VIDEO. UPDATE! Moment istoric deosebit de periculos pentru Orientul Mijlociu, chiar dacă Israelul va reuși să demonstreze, cu probe solide, că nu a lovit Spitalul Baptist din Gaza / Ce a surprins drona trimisă de Forțele armate israeliene la locul carnagiului


VIDEO. UPDATE! Moment istoric deosebit de periculos pentru Orientul Mijlociu, chiar dacă Israelul va reuși să demonstreze, cu probe solide, că nu a lovit Spitalul Baptist  din Gaza / Ce a surprins drona trimisă de Forțele armate israeliene la locul carnagiului

UPDATE. Într-o nouă declarație publică, de miercuri dimineață, contraamiralul Daniel Hagari a lansat un tir de acuzații la adresa Hamas, arătând că gruparea teroristă, deși știa că atacul asupra spitalului din Gaza a fost cauzat de o rachetă a Jihadului Islamic ratată, a lansat o „campanie mediatică globală" pentru a da vina pe Israel.

„Au mers atât de departe încât au umflat numărul victimelor", spune Hagari. „Au înțeles cu certitudine absolută că a fost o rachetă ratată a Jihadul Islamic".

El spune că imaginile aeriene confirmă că nu a existat o lovitură directă asupra spitalului în sine și că nu au fost avariate clădirile din apropiere.

Hagari a arătat că singura locație avariată este parcarea din fața spitalului. Foto sus

El mai spune că, dacă FDI ar fi fost responsabil pentru explozie, ar fi existat un "crater" sau unele "daune structurale", dar pereții spitalului au rămas intacți. 

Hagari a mai arătat că în jur de  450 de rachete trase din Gaza au ratat ținta și au aterizat tot în Gaza, de la începutul ultimului ciclu de violențe.

„Cu toții știm de cine este fondat Jihadul Islamic. De Iran! Și rachetele cu care Jihadul Islamic lovește Israelul au fost furnizate de Iran, la fel ca și racheta cu care a fost lovit spitalul Al-Ahli Arabi. Iranul este vinovat pentru tragedia de la Al-Ahli Arabi”, a mai spus Hagari.

CITEȘTE ȘI: Teroriști Hamas, înregistrați audio de serviciile israeliene în timp ce dezvăluiau cine a lovit, de fapt, spitalul din Gaza / Ce cred americanii despre masacrul de la Al-Ahli Arabi



 

ȘTIREA INIȚIALĂ! Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat că dispune de informații care confirmă că atacul, urmat de un incendiu, asupra Spitalul Baptist Al-Ahli Arabi din nordul Fâșiei Gaza, și care s-ar fi soldat cu moartea a peste 500 de palestinieni, a fost produs de o rachetă „eșuată” a organizației teroriste Jihadul Islamic palestinian, arătând că armata israeliană va face publice toate dovezile pe care le deține în acest sens (inclusiv imagini filmate de drone și conversațiile interceptate).

Conform rapoartelor actuale ale IDF, racheta care a fost lansată în nordul Fâșiei Gaza a aterizat în parcarea spitalului baptist Al-Ahli Arabi, nu pe acoperișul acestuia, așa cum s-a crezut inițial. Numeroase imagini video în acest sens găsiți pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo

Până în prezent, guvernele Iranului, Siriei, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Palestinei, Egiptului, Iordaniei, Turciei și Qatarului au dat vina pe forțele aeriene israeliene pentru explozia de la Spitalul Baptist Arab Al-Ahli.

Armata israeliană a declarat că va face publice dovezi - inclusiv imagini filmate de drone și conversații interceptate - despre care susține că vor dovedi că un grup militant islamist a fost responsabil pentru o explozie mortală la un spital din Gaza și nu o lovitură aeriană israeliană.

„Lucrăm acum la asta pentru că cineva comite un fals la adresa noastră, la adresa Israelului", a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

Sute de persoane au fost ucise într-o explozie devastatoare la spitalul al Ahli, într-un atac pe care oficialii palestinieni l-au atribuit Israelului. Acesta ar putea fi evenimentul cu cele mai multe victime de la începutul bombardamentelor Israelului împotriva teroriștilor Hamas.

Carnagiul a declanșat o adevărată furie în Orientul Mijlociu, mii de oameni ieșind în stradă pentru a protesta împotriva Israelului. 

Încercând să respingă acuzațiile la adresa Israelului, contraamiralul Hagari a declarat că niciun avion israelian nu a operat în zona spitalului în momentul exploziei.

De asemenea, el a insistat că impactul exploziei nu ar fi putut fi cauzat de tipurile de arme pe care le folosesc avioanele israeliene.

În plus, oficialii au verificat activitatea terestră și navală israeliană și au confirmat că niciunul dintre cele două domenii nu desfășura operațiuni în Gaza în acel moment, a mai spus el.

În schimb, ofițerul a împărtășit o imagine a ceea ce a susținut că este o înregistrare radar capturată de armată, care arată trecerea unui baraj de rachete lansate din interiorul Fâșiei Gaza spre Israel, traseul trecând peste locul unde se află spitalul.

El a spus că o dronă israeliană a fost operată deasupra locului exploziei după ce au apărut primele vești despre atacul devastator, precizând că imaginile surprinse de dronă par să arate că locul de impact al exploziei a fost, de fapt, într-o parcare, și nu corpurile de clădire ale spitalului. Foto sus

Amiralul a mai spus că, din informațiile strânse de Israel, rezultă că Jihadul Islamic s-ar afla în spatele atacului, fapt susținut și de o serie de conversații între militanți interceptate de serviciile secrete israeliene. Conversațiile vor fi făcute publice, a mai spus militarul. 



El a semnalat că FDI speră să facă publice toate materialele pe care le-a adunat până în momentul în care președintele american Joe Biden va ateriza în Israel, într-o vizită menită să arată suportul Statelor Unite pentru Israel în urma atrocităților comise de Hamas.

Acesta este un „moment periculos" pentru Orientul Mijlociu, indiferent cine a fost responsabil pentru explozia de la spitalul al Ahli, a declarat corespondentul Sky News pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall.

Lumea arabă nu va crede afirmațiile Israelului potrivit cărora explozia a fost cauzată de o razie de rachete lansate din Gaza, indiferent ce probe indubitabile va prezenta acesta.

„Nu doar Hamas și Jihadul Islamic au afirmat că Israelul a lovit acel spital, ci și o serie de organizații umanitare, la fel și decanul de la Colegiul St George din Ierusalim, Richard Sewell - spitalul lor a fost lovit", a mai spus Bunkall.

Imaginile difuzate de Israel, despre care susține că arată că nu a fost responsabil de explozie, ar fi  „neconcludente" din punctul de vedere al lui Bunkall, arătând că lovirea spitalului ar putea fi un „punct de cotitură" în conflict: îi vor recomanda aliații guvernului Israelului „să se potolească" sau inevitabilul s-a produs deja, urmând să fie deschise noi fronturi în Liban, Cisiordania sau Irak?

În Irak, forțele americane ar fi doborât în această dimineață două drone sinucigașe în apropierea uneia dintre bazele lor.

„Iată de ce ceea ce se întâmplă în Gaza este atât de periculos pentru întreaga regiune", a declarat Bunkall.

Joe Biden va trebui, miercuri, să își „calibreze cu atenție" mesajele din Israel, astfel încât să reușească o echilibristică între susținerea Israelului și „asigurarea faptului că nu vor mai exista pierderi de vieți omenești în rândul civililor" și, bineînțeles, că conflictul nu se va extinde.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.