VIDEO. Autocratul de la Budapesta, în relații tot mai tandre cu dictatorul de la Ankara. Orban susține că nu-și poate imagina noua structură de securitate a Europei fără Turcia


VIDEO. Autocratul de la Budapesta, în relații tot mai tandre cu dictatorul de la Ankara. Orban susține că nu-și poate imagina noua structură de securitate a Europei fără Turcia

„Vremurile pe care le trăim sunt turbulente, iar politica europeană este dominată de provocări serioase”, a declarat vineri, premierul ungar, Viktor Orban, cu ocazia celui de-al zecelea summit al Organizației Statelor Turcice (OTS – numit și consiliul de cooperare al statelor vorbitoare de limbă turcă), organizat la Astana, capitala Kazahstanului.

Ca și într-o declarație recentă (redată de Podul AICI), Orban a afirmat că războiul dintre Rusia și Ucraina durează deja de un an și jumătate și că ar fi clar că strategia americano-europeană anterioară a eșuat, explicând că planul era ca Ucraina să lupte, iar țările occidentale să furnizeze bani și arme, astfel încât Ucraina să câștige, să se producă schimbări la Moscova și lumea vestică să se ajungă la un acord cu noua conducere rusă.

Acesta a fost un plan ambițios și logic, dar nu a funcționat, așa că acum întrebarea care domină politica europeană este dacă trebuie să accepte noua realitate și să elaboreze un „plan B”, menținonând că UE intenționează să ofere 50 de miliarde de euro Ucrainei, bani pierduți din punctul lui de vedere. 

Orban a mai precizat că i-a informat deja pe președinții țărilor europene că Ungaria pledează pentru un "plan B", care să se concentrează pe o încetare a focului, pe negocieri de pace și pe construirea unei noi arhitecturi europene de securitate, care să fie liniștitoare atât pentru Ucraina, cât și acceptabilă pentru ruși.

Viktor Orbán și-a exprimat convingerea că în noua arhitectură de securitate europeană trebuie să fie prezentă Turcia și, prin intermediul Turciei, trebuie să fie implicată și lumea turcă.

Sursa: hungarianconservative.com





 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.