Rusia face o nouă mutare în războiul cerealelor: flota Moscovei de la Marea Neagră se poziționează pentru blocada porturilor ucrainene!


Rusia face o nouă mutare în războiul cerealelor: flota Moscovei de la Marea Neagră se poziționează pentru blocada porturilor ucrainene!

Flota rusă de la Marea Neagră se poziţionează, aparent, pentru blocada (izolarea) porturilor ucrainene după ce Moscova a suspendat acordul internaţional pentru transportul cerealelor, potrivit unor analişti britanici din domeniul apărării, citați de DPA.

Corveta modernă a Rusiei "Serghei Kotov" patrulează deja pe traseul dintre Bosfor şi oraşul-port ucrainean Odesa, a declarat Ministerul Apărării britanic miercuri, în raportul său de informaţii cotidian despre războiul din Ucraina.

Raportul britanic susţine că „există o posibilitate realistă că aceasta va face parte dintr-un grup însărcinat să intercepteze navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina".

Anterior, Ministerul rus al Apărării anunțase că toate navele care merg către porturile Ucrainei vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a precizat că ar fi vorba despre inspectarea unor astfel de nave și nu despre distrugerea lor. Cu toate acestea, este posibil ca navele rusești să fie „nevoite” să folosească armele din dotare. Prin urmare, potrivit experților britanici, nivelul de pericol pentru navigația în Marea Neagră poate crește acum în mod semnificativ. