VIDEO. Protestatarii pro-palestinieni au deveni violenți în fața sediului Partidului Democrat din Washington pe care au încercat să-I ia cu asalt / Mai mulți polițiști au fost răniți


VIDEO. Protestatarii pro-palestinieni au deveni violenți în fața sediului Partidului Democrat din Washington pe care au încercat să-I ia cu asalt  / Mai mulți polițiști au fost răniți

O coliziune deosebit de violentă a avut loc, joi dimineață (ora României), între protestatarii pro-palestinieni și poliția din Washington în fața sediului Comitetului Național Democrat (DNC). 

Poliția a precizat ulterior că cel puțin șase dintre ofițerii săi au fost răniți după ce peste o sută de manifestanți au încercat să blocheze intrările în DNC, pentru a-i confrunta pe congresmenii aflați la o recepție în interior și a le solicita personal oprirea focului în Gaza, sau chiar să pătrundă în clădire, după cum a relatat, în social media, parlamentarul californian Brad Sherman care s-a numărat printre cei care au trebuit să fie evacuați.

Cel puțin o persoană a fost arestată, dar poliția a precizat, joi, că cel puțin 150 de persoane au încălcat legea „protestând ilegal și violent” și că acestea ar urma să fie reținute.

Brad Sherman a precizat ulterior că a fost evacuat "după ce protestatari pro-terorişti şi anti-Israel au devenit violenţi, pulverizând cu spray cu piper în direcţia ofiţerilor de poliţie şi încercând să pătrundă în clădire". El a acuzat, într-un mesaj postat pe reţeaua X (fostă Twitter), că protestatarii sunt "pro-Hamas".

Congresmanul democrat de Illinios Sean Casten a detaliat, de asemenea, pe Twitter situația de la DNC: „Tocmai ce am fost evacuat de la DNC după ce clădirea a fost înconjurată de protestatari care au blocat toate căile de acces în clădire. Mulțumesc Poliției Capitoliului (USCP) pentru că a scos toți membrii și personalul în siguranță. Pentru protestatari: Vă rugăm să nu faceți ceva iresponsabil. Aveți dreptul constituțional de a vă aduna în mod pașnic și de a protesta. Dar blocarea tuturor intrărilor într-o clădire în care se află mai mulți membri ai Congresului, protejați de ofițeri ai Poliției Capitoliului care au retrăit ziua de 6 ianuarie, vă pune în pericol pe dumneavoastră și pe alți oameni nevinovați. 

Am fost salvați de ofițeri înarmați care nu cunoșteau intențiile protestatarilor; ei știau doar că membrii Congresului se aflau înăuntru, nu puteau ieși și că protestatarii nu vor lăsa poliția să treacă. A forța poliția să ghicească intențiile dvs este iresponsabil și periculos. Sunt recunoscător pentru profesionalismul USCP și pentru faptul că toți au fost evacuați în siguranță. Sunt, de asemenea, foarte conștient de faptul că ar fi putut fi mult mai rău.  Americanii au dreptul de a se aduna și de a protesta.  Dar vă rog să o faceți la o distanță sigură și să respectați ordinele poliției”.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.