Tânărul de 19 ani, autorul accidentului din stațiunea 2 Mai, de sâmbătă dimineață, soldat cu moartea a doi tineri și mai mulți răniți, fusese oprit, de două ori de către filtre de poliție înainte de tragedie, în două seri diferite, dar a fost lăsat să plece în ambele situații după ce polițiștii l-au testat doar pentru alcool, nu și pentru droguri.
Uimitor e faptul că oamenii legii au descoperit asupra acestuia și o cantitate de substanțe interzise, pe care au confiscat-o și care tot nu le-a dat de gândit că tânărul s-ar putea afla sub influența drogurilor.
Ulterior, Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Constantin Glugă, a venit cu explicații detaliate pe acest subiect, dar neconvingătoare pentru că, aparent, a încercat disculparea poliției, afirmând că tânărul ar fi consumat droguri ulterior și că drogurile la care a fost testat pozitiv nu sunt aceleași cu cele descoperite asupra lui. VIDEO declarații la finalul textului.
Prima dată, șoferul droga, Vlad Pascu, a fost oprit la un control de rutină înainte cu două zile înainte de accidentul produs în dimineața de sâmbătă, 19 august.
A doua oară, poliția l-a oprit, chiar în ziua accidentului, în jurul orei 2:40 dimineață, după un apel la 112 care semnala faptul că tânărul conducea haotic în zona stațiunilor Vama Veche - 2 Mai (pe drumul național 39). Într-un pachet de țigări au fost descoperite o țigară artizanală de tip joint și o folie de pastile. VIDEO mai jos.
Polițiștii l-au dus la secție și i-au făcut testul de alcool, la care rezultatul a ieșit negativ. Nu i-au făcut și testul pentru droguri și i-au dat drumul pentru că „șoferul nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive”.
Însă, potrivit unor declarații ale poliției imediat după accident, mașina condusă de Vlad Pascu, evaluată la aproximativ 50.000 de euro, nu avea nici RCA valabil, fapt care ar fi trebuit să ducă la acordarea de sancțiuni din partea poliției, reținerea certificatului de înmatriculare sau chiar a plăcuțelor autoturismului.
Poliția mai susține că abia apoi după plecarea din secția de poliția Vama Veche-2 Mai, în jurul orei 4:30, șoferul s-ar fi „deplasat la o locație din Vama Veche unde ar fi consuma substanțe interzise”.
La nici o oră după ce părăsea secția de poliție, în jurul orei 5:20, tânărul a produs accidentul în urma căruia au murit două persoane.
La intrarea în localitate 2 Mai a lovit în plin un grup de opt tineri care mergeau în aceeași direcție. Două dintre victime, un bărbat de 21 de ani și o femeie de 20, au murit pe loc. Trei tineri de 19 și 20 de ani au fost răniți. Șoferul a întors apoi mașina și a fugit. A fost prins la scurt timp după aceea în Vama Veche și dus la audieri, la Poliţia Mangalia. Era confuz și nu ştia exact ce a făcut, poliția concluzionând că ar fi consumat trei tipuri de droguri (cocaină, amfetamină și metamfetamină).
Libertatea a dezvăluit, luni, că Vlad Pascu a mai fost cercetat de procurorii DIICOT pentru deținere de droguri, după ce a fost prins cu 0,7 grame de canabis. Anchetatorii au decis anul trecut închiderea dosarului pe motiv că era vorba de o cantitate mică de droguri și acuzatul a avut o atitudine sinceră, recunoscându-și fapta. În plus, procurorii au susținut că ar fi o cheltuială prea mare pentru a continua acel dosar penal în care era vorba despre o cantitate mică de droguri, așa că ancheta a fost oprită. Judecătorii Tribunalului București au confirmat hotărârea de închidere a dosarului la începutul anului.
De asemenea, băiatul a mai avut reclamații la Poliție din cauza petrecerilor zgomotoase pe care le organiza în București.
În fața anchetatorilor de la Constanța, tânărul a avut despre accident o explicație halucinantă. Le-a spus că a plecat de la locul accidentului pentru că a crezut că a lovit o vrabie; apoi s-a răzgândit și a zis că un câine sau o vacă.
Vlad Pascu este acum în arest preventiv pentru 30 de zile, la decizia judecătorilor din Mangalia. Acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, inconștientul tânăr riscă mai mulți ani de închisoare prin Legea Anastasia, intrată în vigoare în iulie. Aceasta prevede că șoferii beți, drogați sau fără permis care produc accidente – mai ales de asemenea amploare – să fie condamnați la închisoare cu executare.