Scandalul din USR ia amploare după cearta pe referendumul lui Dragnea / Vlad Gheorghe îi cere socoteală lui Cătălin Drulă pentru haosul din partid, afirmând că a ajuns să discute cu șefii de la USR doar prin postări pe Facebook, fiind blocat sau exclus din grupurile interne


Scandalul din USR ia amploare după cearta pe referendumul lui Dragnea / Vlad Gheorghe îi cere socoteală lui Cătălin Drulă pentru haosul din partid, afirmând că a ajuns să discute cu șefii de la USR doar prin postări pe Facebook, fiind blocat sau exclus din grupurile interne

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, useristul bătut de jandarmi cu sălbăticie, în fața presei, pe 10 august 2018, a reacționat dur la iureșul iscat în USR după declarațiile controversate ale primăriței Elena Lasconi care a afirmat, într-o emisiune la Prima TV, că a votat DA la așa-zisul referendum pentru familia tradițională organizat în plină epocă Dragnea pentru a consolida și valida, de fapt, războiul acestuia cu UE, care îi reproșa politizarea justiției pentru a scăpa de pușcărie. 

Lasconi, care deschidea lista USR la europarlamentarele din 2024, a fost apoi vehement criticată public, pentru „homofobie”, de propria fiică, Oana Lasconi, într-o serie de postări video pe Instagram. Userista a decis ulterior să se retragă din cursa pentru Parlamentul Europei, după ce, de fapt, Cătălin Drulă, liderul USR; i-a cerut asta. 

Vlad Gheorghe reproșează acum conducerii USR nu doar scandalul Lasconi, ci și felul „nestatutar” în care a fost întocmită lista USR pentru europarlamentare. El mai spune că a ajuns să discute probleme din USR prin postări pe Facebook pentru că a fost „blocat, exclus etc. de pe toate grupurile interne de comunicare”.

Vlad Gheorghe: 

„Cătălin Drulă, cine își asumă haosul ăsta? Cine plătește pentru bâlbâiala asta total neprofesionistă care a urmat numirii nestatutare pentru alegerile europarlamentare? Cine este responsabil pentru dezamăgirea pe care USR a provocat-o iar electoratului, pentru imaginea boțită de neprofesioniști care se joacă de-a partidul, de-a listele și candidații?

Cine își pune demisia pe masă, președintele USR? Biroul Național? Gata, o postare pe pagină și schimbarea pozei de cover, asta înseamnă asumarea scandalului care ne-a adus IAR în atenția românilor, dar nu așa cum ar fi trebuit? 

Cauți ”USR” azi și rezultatele sunt: ”imaturitate politică”, ”lipsa de viziune”, ”lipsă de comunicare” - numai lucruri ”bune”. Suntem partid în opoziție care NU crește în opțiunile votanților când la putere se află o alianță toxică pentru români. PSD și PNL fac zilnic câte o nenorocire, cresc taxele și impozitele, își bat joc de justiție, eșuează iar cu intrarea în Schengen și câte și mai câte, iar USR face știri doar cu scandaluri interne și procente staționare în sondaje, în cel mai bun caz. Suntem partid în opoziție care pentru prima rundă de alegeri din cel mai important an electoral pentru România vine cu o listă lansată cu scandal, modificată cu alt scandal. 

Chiar nu vă pasă că din partidul speranță am ajuns partidul dezamăgire?! Sunteți mulțumiți când cetățenii ne numesc ”răul cel mai mic”, vă mândriți cu așa ”rezultate”? Citiți vreodată comentariile și mesajele oamenilor sau îi blocați, la fel cum faceți cu cei care vi se opun sau vă pun întrebări în interiorul partidului? Fiți foarte atenți: pe votanți nu îi puteți suspenda sau exclude, EI sunt cei care exclud USR din opțiunile de vot. 

Aroganța, autosuficiența nu câștigă încrederea românilor. Treziți-vă și reveniți la valorile USR, la misiunea cu care am spart blocada partidelor vechi și corupte. Asta așteaptă oamenii de la noi - vor să le dăm alternativa pe care le-am promis-o și pe care nu o mai văd acum, cu tine, Cătălin Drulă și cu cei cu care te-ai înconjurat la conducerea USR. 

