S-a ajuns la o înțelegere în Qatar! Ce prevede acordul în două etape Israel - Hamas: eliberarea de ostatici de ambele părți (raportul este de 1 la 3) și încetarea focului pe parcusul mai multor zile


S-a ajuns la o înțelegere în Qatar! Ce prevede acordul în două etape Israel - Hamas: eliberarea de ostatici de ambele părți (raportul este de 1 la 3) și încetarea focului pe parcusul mai multor zile

Un acord între Israel și Hamas pentru eliberarea a zeci de ostatici și declararea unui armistițiu de mai multe zile este iminent și ar putea fi anunțat de mediatorii din Qatar chiar marți, au declarat pentru Axios două surse apropiate negocierilor. 

Dacă acordul se materializează, va fi cel mai mare progres diplomatic de la masacrul Hamas din 7 octombrie.

Situația actuală: Sursele Axios au declarat că, în cadrul acordului privind ostaticii, Israelul ar urma să elibereze trei prizonieri palestinieni deținuți în Israel pentru fiecare ostatic  eliberat de Hamas.

În prima fază a acordului în două etape, se așteaptă ca Hamas să elibereze 50 de femei și copii israelieni deținuți în Gaza, în timp ce Israelul ar trebui să elibereze aproximativ 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori.

Eliberarea ostaticilor și a prizonierilor în prima fază a acordului ar urma să aibă loc pe parcursul a patru zile de încetare a focului în Gaza, a declarat una dintre surse pentru Axios.

Ca parte a acordului, Israelul ar permite ca aproximativ 300 de camioane cu ajutoare pe zi să intre în Gaza din Egipt.

Într-o a doua fază, Hamas ar putea elibera până la încă 50 de femei, copii și bătrâni israelieni în schimbul prelungirii de către Israel a încetării focului cu încă câteva zile.

Un oficial israelian a declarat că acordul este foarte aproape și că întregul cabinet de război s-ar putea reuni mai târziu marți pentru a-l aproba.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că medierea din Qatar a ajuns într-un punct culminant și a subliniat că negociatorii sunt optimiști că se poate ajunge la o încetare a focului în Gaza.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care se află în Qatar, a precizat marți, într-o declarație pentru Reuters că oficialii sunt „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu". Nu a oferit alte detalii.

Context. Peste 240 de persoane, inclusiv mai mulți cetățeni americani, au fost răpite în timpul atacului terorist al Hamas din 7 octombrie.
Patru ostatici, inclusiv doi americani, au fost de atunci eliberați, unul a fost salvat (o femeie militar israeliană) și alți doi ostatici au fost găsiți morți.

Negocierile dintre Israel și Hamas sunt mediate de Qatar, iar administrația Biden este puternic implicată.

Liderul de la Casa Albă s-a implicat personal în acest efort, îndemnându-l pe emirul Qatarului, în două apeluri telefonice de săptămâna trecută, să facă presiuni asupra Hamas pentru a accepta acordul, iar săptămâna trecută l-a sunat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-l încuraja să îl accepte. Joe Biden a declarat luni că este convins că părțile sunt aproape de un acord.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.