VIDEO. Teroriști Hamas, înregistrați audio de serviciile israeliene în timp ce dezvăluiau cine a lovit, de fapt, spitalul din Gaza / Ce cred americanii despre masacrul de la Al-Ahli Arabi


VIDEO. Teroriști Hamas, înregistrați audio de serviciile israeliene în timp ce dezvăluiau cine a lovit, de fapt, spitalul din Gaza / Ce cred americanii despre masacrul de la Al-Ahli Arabi

În cadrul întrevederii avute în Israel cu premierul Beniamin Netanyahu, liderul SUA, Joe Biden, a precizat că susține versiunea israeliană cu privire la carnagiul de la spitalul din Gaza, soldat cu peste 500 de morți, bilanț avansat de teroriștii Hamas și neverificat sau confirmat din surse independente. 

Înainte de sosirea lui Biden în Israel, Forțele armate israeliene au dat publicității mai multe dovezi în sprijinul afirmațiilor potrivit cărora atacul de la Spitalul (baptist) Al-Ahli Arabi a fost „opera” accidentală a organizației teroriste Jihadul Islamic  care luptă alături de Hamas, din Gaza, împotriva Israelului (grupare participantă, de asemenea, la masacrul din Israel din data de 7 octombrie)

Astfel, potrivi IDF, marți seară, la ora 18.59, o rachetă a fost trasă greșit în direcția Israelului și a explodat. În același minut, un spital din Gaza a fost lovit, forțele israeliene argumentând, cu imagini și înregistrări audio, că spitalul, mai exact parcarea acestuia, a fost lovit de resturi explozive.

Armata israeliană explică faptul că nu există un crater în locul exploziei, în condițiile în care o rachetă lansată de Forțele Aeriene Israeliene ar fi făcut un crater cu diametrul între 7 și 19 metri, și că pereții corpurilor principale ale spitalului nu au fost aproape deloc avariați.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a acuzat, miercuri dimineață, Hamas afirmând că deși gruparea știa că atacul asupra spitalului din Gaza a fost cauzat de o rachetă a Jihadului Islamic ratată, a lansat o „campanie mediatică globală" pentru a da vina pe Israel.

„Au mers atât de departe încât au umflat numărul victimelor", spune Hagari. Detalii AICI

Conversația surprinsă de serviciile secrete israeliene între doi combatanți Hamas care vorbeau exact despre o rachetă trasă greșit:

Hamas 1: - Îți spun că e prima dată când vedem o rachetă ca asta căzând și de aceea spunem că aparține Jihadului Islamic palestinian.

Hamas 2: - Ce?

Hamas 1: - Ei spun că aparține Jihadului Islamic palestinian.

Hamas 2: - E de la noi?

Hamas 1: - Așa pare.

Hamas 2: - Cine spune asta?

Hamas 1: - Ei spun că schijele de la rachetă sunt schije local, și nu israeliene.

Hamas 2: - Ce spui? (Liniște). Dar în numele lui Dumnezeu, nu găsea alt loc să explodeze?

Hamas 1: - Nu mai contează, da, au tras din cimitirul din spatele spitalului.

Hamas 2: - Ce?

Hamas 1: - Au tras din cimitirul din spatele spitalului Al-Ma'amadani, au tras greșit și a căzut pe ei.

Hamas 2: - E un cimitir în spate?

Hamas 1: - Da, Al-Ma'amadani este exact în complex.

Hamas 2: - Unde se află când intri în complex?

Hamas 1: - Întâi intri în complex și nu o iei spre oraș, e pe partea dreaptă a spitalului Al-Ma'amadani.

Hamas 2: - A, da, știu. Sursa (engleză): AICI

Ce credem că știm până acum despre explozia/atacul de la spitalul din Gaza

Noaptea trecută (marți), Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas,  a declarat că un atac masiv a lovit spitalul Al Ahli din orașul Gaza, ucigând cel puțin 500 de persoane;

Hamas a acuzat rapid că Israelul a bombardat unitatea, care a răspuns ulterior, prezentând dovezi aparent convingătoare că grupul militant palestinian Jihadul Islamic ar fi lovit-o cu o rachetă ratată lansată din Gaza la ora 18.59;

Jihadul Islamic Palestinian a declarat că nu a fost implicat în explozie și că Israelul este responsabil;

Explozia de la spital a produs o undă de revoltă în lumea musulmană, în mai multe țări având loc proteste și chiar ciocniri violente cu forțele de ordine. 

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a anulat întâlnirea cu Joe Biden. Iordania a anulat, de asemenea, un summit între președintele american și liderii arabi și palestinieni;

În această dimineață, trimisul palestinian în Japonia a declarat că Israelul ar fi dat un telefon de avertizare la spital înainte de explozie, dar nu este clar când.

De asemena, directorul spitalului afectat a organizat, marți spre miercuri noapte, o conferință de presă printre cadavre acuzând că IDF ar fi amenințat că aruncă asupra spitalului „două bombe”. 

IDF și-a repetat acuzațiile la adresa Jihadului Islamic și a declarat că Hamas a acoperit greșeala grupării iar un purtător de cuvânt a redat ceea ce el a susținut că sunt comunicații audio interceptate care susțin poziția Israelului;

Purtătorul de cuvânt a mers mai departe, susținând că Hamas a umflat numărul de morți și că nu a existat o lovitură directă asupra spitalului. În schimb, el a spus că o rachetă a Jihadului Islamic a lovit parcarea și a ars vehiculele aflate acolo;

„Am fost profund întristat şi şocat de explozia de ieri (marţi) dintr-un spital din Gaza. Şi, în baza a ceea ce am văzut, se pare că aceasta a fost întreprinsă de partea adversă, nu de voi" (de israelieni), a declarat preşedintele american, alături de prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, la Tel Aviv.

„De asemenea, trebuie să ţinem minte că Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian şi că nu le-a adus (palestinienilor) decât suferinţă", a adăugat Biden.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al SUA, a dat asigurări că el îi va contacta pe liderul palestinian şi pe preşedintele egiptean din avion, pe drumul de întoarcere, miercuri seara.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. UPDATE! Moment istoric deosebit de periculos pentru Orientul Mijlociu, chiar dacă Israelul va reuși să demonstreze, cu probe solide, că nu a lovit Spitalul Baptist din Gaza / Ce a surprins drona trimisă de Forțele armate israeliene la locul carnagiului



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.