Americanii au spulberat două unități ale milițiilor iraniene după atacuri repetate asupra trupelor SUA / Joe Biden, mesaj dur către Ayatollahul Ali Khamenei / Secretarul american al Apărării: „Iranul vrea să își ascundă mâna și să nege rolul în atacurile împotriva forțelor noastre. Nu îl vom lăsa”


Americanii au spulberat două unități ale milițiilor iraniene după atacuri repetate asupra trupelor SUA / Joe Biden, mesaj dur către Ayatollahul Ali Khamenei / Secretarul american al Apărării: „Iranul vrea să își ascundă mâna și să nege rolul în atacurile împotriva forțelor noastre. Nu îl vom lăsa”

Statele Unite au lansat joi lovituri împotriva a două unităţi folosite de Gardienii revoluţiei iranieni şi "grupuri afiliate" în estul Siriei, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto sus).

„Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran", din 17 octombrie, a declarat responsabilul american, potrivit unui comunicat.

Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas; Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria, din partea unor grupuri de militanţi, notează Reuters.

Pentagonul a anunţat cele două operaţiuni după ce preşedintele Joe Biden a adresat un mesaj liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, prin care îl avertizează împotriva oricărui atac asupra trupelor americane care ameninţă să extindă războiul în curs dintre Israel şi Hamas. "A fost trimis un mesaj direct. Nu voi merge mai departe", a confirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Potrivit Pentagonului, un cetăţean american, aflat sub contract cu armata, a murit în urma unui atac de cord în timp ce se ascundea în timpul unuia dintre aceste atacuri, iar alţi 21 militari americani au fost răniţi uşor.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat aceste atacuri "pentru a clarifica faptul că Statele Unite nu vor tolera astfel de atacuri şi se vor apăra, precum şi personalul şi interesele acestora", a avertizat Austin.

Washingtonul are aproximativ 900 de soldaţi în Siria şi aproape 2.500 în Irak care luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic şi lansează frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat că SUA „nu caută conflictul și nu au nici intenția, nici dorința de a se angaja în noi ostilități, dar aceste atacuri susținute de Iran împotriva forțelor americane sunt inacceptabile și trebuie să înceteze".

„Iranul vrea să își ascundă mâna și să nege rolul său în aceste atacuri împotriva forțelor noastre. Nu îl vom lăsa. Dacă vor continua atacurile reprezentanților Iranului împotriva forțelor americane, nu vom ezita să luăm alte măsuri necesare pentru a ne proteja", afirmă șeful apărării americane.

„Aceste lovituri de autoapărare, de dimensiuni restrânse, au avut ca unic scop protejarea și apărarea personalului american din Irak și Siria. Ele sunt separate și distincte de conflictul în curs de desfășurare dintre Israel și Hamas și nu constituie o schimbare a abordării noastre față de conflictul dintre Israel și Hamas", precizează Austin

„Continuăm să îndemnăm toate entitățile statale și non-statale să nu întreprindă acțiuni care ar putea duce la o escaladare într-un conflict regional mai larg", mai spune el.

Surse: Agerpres, The Times of Israel

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.