Oryx, dezvăluiri despre „Camaraderia carpatină” româno-ucraineană. Ce cantități și tipuri de arme a trimis România în Ucraina. Inventarul făcut de „cea mai de încredere sursă de informare asupra conflictului ruso-ucrainean”


Oryx, dezvăluiri despre „Camaraderia carpatină” româno-ucraineană. Ce cantități și tipuri de arme a trimis România în Ucraina. Inventarul făcut de „cea mai de încredere sursă de informare asupra conflictului ruso-ucrainean”

România a trimis Kievului armament greu și cantități serioase de muniție și combustibil, după cum rezultă dintr-o analiză publicată recent de Oryx, un site olandez gestionat de doi jurnaliști de investigație care au lucrat în trecut pentru mult mai celebrul Bellingcat. 

Astfel, potrivit Oryx, care urmărește armele folosite în războiul din Ucraina, pe câmpul de luptă au fost descoperite lansatoare de rachete, transportoare blindate și tunuri de mare calibru românești.

Cei de la Oryx au descoperit că, fără să vorbească despre asta, România a ajutat serios Ucraina. Pe lista siteului de analiză, într-un articol intitulat „Camaraderia carpatină: suportul militar al României pentru Ucraina”, se găsesc lansatoare de rachete multiple de 122 de mm, TAB-uri 71, tunuri tractate de 152 de mm, dar și mitraliere grele (DShKM). De asemenea, Oryx arată că Bucureștiul a trimis Kievului cantități mari de muniție, dar și motorină, căști și veste antiglonț.

Cel mai probabil, acestea au fost achiziționate de Ucraina sau alte alte țări membru UE de la companiile producătoare de armament din România, una dintre puținele țări aliate ale Ucrainei care nu a dorit să dea detalii despre suportul militar acordat Ucrainei. 

România este, de asemenea, și una dintre principalele căi prin care ajutorul militar occidental ajunge în Ucraina.

Oryx sau Oryxspioenkop este un site web olandez de analiză militară care utilizează informații cu sursă deschisă și un grup de cercetare în studiul războiului. Este coordonat de Stijn Mitzer și Joost Oliemans, care au lucrat anterior pentru Bellingcat, organizație a unor reputați jurnaliști de investigație, de asemenea, cu sediul în Olanda

Oryx a câștigat proeminență internațională datorită informațiilor furnizate în timpul invaziei ruse din Ucrainei din 2022, in cadrul blogului ținându-se evidența pierderilor materiale în baza dovezilor vizuale (în special imagini) și a informațiilor cu sursă deschisă din rețelele sociale. Este citat în mod regulat în mass-media la nivel internațională de publicații prestigioase precum Reuters, BBC News, The Guardian, The Economist, Newsweek, CNN și CBS News . Forbes a numit situl Oryx drept „cea mai de încredere sursă de informare asupra conflictului de până acum”, numind serviciile sale „remarcabile”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.