O superbă biserică catolică din Gent-Belgia, monument al orașului, va fi transformată de Delhaize (Mega Image) în supermarket. Localnicii au protestat în zadar


O superbă biserică catolică din Gent-Belgia, monument al orașului, va fi transformată de Delhaize (Mega Image) în supermarket. Localnicii au protestat în zadar

Grupul belgian Delhaize, care deţine în România reţeaua de magazine Mega Image, a devenit oficial, pentru un secol, proprietarul bisericii Sfânta Ana din oraşul Gent, pe care vrea să o transforme în supermarket, relatează agenţia Belga, care precizează că Delhaize a confirmat informaţia apărută mai întâi în publicaţia Het Nieuwsblad, scrie news.ro.

De mai mulţi ani, brandul dorea să înfiinţeze un supermarket, un restaurant şi un bar de vinuri în clădirea bisericii. Actul de concesionare a fost semnat luni, după proteste fără succes din partea locuitorilor din zonă. Contractul de cesionare acoperă o perioadă de 99 de ani. După această perioadă, oraşul Gent va deveni din nou proprietar al bisericii.

Lanţul de magazine asigură că va respecta identitatea bisericii şi că nu va instala publicitate stridentă pe faţada clădirii. Lucrările vor începe în 2024 şi vor consta în restaurarea faţadei şi a interiorului bisericii.

Lanţul a obţinut o subvenţie de 3 milioane de euro de la regiunea flamandă pentru a efectua o renovare completă a clădirii. Toate elementele culturale şi istorice vor fi păstrate, a dat asigurări Roel Dekelver, purtător de cuvânt al companiei.

Biserica Sfânta Ana (în limba neerlandeză: Sint-Annakerk) este o construcție istorică catolică, situată în Piața Sainte-Anne din orașul Gent, Belgia. A fost ridicată între 1853 și 1862 ca biserică parohială pentru cartierele sudice ale orașului.

Este cea mai importantă clădire din Gent în Rundbogenstil, un stil eclectic cu elemente romanice, bizantine și gotice.

Interiorul prezintă același amestec de stiluri. Frescele realizate de pictorul bizantin Théodore Canneel, pavajul colorat, vitraliile luxuriante, baza pictată a pereților și bolțile de culoare albastru închis, punctate cu stele, alcătuiesc un interior plin de culoare. Picurile murale au fost finalizate de Théophile Lybaert după moartea lui Canneel.

Biserica conține o serie de inovații în domeniul arhitecturii religioase. Arcurile bolților principale și marginile ferestrelor trilobate sunt realizate din fontă, iar acoperișul este susținut de o structură din oțel Polonceau.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.