VIDEO. Jurnaliștii ruși au descoperit că Vladimir Putin mai are două iahturi ascunse. Unul dintre ele se află în reparații într-un șantier naval turcesc


VIDEO. Jurnaliștii ruși au descoperit că Vladimir Putin mai are două iahturi ascunse. Unul dintre ele se află în reparații într-un șantier naval turcesc

Alte două iahturi care i-ar aparține tiranului rus Vladimir Putin au fost descoperite, numărul vaselor de lux conectate cu liderul de la Kremlin ajungând astfel la nouă, cu o valoare totală de aproape un miliard de euro, dezvăluie o investigație de presă a proiectului media independent „Dossier Center”.

Cele două iahturi, Victoria, de 71 de metri, și Orion, de 38 de metri, au o valoare totală combinată de peste 65 de milioane de dolari și se presupune că sunt folosite de Putin și de anturajul său. 

Victoria ar fi fost construită în șantierele navale militare Sevmash, iar în prezent s-ar afla în reparații la șantier naval turcesc, unde se produc și nave pentru flota militară a Turciei, membră NATO.

Deși nu există dovezi directe, care să lege iahturile de Putin, „Dossier Center” arată că există o serie de conexiuni, iar sursele au declarat că iahturile au fost produse la o unitate militară unde nu se construiesc nave civile.

Putin și alte elite rusești își ascund adesea, prin diverse artificii, posesiunea de iahturi, imobile sau alte obiecte de lux, mai ales dacă acestea se află în Occident.

Un super-iaht în valoare de 700 de milioane de dolari, numit Șeherezada, și despre carr există suspiciuni întemeiate că i-ar aparține, în realitate lui Putin, a fost confiscat de autoritățile italiene în mai 2022.

„Dossier Center” a constatat, de asemenea, că există o serie de legături între Șeherezada (foto jos) și alte iahturi asociate cu Putin și Victoria, inclusiv unii dintre aceiași membri ai personalului și același agent portuar.

Victoria acostează, de regulă, în orașul Soci și merge periodic la Capul Idokopas, unde se presupune că se află celebrul palat al lui Putin, dezvăluit de un documentar realizat de opozantul rus Alexei Navalnîi. Acesta ar fi costat aproape 1,4 miliarde de dolari. Putin a negat mereu că palatul îi aparține.

La momentul confiscării iahului Șeherezada, s-a scris că liderul de la Kremlin deține alte 5 iahturi de diferite dimensiuni, toate cumpărate prin interpuși: „Kosatka” (evaluat la 119 milioane de dolari), „Olympia” (22 de milioane de dolari), „Chayka” (18 milioane de dolari), „Shellest” (17 milioane de dolari) şi „Nega”. Ulterior, presa a relatat și despre decizia de a muta un al șaselea iaht, Graceful (82 metri lungime, în valoare de aproxim. 100 mil de dolari), care se afla în reparații în portul Hamburg, într-un port rusesc. 

Valoarea totală a iahturilor lui Putin ar fi astfel de aproape un miliard de euro.

Documentarul „Dossier Center”.:



Echipa de investigații a lui Navalnîi:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.