Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș (foto sus), afirmă că vrea să implice și simplii cetățeni în combaterea evaziunii fiscale, precizând că cei care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor și stimulente financiare.
„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeași faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, pentru Observator, Antena 1 (fără a menționa însă că unul dintre cei mari datornici la stat este chiar Dan Voiculescu, patronul trustului care deține inclusiv Antena 1. Acesta încă datorează statului zeci de milioane de euro, bani furați în dosarul ICR, iar partidul fondat de acesta – Partidul Umanist Social Liberal – datora statului aproape un milion de euro la începutul lui 2023).
Românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală.
Într-o analiză a datoriilor României și dobânzilor aferente, Digi24 arată că Guvernul se îngroapă efectiv în datorii, având de plătit aproape 200 de miliarde de lei, adică 37,5 miliarde de euro, în următorii patru ani doar pe dobânzi. Dacă adăugăm și promisiunile de majorare a salariilor pentru bugetari și creșterea pensiilor, anul viitor, potrivit unor surse, datoria publică anuală o să depășească 50% din PIB.
Ca o comparație, din PNRR România va încasa până la începutul anului 2027 aproape 28,5 miliarde de euro, în timp ce va cheltui cu aproape 9 miliarde de euro mai mult pe dobânzi. Bani cheltuiți pe pe dobânzi: 39, 6 miliarde lei în 2024 44,4 miliarde lei în 2025 49,2 miliarde lei în 2026 54 miliarde lei în 2027.