Lider al Hamas, după o întâlnire cu alți lideri teroriști: „Adevărata bătălie nici nu a început! Va fi o înfrângere fără precedent pentru Israel" / Diplomat israelian: „Hamas a folosit tot ajutorul umanitar care a intrat în Gaza în ultimii ani pentru a construi un oraș subteran”


Lider al Hamas, după o întâlnire cu alți lideri teroriști: „Adevărata bătălie nici nu a început! Va fi o înfrângere fără precedent pentru Israel" / Diplomat israelian: „Hamas a folosit tot ajutorul umanitar care a intrat în Gaza în ultimii ani pentru a construi un oraș subteran”

Avioanele de război ale Forțelor de Apărare israeliene au atacat peste 250 de ținte ale Hamas în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, a declarat purtătorul principal de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Site-urile vizate au inclus infrastructura Hamas, centre de comandă, tuneluri și lansatoare de rachete, potrivit contraamiralului Hagari. Acesta a mai preciza că lansatoarele de rachete au fost amplasate de Hamas „în inima zonelor civile de unde s-a tras spre teritoriul israelian pe tot parcursul războiului”.

De asemenea, forțele navale israeliene au lovit o poziție de lansare de rachete sol-aer ale Hamas în Khan Younis. Locul de lansare este „situat lângă o moschee și o grădiniță, ceea ce reprezintă o dovadă în plus că Hamas folosește în mod deliberat locuri civile în scopuri teroriste".

Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat, de asemenea, că au efectuat, miercuri, un raid aerian care a vizat „infrastructura teroristă a Hamas" într-o zonă din Gaza în care au fost uciși miercuri 12 membri ai familiei unui jurnalist Al Jazeera, transmite CNN.

Este vorba despre bombardarea unei case din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, unde se adăposteau după ce au fost strămutate rudele șefului biroului din Gaza al Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh. 

Soția, fiul, fiica, fiica și nepotul lui Al-Dahdouh se numără printre cei uciși.

Al Jazeera este un trust media finanțat de dinastia aflată la putere în Qatar, unde se ascund mai mulți lideri ai Hamas. Qatar a devenit, de asemenea, un intemediar cheie, în ultimele zile, în ce privește soarta ostaticilor israelieni aflați în captivitate în Gaza. 

Tamer Almisshal, prezentatorul Al Jazeera Arabic, a declarat că uciderea membrilor familiei lui Dahdouh face parte din seria de atacuri israeliene intenționate împotriva jurnaliștilor palestinieni, în special a lui Dahdouh, șeful biroului Al Jazeera Arabic din Gaza, pe care Almisshal l-a numit "vocea Fâșiei Gaza".

„Wael Al-Dahdouh este un pilon de bază al jurnalismului. El a acoperit ofensivele și războaiele israeliene din Gaza timp de ani de zile, relatând despre uciderea intenționată a jurnaliștilor, femeilor și copiilor.

Wael a continuat să relateze atrocitățile israeliene în ciuda amenințărilor continue la adresa sa și a familiei sale și a refuzat să părăsească Gaza, rămânând  pentru a transmite lumii ceea ce se întâmplă acolo", a mai declarat Almisshal. Imagini video pe canalul de Telegram al Podul: https://t.me/PodulRo

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie, Tzipi Hotovely, a avertizat, într-o intervenție la Sky News, că operațiunea împotriva Hamas, la sol, va fi complicată.

„Hamas a folosit tot ajutorul umanitar care a intrat în Gaza în ultimii ani pentru a construi acest oraș subteran cu tuneluri. Fiecare tunel a costat 3 milioane de dolari (2,5 milioane de lire sterline) - în total, Israelul a scos la iveală peste 30 de tuneluri. Ajutorul umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari (82 de milioane de lire sterline) ar fi putut fi furnizat populației din Gaza - dar nu, Hamas a creat această mașină de război, acest metrou subteran oribil”, a mai spus Tzipi Hotovely 

Saleh al-Arouri, adjunctul șefului biroului politic al Hamas, cu sediul în Liban, spune că „adevărata bătălie nici măcar nu a început ".

Într-un interviu telefonic cu al-Manar, canalul de televiziune al Hezbollah, al-Arouri a spus că liderii Hamas sunt în comunicare constantă cu Hezbollah, dezvăluind că s-a întâlnit cu liderul Hezbollah Hassan Nasrallah pe 7 octombrie, ziua atacului Hamas asupra Israelului, și că nu toate întâlnirile lor sunt făcute publice. 

Ieri, al-Arouri a avut însă o întâlnire mediatizată cu Nasrallah și cu șeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhaleh.

„Bătălia noastră este și bătălia Hezbollahului", adaugă el.

„Dacă inamicul intră pe uscat, va fi o înfrângere fără precedent [pentru Israel]", a mai spus continuă el, referindu-se la incursiunea terestră israeliană anticipată în Gaza. El a mai precizat că teroriștii Hamas sunt bine, sănătoși, în pofida loviturilor israeliene asupra Fâșiei.

al-Arouri a vorbit și despre ostaticii Hamas din Gaza, precizând că străinii sunt „oaspeți", dar că prizonierii israelieni vor fi schimbați cu deținuți Hamas din Israel.

al-Arouri este unul dintre comandanții fondatori ai aripii militare a Hamas, Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam (Brigăzile Qassam). În 2018, Departamentul de Stat al SUA oferea o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații despre el, afirmând că acesta finanțează și conduce operațiunile militare ale Hamas în Cisiordania, fiind asociat cu atacuri teroriste, deturnări și răpiri.
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.