P.S. Ca să previn comentariile cu ”spălatul rufelor în public” - din păcate, nu am alt canal pe care să comunic cu conducerea USR, am fost blocat, exclus etc. de pe toate grupurile interne de comunicare.

P.P.S. Ca să previn comentariile cu ”dar tu ce ai făcut ca să nu fie așa” - nu am candidat niciodată la niciun post de conducere la nivel intern. Poate aici am greșit.”

Elena Lasconi, cap de listă USR la alegerile europarlamentare, a dezvăluit că a votat ”DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018. „Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi la Prima TV. La o zi după aceste afirmații cel puțin bizare - având în vedere că USR este percepută mai degrabă ca o formațiune progresistă, care susține drepturile minorităților sexuale - o reacție vehementă a venit din partea Oanei Lasconi, fiica Elenei, care trăiește la Paris, acutizând polarizarea din USR și din rândurile votanților.

„Sunt aici să vorbesc despre mama mea, Elena Lasconi, candidat USR la Europarlamentare. Am citit știrile acum multe ore, dar sunt în continuare în șoc și absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat DA la referendumul coaliția pentru familie pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie. Nu pot să descriu durerea pe care o simt, nu numai ca fiica ei, însă și ca un membru al acelei comunități. Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu îmi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit o homofobă. Nu am cuvinte. Nu m-aș fi așteptat la așa ceva niciodată, nu m-aș fi așteptat ca ea să fi militat vreodată pentru drepturi egale, nu a părut vreodată pasionată de acest subiect, însă sunt șocată că a votat DA pentru modificarea Constituției într-un mod jegos și dicriminatoriu. Mă doare sufletul, mă doare inima, am palpitații de câteva ore. Nu susțin un astfel de om pentru alegerile europarlamentare sau prezidențiale, deși știu că este favorita multora pentru acel rol. Sufăr foarte mult și nu-mi vine să cred. Consider că, dacă ești creștin și crezi în legea iubirii, ar trebui să lupți pentru drepturi egale, pentru ca fiecare om să poată să-și aleagă calea și să-și poată forma o viață fericită și liniștită. Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie și din acest motiv nu o mai susțin pe mama din niciun punct de vedere”, a comentat Oana pe Instagram, într-o succesiune de video-uri.

Lasconi a fost criticată atât de foşti colegi aflaţi acum în formațiunea REPER, dar şi de colega sa de partid, Clotilde Armand.

„Treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească, cum să intervină statul în familii. Dacă nu înţelegi asta, înseamnă că n-ai ce căuta în nicio funcţie publică”, a spus Clotilde Armand.

„Am fost forțată să fiu persoană publică doar pentru a o ridica pe ea, încă de când eram o copilă. Practic, am fost forțată să vorbesc despre ce relație grozavă avem. Minte ziarele! Spune că m-a crescut singură. Nu m-a crescut, m-a abandonat, așa că vă rog să înțelegeți că acesta este adevărul, mi-a ajuns, acum este timpul să vorbesc despre propria mea experiență", a mai spus Oana Lasconi într-o postare în engleză pe „insta story”.

Referendumul pentru familia tradițională din 2018, organizat mai multa ca o manevră politică de reparare a imaginii lui Liviu Dragnea și PSD, în perioada în care acesta se apropia cu pași rapizi de pușcărie, respingând demagogic „valorile” progresiste ale UE pe motiv că ar distruge națiunea, a fost, de fapt, inițiativa Coaliției pentru Familie, asociație creștină, ce urmărea modificarea art. 48 din Constituție, astfel încât familia să nu se mai întemeieze pe căsătoria liber consimțită între soți, ci pe una între "bărbat și femeie". Referendumul a eșuat, întrucât nu a fost atins pragul de validare, majoritatea cetățenilor alegând atunci să-l boicoteze. 

Redăm mai jos emisiunea de la care a pornit scandalul:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.