Armata NATO sau o adunătură de soldați Švejk? Opt soldați și un maior s-au rănit grav cu o grenadă veche de peste 40 de ani, într-un poligon din Sălaj


Armata NATO sau o adunătură de soldați Švejk? Opt soldați și un maior s-au rănit grav cu o grenadă veche de peste 40 de ani, într-un poligon din Sălaj

Primele constatări ale procurorilor militari arată nereguli grave în timpul exercițiului de aruncare a grenadei din Poligonul Crasna, Sălaj, în urma căruia au fost răniți opt soldați și un maior din regimentul Șimleul Silvaniei. 

Miercuri, la aruncarea grenadei ar fi trebuit să participe doar supervizorul şi cel instruit. Ceilalţi soldaţi ar fi trebuit să aştepte într-un tranşeu la zeci de metri distanţă, ca să nu fie răniţi dacă militarul instruit ratează ţinta, spun anchetatorii. Grenadele de antrenament erau vechi de peste 40 de ani, potrivit unei surse aporpiate anchetei. 

Unul dintre soldați a suferit răni mai grave. Este vorba de un tânăr de 19 ani care a fost transportat cu elicopterul SMURD la UPU Zalău, fiind operat de urgență.

Tot la Zalău au fost transportaţi şi colegii lui care au avut noroc să scape cu răni mai uşoare.

Militarii răniți au vârste cuprinse între 19 și 43 de ani, aproape toți pacienții având plăgi penetrante la nivelul membrelor inferioare și superioare.

„Miercuri, 18 octombrie, în jurul orei 10,15, în Poligonul Crasna, din judeţul Sălaj, a avut loc un incident pe timpul executării unei şedinţe specifice de aruncare a grenadei, în urma căruia un militar din cadrul Batalionului 315 Artilerie ‘Simion Bărnuţiu’, din Şimleu Silvaniei, a suferit o rană gravă la picior, fiind transportat în stare stabilă cu un elicopter SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău”, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit sursei citate, au fost aplicate imediat procedurile standard în astfel de situaţii, fiind acordat primul ajutor la faţa locului de personalul medical prezent pe timpul desfăşurării şedinţei de instruire şi altor opt militari aflaţi în proximitatea locului în care s-a produs incidentul.

“Ulterior, cei opt militari au fost transportaţi cu ambulanţe la acelaşi spital, pentru evaluare şi acordarea îngrijirilor medicale. Conducerea unităţii a informat Parchetul Militar şi a numit o comisie de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, se mai arată într-un comunicat al MApN.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.