Erdogan a plecat pe coclauri, lăsându-l pe Blinken să discute cu un subaltern situația din Gaza / Americanii au făcut o dezvăluire rară pentru a mai calma agitația anti-Israel: un submarin nuclear a ajuns în Orientul Mijlociu


Erdogan a plecat pe coclauri, lăsându-l pe Blinken să discute cu un subaltern situația din Gaza / Americanii au făcut o dezvăluire rară pentru a mai calma agitația anti-Israel: un submarin nuclear a ajuns în  Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Ankara, unde a discutat ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, despre situația din Gaza, într-o încercare de a calma tensiunile regionale legate de războiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas.

Blinken, care se află într-un turneu în regiunea Orientului Mijlociu, a aterizat la Ankara duminică seara, precizând pe pagina sa de Twitter: „Astăzi mă voi întâlni cu liderii guvernamentali (turci) în timp ce încercăm să prevenim extinderea conflictului din Gaza și să găsim modalități de a crește fluxul de asistență umanitară".

Întâlnirea dintre Blinken și Fidan a durat două ore și jumătate, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA. Nu au fost programate discuții între Blinken și dictatorul Recep Tayyip Erdogan, care a criticat SUA pentru „sprijinul nelimitat acordat Israelului".

De altfel, dictatorul turc, într-un soi de afront la adresa celui mai înalt diplomat al Washingtonului, a anunțat că intenționează să călătorească prin nord-estul îndepărtat.

Poză de la Ayder, nordul Turciei, postată luni pe canalele oficiale ale lui Erdogan

Washingtonul dorește să prevină un conflict regional mai amplu și a intensificat diplomația cu țările din regiune ale căror popoare au fost înfuriate de bombardamentele Israelului asupra Gazei.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza, controlată de Hamas, au declarat că peste 9 770 de palestinieni au fost uciși de bombardamentele israeliene, care au început la 7 octombrie, după ce teroriștii Hamas au ucis 1 400 de persoane și au luat peste 240 de ostatici în sudul Israelului.

Turcia, membră NATO care susține o soluție cu două state în Orientul Mijlociu, și-a intensificat puternic criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a adâncit. 

De asemenea, Turcia găzduiește teroriști Hamas, Erdogan delirând recent că ar fi salvatori. De altfel, un poster uriaș cu bustul teroristului Abu Ubeida, purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas (brigăzile Izz ad-Din al-Qassam), a fost amplasat pe traseul pe care s-a deplasat Blinken. Foto jos: 

Cu câteva ore înainte de sosirea lui Blinken, poliția turcă a folosit, duminică, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa sute de protestatari care au mărșăluit către o bază aeriană care găzduiește forțele americane în sud-estul Turciei.

Pe de altă parte, armata americană a făcut o dezvăluire mai puțin obișnuită: un submarin cu propulsie nucleară cu rachete ghidate a ajuns în zona Canalului de Suez, anunț interpretat de media americană drept un mesaj de descurajare adresat adversarilor din regiune.

În postarea de pe Twitter Comandamentului Central al SUA nu este menționat numele submarinului, dar CNN subliniază importanța că a fost precizată locația submarinului, un astfel de submersibil fiind rar fotografiat.

Armata anunță rareori mișcările sau operațiunile flotei sale de submarine cu rachete balistice și ghidate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.