Germania, zguduită de un nou scandal de spionaj rusesc, chiar în inima Forțelor Armate Germane. Cazurile de spionaj devoalate recent vizează inclusiv clasa politică germană. Amploarea prezenței oamenilor Moscovei în cea mai populată țară din UE


Germania, zguduită de un nou scandal de spionaj rusesc, chiar în inima Forțelor Armate Germane. Cazurile de spionaj devoalate recent vizează inclusiv clasa politică germană. Amploarea prezenței oamenilor Moscovei în cea mai populată țară din UE

Poliția germană a arestat miercuri un ofițer al Bundeswehr (Forțele Armate Germane) la Koblenz, în vestul Germaniei, pe care îl acuză că ar fi spionat pentru Rusia. Potrivit Parchetului Federal, el ar fi contactat de mai multe ori consulatul rus la Bonn și ambasada Rusiei la Berlin începând din luna mai, oferindu-se să coopereze cu spionajul rus și transmițând în acest sens informații din activitățile sale profesionale.  

Bărbatul arestat, Thomas H., era un ofițer al Oficiului pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Utilizare din cadrul Bundeswehr, unde avea un rol sensibil, lucrând la departamentul care se ocupă de dotarea armatei germane cu tehnologie de apărare eficientă și sigură.  

Acest caz vine după ce, cu o lună înainte, a fost condamnat un fost ofițer al Bundeswehr pentru că a furnizat informații serviciului rus de informații militare vreme de ani de zile, respectiv după ce a fost arestat în luna decembrie un angajat al serviciului german de informații externe pentru că a transmis, la rândul său, secrete de stat în Rusia. (sursa: AICI)

Amploarea influenței ruse în Germania este însă mult mai clară daca se are în vedere că Moscova are oameni bine așezați și în politica germană, nu numai în armată.  

Un caz lămuritor pentru prezența oamenilor rușilor în politica germană îl reprezintă descoperirea scurgerilor de comunicații dintre Vladimir Sergienko, un cetățean german naturalizat, și "Alexei", un presupus agent FSB. O anchetă comună făcută în iulie de publicațiile The Insider și Der Spiegel a indicat că Vladimir Sergienko, consilier al deputatului Eugen Schmidt din Bundestag, a acționat ca intermediar între Kremlin și parlamentarii germani în partidul de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), pentru a opri sau încetini livrarea principalelor tancuri de luptă germane către Ucraina. Mai mult, Sergienko a ajutat la coordonarea discursurilor AfD, a făcut lobby pentru inițiative pro-ruse și chiar a contribuit la declanșarea unui proces împotriva propriului său guvern, menit să stopeze sau să încetinească transferurile de arme germane către Ucraina – toate la instrucțiunile unui suspectat ofițer de informații din Rusia, conform publicației The Insider. De asemenea, Sergienko ar fi transferat personal numerar între Moscova și Berlin și ar fi direcționat transferuri bancare către un ONG german care simpatiza cu Kremlinul, pentru a-i facilita eforturile. (sursa: AICI)

În tot acest timp România pare să rămână o țară evitată complet de spionajul rusesc, de vreme ce serviciile românești de informații nu descoperă vreo urmă de agent rus.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.