Ministerul Apărării anunță, într-un comunicat, că a descoperit, joi dimineață, un crater „de dronă cu posibilă explozie la impact”, la aproximativ trei kilometri vest de Plauru (spre Ceatalchioi), și că urmează să deruleze investigații.
Cel mai probabil drona s-a prăbușit în noaptea de miercuri spre joi când forțele ruse au atacat din nou infrastructura portuară de la granița Ucrainei cu România.
Craterul ar avea un diametru de aproximativ patru metri. Drona avea cel mai probabil o încărcătură explozivă!
„Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, precizeză comunicatul MApN pe care îl redăm integral mai jos:
„Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.
În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.
Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.
Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.
De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”.
Trei drone au fost depistate pe teritoriul României în acest an. Ultima dronă prăbușită în România a fost găsită la mijlocul lunii septembrie de militari la circa 15 km de granița cu Ucraina, lângă comuna tulceană Nufăru aflată la 8 km de Tulcea. Aceasta este similară cu cele folosite de armata Rusiei, a anunțat atunci Ministerul Apărării Naționale. Rusia utilizează în atacurile asupra Ucrainei atât drone produse intern, cât și drone iraniene Shahed, numite și drone kamikaze.
PODUL a informat, miercuri, că sâmbăta acesta (14 septembrie) va avea loc un protest în fața ambasadei Rusiei la București în contextul atacurilor pe care rușii le desfășoară inclusiv în imediata apropiere a României, asupra porturilor ucrainene, ceea ce pune în pericol viața românilor din județele Galați și Tulcea, respectiv a persoanelor ce tranzitează granița româno-ucraineană.
Acțiunea de protest este intitulată "Dronele rusești au ajuns pe teritoriul României. Opriți regimul terorist de la Kremlin!". Pagina de Facebook a evenimentului poate fi accesată AICI. Este primul protest ce se desfășoară în România pe subiectul dronelor rusești care au picat pe teritoriul țării noastre. Detalii AICI