Armata israeliană anunță că a pierdut mai mulți soldați pe frontul din Gaza, dar susține că a lovit, în total, peste 11.000 de locații teroriste / Israelul justifică atacul asupra taberei de refugiați Jabalia spunând că a distrus, de fapt, un cuib al Hamas, condus de Ibrahim Biari, lichidat și el ca urmare a operațiunilor


Armata israeliană anunță că a pierdut mai mulți soldați pe frontul din Gaza, dar susține că a lovit, în total, peste 11.000 de locații teroriste / Israelul justifică atacul asupra taberei de refugiați Jabalia spunând că a distrus, de fapt, un cuib al Hamas, condus de Ibrahim Biari, lichidat și el ca urmare a operațiunilor

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au făcut, miercuri, un bilanț al pierderilor din ultimele ore, anunțând moartea a nouă militari, toți foarte tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, precizând, în același timp că, de la începutul războiul care a urmat atacului din 7 octombrie, a lovit aproximativ 11.000 de locații aparținând Hamas și altor grupări teroriste.

De asemenea, IDF a recunoscut că Forțele Aeriene au lovit o clădire din Jabalia, unde se adunaseră mai mulți agenți ai Hamas, admițând că imobilul cu mai multe etaje era „situat în apropierea unei școli, a unui centru medical și a unor birouri guvernamentale".

În fapt, potrivit relatărilor din presa internațională e vorba despre o tabără de refugiați, bombardamentele israeliene provocând zeci de victime, printre care și mai mulți copii. O serie de reacții internaționale au condamnat public acțiunea Israelului. 

Atacul a determinat o reacție și din partea președintelui american Joe Biden care, într-o convorbire telefonică cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea, a „a reiterat importanța protejării vieților civile și a respectării dreptului internațional umanitar, deoarece Israelul își apără cetățenii și luptă împotriva terorismului”, potrivit unei informării publicate de Casa Albă

De asemenea, președintele Biden „a fost de acord” că palestinienii nu ar trebui „strămuți forțat în afara Gaza” și a cerut o „pace durabilă și durabilă” care să includă crearea unei națiuni palestiniene independente.

Arabia Saudită a condamnat „țintirea inumană” de către Israel a taberei de refugiați Jabalia într-o declarație împărtășită de Ministerul de Externe al Arabiei Saudite.

„Regatul Arabiei Saudite condamnă în cei mai fermi termeni posibil țintirea inumană de către forțele de ocupație israeliene a taberei de refugiați Jabalia din Fâșia Gaza asediată”, se arată în comunicatul postat pe Twiter/ X.

Forțele de apărare israeliene au răspuns arătând că atacul l-a vizat pe comandantul batalionului central Jabalia al Hamas, Ibrahim Biari, lichidat în urma acestei operațiuni alături de alți teroriști ai organizației. De asemenea, mai multe tuneluri și ascunzători subterane ale teroriștilor au fost distruse de bombardamentele de marți. 

Potrivit IDF, Biari a fost unul dintre comandanții Hamas responsabili de dirijarea membrilor forțelor grupării militante în atacul comis asupra Israelul la 7 octombrie.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, precizase, marți seară, că cel puțin 50 de persoane au fost ucise și aproximativ 150 au fost rănite în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați din Jabalia.

„Copiii cărau în brațe alți copii răniți și fugeau prin norul de praf cenușiu care umplea văzduhul. Cadavre atârnau pe ruine, multe dintre ele imposibil de identificat, atât de zdrobite erau. Unele sângerau, altele erau arse", a declarat Mohammad Al Aswad, un martor ocular, pentru CNN.

Toți oamenii din zonă erau disperați, isterici, a mai spus el. „Femei care țipau și erau confuze. Nu știau încotro s-o apuce pentru a-și căuta copiii mai ales că mulți se jucau la vremea aia prin cartier". 

Imaginile de la fața locului au surprins un crater uriaș înconjurat de ruine sau strucuri de beton puternic avariate. Civili și echipe de salvare scormoneau împreună prin mormanele de moloz, cel mai adesea cu mâinile goale, încercând să ajungă al cei care mai putea fi în viață. 

Într-o intervenție la CNN, un purtător de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a acuzat Hamas că „se ascunde, așa cum face de obicei, în spatele civililor". Când i s-a atras atenția că este vorba despre o tabără cu mulți civili nevinovați, Hecht a răspuns „Este o tragedie a războiului" și i-a îndemnat pe civili să se mute spre sud.

Dar și sudul Fâșiei Gaza a fost vizat de mai multe atacuri aeriene letale, iar organizațiile umanitare au avertizat în repetate rânduri că nu există niciun loc sigur în enclavă. Bombardamentele israeliene asupra Gaza ar fi ucis cel puțin 8.485 de persoane și ar fi rănit peste 21.000, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Ramallah, care se bazează pe informații transmise de teroriștii Hamas.

Listă soldați israelieni uciși în confruntările din Gaza, marți spre miercuri noapte:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.