VIDEO. Hamas a încercat să evacuze mai mulți teroriști din Gaza cu ambulanțele Semilunii Roșii / Armata israeliană investighează abuzurile grave comise de soldați împotriva unor palestinieni din Cisiordania


VIDEO. Hamas a încercat să evacuze mai mulți teroriști din Gaza cu ambulanțele Semilunii Roșii / Armata israeliană investighează abuzurile grave comise de soldați împotriva unor palestinieni din Cisiordania

Hamas a încercat să își strecoare mai mulți luptători afară din Fâșia Gaza în ambulanțe (ale Crucii și Semilunii Roșii) care au evacuat zeci de palestinieni răniți în Egipt la începutul acestei săptămâni, a declarat un înalt oficial american citat de publicația The Times of Israel.

Informația a fost făcută publică în contextul atacului lansat, vineri, de forțele israeliene asupra unor ambulanțe aflate la intrarea principală a spitalului Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza. Atacul s-a soldat, potrivit Hamas, cu zeci de răniți. Armata israeliană a recunoscut că a identificat şi a lovit o ambulanţă „folosită de o celulă teroristă Hamas” în zona de luptă, dar a acuzat gruparea că transferă atât militanţi, cât şi arme în ambulanţe.

Anterior, forțele israeliene acuzaseră Hamas că ar folosi spitalul Al-Shifa drept centru de comandă și control, dar și că ar avea depozitată acolo o cantitate impresionată de combustibil. 

Lista cu răniții grav care urmau să fie evacuați din Gaza pentru a fi tratați în Egipt a fost verificată apoi de Egipt și de Statele Unite, care au constatat că o treime dintre nume erau, de fapt, luptători Hamas, a declarat oficialul administrației Biden, adăugând că lista a fost respinsă și că niciunul dintre cei 76 de palestinieni răniți care au fost în cele din urmă evacuați cu ambulanțele din Gaza nu este membru al grupării teroriste.

Oficialii israelieni spun că au fost descoperit, de asemenea, concentratoare de oxigen pentru tunelurile folosite de grupările teroriste, în interiorul unui camion care transporta ajutoare către Fâșie, la începutul săptămânii. 

„Acestea nu erau destinate utilizării în spitale, ci în tunelurile de sub ele. De aceea au fost strecurate printre cutii de dulciuri", a declarat un înalt oficiali israelieni, adăugând că întregul camion în care au fost găsite concentratoarele de oxigen a primit interdicție de intrare în Gaza.

Pe de altă parte, Armata israeliană a anunțat că investighează zecile de imagini și clipuri video din rețelele de socializare care înfățișează soldați ai IDF maltratând și umilind palestinieni reținuți în Cisiordania, adesea în timp ce sunt legați la ochi și încătușați.

Într-unul dintre cele mai brutale videoclipuri, soldații IDF s-au filmat în timp ce abuzează șapte muncitori din Cisiordania care au fost prinși în timp ce încercau să intre în Israel fără permis, într-o zonă situată la sud de dealurile Hebronului de Sud.

Imaginile îi arată pe bărbații palestinieni goi pușcă sau pe jumătate dezbrăcați, legați la ochi și încătușați și zvârcolindu-se de durere în timp ce sunt loviți. 

O secvență surprinde un soldat care apasă cu bocancul pe capul unuia dintre palestinieni, în timp ce un altul îl amenință cu o armă.

Într-o altă scenă, un soldat lovește cu piciorul în stomac un palestinian legat la ochi, apoi îl scuipă și îl insultă în arabă.


Un alt clip scurt surprinde un deținut palestinian legat la ochi, forțat să stea pe jos, cu picioarele acoperite de un steag israelian.

Ca răspuns la aceste dovezi, IDF a declarat că „atitudinea [soldaților] care reiese din aceste scene este gravă și neconform cu valorile IDF. Incidentele sunt în curs de investigare. Comandanții IDF vor purta discuții cu toți soldații de pe front. Un soldat a fost dat deja afară din serviciul de rezervă".

Abuzurile au avut loc pe fondul escaladării tensiunilor din Cisiordania între forțele de securitate palestiniene și israeliene și coloniștii evrei. Potrivit unor surse guvernamentale palestiniene, 122 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie.

Cele mai multe dintre victime au fost împușcat de armata Israelului, dar există și mai cazuri de palestinieni împușcați de coloniști.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.