VIDEO. Un nou scandal monstru la trustul de presă Ringier: Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Gazeta Sporturilor care și-a încetat, brusc, apariția pe hârtie. Alți nouă jurnaliști au rămas fără serviciu


VIDEO. Un nou scandal monstru la trustul de presă Ringier: Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Gazeta Sporturilor care și-a încetat, brusc, apariția pe hârtie. Alți nouă jurnaliști au rămas fără serviciu

Gsp.ro publică, în ediția sa online, un text în care anunță o serie de schimbări subite și neașteptate în legătură cu publicația, printre acestea numărându-se încetarea apariției pe hârtie, fără ca redacție să fie informată, concedierea mai multor jurnaliști și desființarea „poziției” lui Cătălin Tolontan. Jurnalistul a fost chemat și informat despre asta miercuri la prânz la sediul trustului elvețian de presă ca deține Gazeta Sporturilor și cotidianul Libertatea. El a ocupat funcția de coordonator editorial la GSP, deținând o funcție similară și la Libertatea.

Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat. Ziariștii au aflat că astăzi, miercuri 1 noiembrie 2023, a fost tipărit ultimul număr. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă.

În anunțul oficial dat miercuri pe email angajaților, se spune că Ringier renunță la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan vine la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

Compania a trimis un email către angajați în care a spus că ”Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”

Conducerea Ringier a anunțat miercuri dimineață oamenii de la depozitul de difuzare că Gazeta Sporturilor nu va mai apărea ca ziar, ci doar online. ”A venit în depozitul din Crângași un om de la Ringier, Predrag Mihailovic și doi avocați. Noi, cei de la difuzare, am fost șocați nici nu înțelegeam ce se întâmplă”, a spus unul dintre angajații de la difuzare. Cei de la difuzare au fost anunțați că au 20 de zile de zile la dispoziție ca să plece. 

Miercuri la prânz, la discuții, în sediul Ringier, a fost chemat și Cătălin Tolontan. I s-a comunicat și lui că strategia prevede renunțarea la print și că poziția s-a desființat”, scrie gsp.ro.

Textul integral AICI.

Foto sus: Cătălin Tolontan/Facebook

În urmă cu o lună, Cătălin Ţepelin, redactor-şef al Gazetei Sporturilor, părăsea redacția după o serie de neînțelegeri cu patronii elvețieni de la Ringier, în aplauzele colegilor. Situația sa a iscat în mediul virtual și numai o întreagă dezbatere despre libertatea presei și despre compromisurile pe care le impun patronii jurnaliștilor, din motive financiare și pentru că decid o politică editorială în detrimentul publicului. 

Cătălin Ţepelin, care scrisese la GSP mai bine de două decenii, a precizat, pe Facebook, că nu a fost dorinţa lui şi că acţionarii Ringier Sportal au hotărât să nu mai continue colaborarea „pentru că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente”. „Am cerut să fiu lăsat să lucrez, liber, onest şi în interesul publicului, nu al unor terţi, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii”, a mai spus jurnalistul. 

Foto jos: Laurențiu Ungureanu/Facebook - ultimul număr tipărit al Gazetei Sporturilor


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.