Investigație NYT. Cum s-a îmbogățit un controversat traficant de arme american, de pe urma războiului din Ucraina, cu ajutorul unui sergent ucrainean și al Pentagonului


Investigație NYT. Cum s-a îmbogățit un controversat traficant de arme american, de pe urma războiului din Ucraina, cu ajutorul unui sergent ucrainean și al Pentagonului

O anchetă publicată de cotidianul american The New York Times dezvăluie că Departamentul American al Apărării a plătit aproximativ un miliard de dolari unui traficant de arme care a fost în trecut pus sub acuzare pentru că ar fi mituit oficiali străini și care și-a consolidat, în ultimii ani, o afacere secundară de sute de milioane de dolari vânzând muniție direct în Ucraina.

Este vorba despre Marc Morales, 51 de ani contractor militar cu sediul în Florida, deținătorul companiei Global Ordnance, care a primit contracte de aproximativ 1 miliard de dolari de la Pentagon.

NYT scrie că Morales l-ar fi plătit pe Volodymyr Koyfman (Volodimir Koifman), sergent șef în armata ucraineană, pentru a aranja întâlniri cu contactele sale guvernamentale și a facilita comerțul cu arme la prețuri mult supraevaluate.

„Acest aranjament neobișnuit, spun experții juridici, testează limitele legilor americane și ucrainene privind corupția care interzic plățile către oficiali guvernamentali", se arată în articol publicat de NYT.

Luna trecută, șase bărbați și-au dat întâlnire la barul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri din Kiev pentru a discuta despre afacerea profitabilă de înarmare a trupelor ucrainene, au povestit pentru NYT doi participanți la acea întâlnire. 

Au fost prezenți Morales, Koyfman și oficiali militari și guvernamentali ucraineni. Întâlnirea a dezvăluit partea discretă a strategiei de război a administrației Biden, a comentat NYT.

Marc Morales (centru) alături de sergentul Volodymyr Koyfman și Denys Vanash (stânga imaginii), consilier al fostului ministru al Apărării, Oleksii Reznikov (suspectat de fapte de corupție)

SUA au acordat Ucrainei ajutor militar de peste 40 de miliarde de dolari, inclusiv armament avansat. Dar Pentagonul depinde de traficanți de arme puțin cunoscuți, precum Morales, cu conexiuni necesare pentru a furniza muniție Ucrainei. 

Muniția este în principal de calitate slabă sau de calibru sovietic, achițizionată din întreaga lume. Comerțul cu armament al lui Morales și al altora ca el este renumit pentru discreție și pentru că este, de regulă, exclusivist, devenind și mai puțin transparent odată cu anularea de către Ucraina a unora dintre normele anticorupție care erau în vigoare de ani de zile.

Morales este unul dintre dealerii cheie pentru Ucraina. Pentagonul a semnat contracte în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari cu compania sa, Global Ordnance, în principal pentru furnizarea de muniție. Potrivit documenelor consultate de NYT, Morales a câștigat 200 de milioane de dolari din afacerea sa secundară de furnizare de arme direct Ucrainei.

Cu toate acestea, compania lui Morales este investigată de organismele anticorupție ucrainene în legătură cu un acord pe care oficialii guvernamentali l-au catalogat drept un fiasco. 

În 2009, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat, de asemenea, pe traficantul de arme de conspirație și spălare de bani după ce ar fi fost înregistrat discutând despre metodele de mituire a oficialilor străini. 

„Trebuie doar să fii mai deștept decât guvernul", afirmă el într-o înregistrare. Acuzațiile au fost retrase ulterior.

Bryan Van Brunt, consilierul general al companiei lui Morales, Global Ordnance, a declarat că compania a respectat legea.

Sergentul Koyfman, care are mulți ani de experiență în calitate de consilier al gărzii naționale ucrainene, a mers să lupte pentru Ucraina atunci când Rusia a invadat pentru prima dată în februarie 2022, arată documentele analizate de New York Times, deși atribuțiile sale pe câmpul de luptă nu sunt specificate. Koyfman însuși a declarat că este sergent șef în cadrul Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei și că antrenează și supraveghează o unitate de soldați.

Koyfman – ucrainean american - este o figură cheie la care se apelează pentru arme, a declarat un oficial guvernamental, deși nu este clar dacă acest lucru se datorează poziției sale militare sau rolului său în cadrul Global Ordnance. În cadrul companiei lui Morales, rolul lui Koyfman este de a gestiona contractorii ucraineni și de a organiza „întâlniri între personalul nostru și Ministerul Apărării din Ucraina", a declarat Van Brunt, adăugând că guvernul Ucrainei știa despre legăturile lui Koyfman cu Global Ordnance.

Koyfman susține că munca sa militară nu este plătită. Van Brunt a subliniat că cele două locuri de muncă nu au nicio legătură între ele. „Global nu plătește pentru acces", a spus el. „Nu înainte. Nici acum. Nici vreodată".

Sergentul Koyfman a reiterat punctul de vedere al lui Van Brunt: „Facem cursuri de formare în fiecare an și semnăm documente în acest sens."

Companiilor americane le este interzis prin lege să plătească oficiali străini în schimbul beneficiilor pentru afacerile lor. Sergentul Koyfman nu ar fi exceptat doar pentru că este voluntar.

Legislația ucraineană le interzice, în general, oficialilor militari să se angajeze în alte activități remunerate. Faptul că această lege îl afectează pe sergentul Koyfman depinde nu numai de rangul său, ci și de îndatoririle sale militare. La începutul războiului, sergentul Koyfman ar fi precizat, într-o scrisoare către Global Ordnance, că este mai degrabă un "luptător civil" decât un angajat al guvernului.

Se presupune că guvernul ucrainean știa despre munca lui Koyfman pentru Global Ordnance. Van Brunt a declarat că sergentul Koyfman a fost verificat de Departamentul de Stat, care este responsabil pentru exporturile de arme americane.

La începutul războiului la scară largă, Morales l-a angajat, de asemenea, pe Denys Vanash, un consilier de lungă durată al (ex) ministrului ucrainean al Apărării, pentru a comunica cu Ministerul Apărării în numele Global Ordnance. Van Brunt a declarat că Ministerul Apărării din Ucraina a confirmat legalitatea angajării.

În același timp, potrivit a doi dintre concurenții lui Morales, acesta are un avantaj neloial, nu din cauza legăturilor sale cu Koyfman și conexiunilor acestuia, ci din cauza legăturilor sale cu Pentagonul. În plus, ancheta NYT mai arată că Morales este departe de a fi singurul traficant de arme cu legături în guvernul ucrainean.

Marea lovitură a lui Morales în Ucraina a avut loc la începutul războiului. Avea un depozit complet de muniție în Bulgaria, pe care Pentagonul le cumpărase pentru a fi folosit în Afganistan. În ianuarie 2022, Pentagonul a aprobat trimiterea lor în Ucraina. Sergentul Koifman a lucrat la redirecționarea muniției către Ucraina în calitate de contractant pentru Global Ordnance, a spus Van Brunt. Acest lucru l-a făcut pe Morales neprețuit în primele zile ale războiului, mai arată investigația NYT.

Publicația precizează că nu este nimic ilegal în a-ți învinge concurenții, subliniind că investigația sa are mai degrabă rolul de a arăta cum modelează Pentagonul piața globală de arme și creează traficanți de arme bogați, conectați politic. Grupurile anticorupție ucrainene și-au exprimat îngrijorarea că miliardele de dolari care ajung pe piețele de arme din Europa de Est ar putea influența politica și armata mult timp după încheierea războiului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.