VIDEO. Teroriștii Hamas au început negoțul cu ostatici, semn că au cam rămas fără soluții. În prima filmare, o tânără frumoasă, care este și cetățean francez, laudă „medicina” din Gaza și imploră să se întoarcă lângă familia sa / Reacția disperată a mamei care o căuta de nouă zile


VIDEO. Teroriștii Hamas au început negoțul cu ostatici, semn că au cam rămas fără soluții. În prima filmare, o tânără frumoasă, care este și cetățean francez, laudă „medicina” din Gaza și imploră să se întoarcă lângă familia sa / Reacția disperată a mamei care o căuta de nouă zile

Teroriștii Hamas au dat publicității, luni noapte, o primă înregistrare video conținând mesajul unei frumoase israeliene, cetățean francez, despre a cărei soartă nu s-a mai știut nimic după ce a dispărut sâmbătă dimineață, 7 octombrie, de la festivalul de muzică Supernova, unde, atacatorii au comis un adevărat masacru, omorând peste 260 de tineri participanți.

Videoclipul de 60 de secunde - primul difuzat de Hamas care prezintă vorbind ostatici - începe cu Mia Shem, 21 de ani, primind tratament medical pentru o rană gravă la braț. 

Ostatica vorbește apoi în ebraică privind direct către cameră.

„În momentul de față mă aflu în Gaza", spune tânăra cu o voce solemnă și tăioasă, adăugând că este îngrijită și că brațul ei a fost operat timp de trei ore într-un spital palestinian. Videoclipul se încheie cu rugămintea ei de a se întoarce în Israel.

„Cer doar să mă întorc cât mai repede posibil la familia mea, la părinții mei și la frații mei", spune ea. „Vă rog să ne scoateți de aici cât mai repede posibil". Din când în când, pe fundal, se aud bufnituri puternice, cel mai probabil sunetele produse de bombardamentele lansate de israelieni.  Clipul poate fi vizionat integral pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo

Mesajul complet al tinerei: „Bună, eu sunt Mia Shem, am 21 de ani, sunt din Shoham, acum mă aflu în Gaza. M-am întors sâmbătă dimineața din zona Sderot, am fost la petrecere, am fost rănită foarte grav la mână, m-au dus în Gaza, m-au operat aici la spital timp de 3 ore.  Au grijă de mine, mă tratează, îmi dau medicamente, totul este în regulă, am doar rugămintea să fiu adusă înapoi acasă cât de repede posibil la familia mea, la părinții mei, la frații mei. Vă rog să ne scoateți de aici cât de repede posibil".

Armata israeliană a emis un scurt comunicat după publicarea videoclipului, precizând că Hamas "încearcă să se prezinte ca o organizație umană, când, în realitatea, nu este altceva decât organizație teroristă criminală responsabilă pentru uciderea și răpirea de bebeluși, femei, copii și bătrâni".

Potrivit unei analize realizate de The New York Times, metadatele conținute în fișierul video indică faptul că o parte din imagini au fost filmate cu cel puțin șase zile în urmă.

Mama tinerei care a încercat vreme de nouă zile să afle informații despre fiica sa a reacționat emoțional, cerând liderilor lumii ca Mia să fie adusă câ mai curând acasă. 

„Mulțumesc lui Dumnezeu, fata mea este în viață", a declarat Karen Shem pentru Canalul 13 din Israel, după ce a viziona imaginile cu fiica sa. 

„Mia mea este în viață - nu am știut asta până acum. Mi s-au înmuiat picioarele și am căzut la pământ, trebuie să mă mai uit o dată", a spus uimită mama a trei copii. 

„Mia mea s-a dus la o petrecere pentru a se distra, pentru a se simți bine. Nu am știut dacă este vie sau moartă până acum".

„Mă adresez liderilor lumii pentru a o aduce pe Mia acasă, așa cum este ea", a implorat Karen. „O vreau pe Mia acasă exact așa cum apare în acest videoclip".

„Le cer tuturor să o aducă pe Mia a mea acasă. Și cer să îi aducem acasă pe toți cei 200 de ostatici. Niciunul dintre ei nu a făcut nimic rău nimănui".

„Ceea ce s-a întâmplat aici s-ar putea întâmpla mâine în Franța, Anglia și Statele Unite. Trebuie să fim uniți împotriva acestei terori și să îi aducem pe toți acasă. Vă implor", a mai spus ea.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.