VIDEO! Forțele israeliene, tot mai aproape de teroriștii din 7 octombrie. IDF a descoperit locații, ascunse sub spitale din Gaza, unde au fost ținuți ostatici / „Teroriștii fug spre sud. Civilii jefuiesc bazele Hamas”


VIDEO! Forțele israeliene, tot mai aproape de teroriștii din 7 octombrie. IDF a descoperit locații, ascunse sub spitale din Gaza, unde au fost ținuți ostatici / „Teroriștii fug spre sud. Civilii jefuiesc bazele Hamas”

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), s-a filmat în subsolul spitalului Al-Rantis unde trupele israeliene au descoperit un adevărat depozit de arme, una din motocicletele folosite în atacurile din 7 octombrie, computere, bani, lansatoare de rachete antitanc, veste explozive, dar și indiciii elocvente că aici au fost aduși ostatici din ziua masacrului (haine, resturi de frânghii legate de scaune, semn că persoanele răpite au fost imobilizate). 

„Hamas trage cu rachete din spitale. Hamas se ascunde în spitale. Astăzi, vom expune acest lucru lumii", a mai spus contraamiralul Daniel Hagari, în timpul unei conferințe de presă nocturne (luni seară).

Vorbind în limba engleză, Hagari a prezentat dovezi care arată că armele Hamas sunt depozitate sub spitalul pentru copii Rantisi din Gaza, precum și camere aparent folosite pentru a ține ostatici. 

Una dintre camerele descoperite sub spital era amenajată pentru a arăta ca o sufragerie, având și perdele pentru fereastre care acopereau, de fapt, un perete de faianță și un calendar al turelor de pază începând cu 7 octombrie, ziua în care Hamas a trimis mii de teroriști în Israel, unde au masacrat aproximativ 1.200 de persoane (bilanț avansat acum de publicația The Times of Israel; anterior era de aproximativ 1400 de victime) și au luat răpit alte aproximativ 240 de persoane. VIDEO pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo

 

„Acestea sunt crime de război, crime împotriva umanității", a declarat Hagari, acuzând că organizațiile internaționale care finanțează spitalele palestiniene ajută, de fapt, terorismul.

Conferința de presă a avut loc în timp ce Forțele de Apărare ale Israelului s-au apropiat de spitalul Shifa din orașul Gaza, despre care Ierusalimul spune că ascunde principalul centru de operațiuni al Hamas. The Time of Gaza mai scrie că apropierea IDF de spitalul Shifa și de alte spitale din Gaza a sporit presiunea asupra Israelului pentru protejarea civililor prinși în schimburile de focuri.

„Războiul nostru este împotriva Hamas, nu împotriva oamenilor din Gaza. Mai ales nu împotriva bolnavilor, femeilor sau copiilor", a declarat Hagari. „Războiul nostru este împotriva Hamas, care îi folosește ca scuturi umane".

El a mai spus că Israelul a ajutat la evacuarea Rantisi, care este specializat în îngrijirea cancerului, precum și a altor spitale din nordul Gaza, unde s-au dus luptele cele mai grele lupte. Israelul a îndemnat civilii să părăsească nordul Gaza pentru partea de sud a enclavei.

Zilele trecute, IDF a publicat înregistrări audio cu ceea ce susține că ar fi o convorbire între un ofițer israelian și un oficial al unuia dintre spitale din enclavă, în care cadrelor medicale li se dau instrucțiuni pentru a ieși în siguranță din unitate și li se promit ambulanțe pentru evacuarea bolnavilor.

„Încercăm să îi mutăm pe locuitorii din Gaza într-o zonă sigură din sud și să dezvăluim aceste spitale ca fiind mașinării ale terorii", a declarat luni Hagari. „Lumea ar trebui să știe acest lucru. Iar lumea nu ar trebui să uite aceste crime împotriva umanității comise în Israel".

El a spus că este posibil ca unii teroriști să fi evacuat spitalul împreună cu pacienții.

În apropierea spitalului Al Rantis, lângă o clădire de apartamente în care a locuit un comandant de rang înalt al Hamas, soldații IDF au găsit, de asemenea, o intrare în tunele protejată de o ușă blindată. Hagari nu a precizat dacă tunelul ajungea la spital.



Israelul acuză Hamas, de la începutul prezentului război, că folosește spitalele pentru a ascunde infrastructura militară, susșinând că grupul terorist că îi folosește pe pacienți drept scuturi umane pentru a forța Israelul să își reducă ofensiva sau să riște mai multe victime civile, atrăgându-și criici internaționale.

Dreptul internațional oferă spitalelor o protecție specială în timpul războiului, pe care însă o pot pierde dacă combatanții le folosesc pentru a ascunde luptători sau pentru a depozita arme, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Un bilanț dat publicității vinerea trecută de ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, indica peste 11.000 de morți în bomabrdamentele și atacurile israeliene, două treimi dintre victime fiind femei și copii.

La rândul său, ministrul Apărării din Isreal, Yoav Gallant, a precizat, luni seară, că Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza, în timp ce Forțele armate israeliene acționează pentru a captura complet orașul Gaza.

„Nu există nicio forță a Hamas capabilă să oprească IDF care avansează în fiecare punct. Organizația Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza. Teroriștii fug spre sud. Civilii jefuiesc bazele Hamas. Ei nu mai au încredere în guvern”, a spus Gallant, după o evaluare a luptelor. El a adăugat că forțele israeliene avansează „conform planurilor și își îndeplinesc sarcinile cu precizie, letal”.





 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.