.a.m.d.. Aceste cazuri sunt tratate în toată complexitatea lor”, a explicat Svyatoslav.

Există o clasificare a crimelor de război. Pe primul loc se află distrugerea sau deteriorarea proprietății din cauza atacurilor asupra bunurilor civile.  

Inițiativa ”Tribunal pentru Putin” a depus o documentare separată la Curtea Penală Internațională, documentare în care, pe baza a peste 32.000 de cazuri înregistrate, a demonstrat că Rusia a încălcat toate punctele Statutului de la Roma. Acest lucru s-a întâmplat încă din faza activă a acțiunilor ofensive ale Federației Ruse.

În clasificarea crimelor de război, pe locul doi se găsește decesul și rănirea oamenilor ca urmare a bombardamentelor.   

Inițiativa ”Tribunal pentru Putin” a făcut o declarație separată cu privire la genocidul pe care rușii l-au săvârșit la Mariupol – detalii AICI și AICI

Cu toate acestea, o sumedenie de motive fac imposibil să se determine numărul exact al crimelor de război și al victimelor acestora. Printre motive se numără și lipsa accesului în teritoriile ocupate temporar. 

”Dacă ni se spune despre un caz în care un civil a fost reținut și ținut într-o temniță, atunci, din experiența anterioară știm că niciodată nu este vorba de o singură persoană, ci de mult mai multe. Și soarta ulterioară a acestor oameni ne este necunoscută”, a precizat Natalia.

De asemenea, oamenii sunt uciși în fiecare zi în zona de război, care este închisă jurnaliștilor.

”Când a fost distrusă hidrocentrala Kakhovskaya, nu știm în totalitate numărul victimelor care au murit în timpul inundațiilor. Și cu atât mai mult, acolo sunt teritorii ocupate temporar. Primim vești că, în acele zone, mulți oameni au fost răpiți și acum sunt ținuți în temniță, dar e destul de greu să obținem informații de acolo”, a explicat Natalia.

”Rușii folosesc din plin un angrenaj menit distrugerii națiunii ucrainene. Angrenaj care funcționează la turație maximă”, a concluzionat ea.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.