Documentul din Qatar. Războiul din Gaza se oprește pentru PATRU zile. Ce urmează să se întâmple în „pauza umanitară” și care sunt intențiile Israelului la încheierea acesteia


Documentul din Qatar. Războiul din Gaza se oprește pentru PATRU zile. Ce urmează să se întâmple în „pauza umanitară” și care sunt intențiile Israelului la încheierea acesteia

Qatar, în calitate de mediator, a anunțat o pauză umanitară de patru zile în Fâșia Gaza, care prevede oprirea focului, schimb de ostatici și ajutoare umanitare pentru refugiați. Ora exactă de debut a acordului urmează să fie anunțată în următoarele 24 de ore (cel mai probabil în cursul zilei de miercuri).

Ministerul de Externe din Qatar a publicat o copie a acordului dintre Hamas și Israel, care, pe lângă detaliile deja cunoscute din presă (PODUL a scris AICI), arată și că numărul celor eliberați ar putea fi mărit în etapele ulterioare ale acordului, iar pauza ar putea fi prelungită.

Anterior, presa relatat că pauza umanitară ar putea fi prelungită cu o zi pentru fiecare 10 ostatici eliberați. 

De remarcat că documentul oficial al Qatarului se referă la Hamas ca la o mișcare islamică de rezistență, lucru neîmpărtășit de niciunul din statele lumii libere.



Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineaţa un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni şi a unui armistiţiu în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat oficial, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Guvernul a aprobat orientările generale ale primei etape a unui acord în baza căruia cel puţin 50 persoane răpite - femei şi copii - vor fi eliberate timp de patru zile, timp în care va fi o pauză în lupte", potrivit unui comunicat de presă al guvernului israelian.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza, împotriva Israelului pe 7 octombrie.

După încheierea acestei faze, Israelul rămâne concentrat pe obiectivul său de a "elimina" Hamas şi de a promova eliberarea altor ostatici aflaţi în mâinile mişcării islamiste palestiniene, a spus guvernul israelian.

„Guvernul israelian, armata israeliană şi forţele de securitate vor continua războiul pentru a aduce înapoi toate persoanele răpite, pentru a elimina Hamas şi pentru a se asigura că nu mai există nicio ameninţare pentru statul Israel dinspre Gaza", conform unui comunicat de presă.

Hamas a salutat miercuri acordul de "armistiţiu umanitar" aprobat de Israel."Prevederile acestui acord au fost formulate în conformitate cu viziunea rezistenţei şi hotărârea care urmăresc să servească poporul nostru şi să îi întărească tenacitatea în faţa agresiunii", a spus Hamas într-un comunicat."Confirmăm că mâinile noastre vor rămâne pe trăgaci şi că batalioanele noastre triumfale vor rămâne în alertă". 

CITEȘTE ȘI: S-a ajuns la o înțelegere în Qatar! Ce prevede acordul în două etape Israel - Hamas: eliberarea de ostatici de ambele părți (raportul este de 1 la 3) și încetarea focului pe parcusul mai multor zile

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.