Zelenski: "Summitul NATO de la Washington ar putea fi unul istoric!"


Zelenski: "Summitul NATO de la Washington ar putea fi unul istoric!"

Ucraina ar trebui să se pregătească deja pentru Summitul NATO de la Washington, care va avea loc anul viitor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe parcursul unei întâlniri avute cu șefii instituțiilor diplomatice străine.

"În ceea ce privește NATO, am reușit să schimbăm filosofia relațiilor cu Alianța. Discutăm în sfârșit când ar trebui să existe o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO. Am eliminat tabuul ce plana asupra unor astfel de dezbateri Acest lucru este important. Există conștientizarea faptului că Ucraina va fi în NATO. Și este doar o chestiune de timp", a spus Zelenski. 

El a adăugat că noul instrument – Consiliul NATO-Ucraina – funcționează deja ca "instrument de integrare". El a reamintit că această structură a avut deja prima reuniune de lucru ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva stabilității alimentare globale.

"Ar trebui să începem deja pregătirea pentru Summitul NATO de la Washington. Summitul ar putea deveni istoric pentru Ucraina și pentru toți aliații noștri NATO, iar asta depinde absolut de toată lumea. Depinde de voi toți, dragi diplomați, care lucrați pentru Ucraina, de toată lumea din Alianță. Securitatea înseamnă întotdeauna eforturi comune. Și până în luna decembrie a acestui an, trebuie să punem bazele unor astfel de eforturi comune", a precizat Zelenski.

El a menționat că sarcina ambasadorilor ucraineni din țările NATO este de a lucra pentru a uni toate capitalele Alianței în jurul priorităților comune de securitate, adăugând că în Ucraina se duce o luptă pentru securitatea continentului european și ordinea internațională per ansamblu. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.