Declarație șoc. Una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Israel: premierul Netanyahu este convins că serviciile secrete israeliene au știut de atacul Hamas, dar l-ar fi permis pentru a-l alunga de la putere


Declarație șoc. Una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Israel: premierul Netanyahu este convins că serviciile secrete israeliene au știut de atacul Hamas, dar l-ar fi permis pentru a-l alunga de la putere

Jurnalista israeliană Daphna Liel, analist politic senior al Canalului 12 News, a declarat, în direct, că, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu, serviciile de informații israeliene și IDF ar fi permis Hamas să atace pe 7 octombrie pentru a-l umili și chiar pentru a-l obliga să părăsească puterea. Liel este o jurnalistă proeminentă în Israel, având numai pe Twitter aproape 200.000 de followers și peste 40.000 pe Instagram. 

Zilele trecute, Netanyahu a refuzat să răspundă dacă îşi va asuma responsabilitatea pentru că nu a reuşit să prevină atacul din 7 octombrie asupra Israelului, spunând că va fi timp pentru astfel de întrebări „dificile” după ce războiul se va încheia, a relatat CNN.

Premierul a recunoscut însă că este „o întrebare care trebuie pusă”. „Şi vom răspunde la toate aceste întrebări”, a promis el, adăugând: „În acest moment, cred că ceea ce trebuie să facem este să unim ţara pentru un singur scop: să obţinem victoria. Să ne concentrăm asupra victoriei - aceasta este responsabilitatea mea acum”.

Reamintim că, în zilele imediat următoare masacrului din 7 octombrie, presa occidentală a citat un un oficial egiptean din domeniul serviciilor de informații care a precizat pentru agenția de știri Associated Press că israelienii au fost avertizați de Cairo că în Gaza se pregătește „ceva enorm".

„I-am avertizat că situația urmează să explodeze și că, foarte curând, va fi ceva de mare amploare. Dar ei au subestimat toate aceste avertismente", a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Sursa de la Cairo a mai declarat că oficialii israelieni au minimalizat amenințarea din Gaza, concentrându-se în schimb pe Cisiordania.

Sir Alex Younger, care a ocupat funcția de șef al agenției britanice de informații externe între 2014 și 2020, a opinat la BBC că luptătorii Hamas au putut să își desfășoare atacul din 7 octombrie din cauza „autosuficienței instituționale" din Israel.

El a mai preciza că este posibil să fi existat o presupunere din partea Israelului că Hamas nu ar fi fost interesată de un nou conflict, astfel încât orice informație care contrazicea acest lucru a fost neglijată.

Sir Younger a explicat că autosuficiența ar fi putut fi agravată de o încredere excesivă în mijloacele tehnologice de monitorizare a Gaza, ceea ce a dus la un fals sentiment de securitate impenetabilă.

Financial Timesa citat însă doi oficiali anonimi familiarizați cu situația din Israel care au contrazis afimațiile ofițerului egiptean afimând că au au existat informații concrete despre un atac specific.

Ulterior, Netanyahu a descris orice sugestie că Israelul ar fi primit un avertisment specific înainte de incursiunea mortală drept "știri total false".
 

Daphna Liel

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.