Un fost general care îl criticase pe tiranul Vladimir Putin și dezvăluise proasta pregătire a piloților militari a murit subit alături de soția sa


Un fost general care îl criticase pe tiranul Vladimir Putin și dezvăluise proasta pregătire a piloților militari a murit subit alături de soția sa

Fostul comandant al Armatei a 6-a a Forțelor Aeriene și de Apărare Aeriană ale Rusiei, Vladimir Sviridov, 68 de ani, și soția sa, în vârstă de 72 de ani, au fost găsiți morți în casa lor din satul Andzhievskii, regiunea Stavropol Krai.

Potrivit canalelor rusești Telegram, cei doi soți au murit în urmă cu aproximativ o săptămână. 

Cauzele morții nu erau cunoscute la ora transmiterii acestor informații, unele pagini de Twitter avansând ipoteza unei scurgeri de gaze. 

Reprezentanții serviciului de gaz au făcut teste în casă și nu au constatat nicio depășire a concentrației admise de substanțe nocive.

Presa de stat rusă nu s-a grăbit însă să relateze despre aceste decese, până joi la amiază nefiind difuzate informații în acest sens. 

Sviridov a fost comandantul Armatei a 6-a Forțelor Aeriene și de Apărare Aeriană a Rusiei din 2005 până în 2009, deci inclusiv în timpul invaziei rusești din Georgia din 2008.

În perioada în care a ocupat această funcție, el s-a plâns adesea de condițiile proaste din armată și de slaba pregătire a piloților ruși, precizând că „înainte” nu se întâmpla așa ceva (adică înainte de Putin). 

Într-un interviu, el se lamenta: „Un pilot trebuie să aibă aproximativ 100 de ore de zbor pe an pentru a fi complet pregătit de luptă. Cu toate acestea, nici vorbă de așa ceva. Timpul mediu de zbor în armată este în prezent de 25-30 de ore".

„Suntem forțați să numim ofițeri care nu sunt pe deplin pregătiți pentru că nu există alții mai buni.” „Din același motiv, trimitem la academiile militare piloți de rangul al treilea. Acest lucru nu se întâmpla în trecut", spunea Sviridov în alt interviu.

Dar morțile misterioase ale demnitarilor de rang înalt au intrat deja în rutina Rusiei lui Putin.

În februarie, generalul-maior FSB Vladimir Makarov a fost găsit împușcat mortal în locuința sa de lângă Moscova, într-o aparentă sinucidere, la scurt timp după ce a fost demis de Putin.

Iar în ceea ce privește oamenii de afaceri ruși găsiți morți sau decedați subit, în ultimii doi ani, sunt atât de mulți încât există o pagină Wikipedia dedicată acestui subiect, arată publicația Kyiv Post.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.