VIDEO. Nebunie în Daghestan! O mulțime furioasă a atacat, urlând „Allahu Akbar”, aeroportul din capitala Mahacikala, în căutare de cetățeni israelieni / Zeci de persoane au fost rănite


VIDEO. Nebunie în Daghestan! O mulțime furioasă a atacat, urlând „Allahu Akbar”, aeroportul din capitala Mahacikala, în căutare de cetățeni israelieni / Zeci de persoane au fost rănite

O mulțime furioasă a luat cu asalt, duminică seară, aeroportul Mahacikala, capitala republicii Daghestan, Rusia, urlând „Allahu Akbar” și căutând evrei (care ar fi trebuit să aterizeze cu o cursă de Tel Aviv), pe care cel mai probabil ar fi vrut să-o „pedepsească” pentru situația din Fâșia Gaza. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în înfruntările ulterioare cu forțele de ordine. De asemenea, 60 de atacatori ar fi fost reținuți de către poliție. 

Potrivit imaginilor postate pe Telegram, mulțimea dezlănțuită a găsit și un călător „suspect” de a fi fost „evreu" care însă a negat, afirmând că e „uzbec”. „Luați-i pașaportul, percheziționați-i telefonul", au propus huliganii. 

Nu este clar ce s-a întâmplat cu respectivul cetățean, dar alte relatări ale canalelor rusești de Telegram susțin că mulțimea a abandonat rapid cauza inițială și a luat cu asalt magazinele și depozitele din aeroport, jefuindu-le. 

Potrivit unor relatări de pe Twitter (X), rebelii pro-Hamas din aeroportul din Daghestan ar fi încercat să urmeze modelul teroriștilor palestinieni și să ia ostatici femei și copii. Nu este clar dacă așa au stat lucrurile, dar incidente cu femei și copii au existat, întrucât guvernatorul din Daghestan a făcut ulterior o scurtă referire la asta. Detalii mai jos!

Mai multe imagini VIDEO pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo

Israelul a reacționat, îndemnând Rusia să protejeze „toți cetățenii săi și pe toți evreii" după incidentele din aeroportul din Daghestan, transmite BBC.

Agenția rusă de aviație a declarat că situația a fost rapid restabilită după ce forțele de ordine au ajuns la fața locului.

Rosaviatsia a adăugat că aeroportul va fi „închis provizoriu" până la 6 noiembrie.

Presa locală a relatat că unii manifestanți opreau mașinile în fața aeroportului din Mahacikala, cerând să vadă documente, într-o căutare haotică a pașapoartelor israeliene.

Douăzeci de persoane au fost rănite, printre care și unii ofițeri de poliție, a anunțat Ministerul Sănătății din republică. Unii au suferit răni grave, iar doi sunt în stare critică. 

Daghestan este o republică rusă majoritar musulmană din Caucazul de Nord, cu o populație de aproximativ 3,1 milioane de locuitori, situată la marginea vestică a Mării Caspice. 

Guvernul local a declarat că a fost deschis un dosar penal pentru tulburări civile.

Biroul premierului israelian a declarat că Rusia trebuie să acționeze în mod decisiv împotriva incitării la violență împotriva evreilor și israelienilor.

Un purtător de cuvânt al președinției americane, Adrienne Watson, a declarat într-un tweet: "Statele Unite condamnă cu fermitate protestele antisemite din Daghestan".

„Statele Unite sunt fără echivoc alături de întreaga comunitate evreiască, pe fondul creșterii antisemitismului la nivel mondial. Nu există niciodată vreo scuză sau justificare pentru antisemitism", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Guvernul din Daghestan și-a exprimat sprijinul pentru Gaza, dar a făcut apel la cetățeni să rămână calmi și să nu ia parte la astfel de proteste. La nivel internațional au avut loc proteste de amploare împotriva bombardamentelor Israelului în Gaza.

Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a denunțat invazia huliganilor asupra aeroportului, într-o postare pe Telegram.

„Nu există nicio onoare în a arunca injurii asupra străinilor, în a le cerceta buzunarele în căutarea pașapoartelor!", a scris el. El a condamnat „atacurile asupra femeilor cu copii".

Acțiunile mulțimii, a spus el, sunt o „lovitură de cuțit în spate" pentru „patrioții” daghestanezi, inclusiv pentru cei care luptă în Ucraina în cadrul forțelor armate ruse.

„Ceea ce s-a întâmplat pe aeroportul nostru este scandalos și ar trebui să primească evaluarea corespunzătoare din partea forțelor de ordine. Acest lucru va fi făcut", a scris el.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că ambasadorul său la Moscova colaborează cu autoritățile ruse, adăugând că Israelul "privește cu gravitate încercările de a face rău cetățenilor israelieni și evreilor de oriunde".

„Israelul se așteaptă ca autoritățile din Rusia să protejeze toți cetățenii israelieni și evreii, oricine ar fi ei, și să ia măsuri ferme împotriva răsculaților și împotriva incitării îndreptate împotriva evreilor și israelienilor", se arată în declarația ministerului, potrivit BBC.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.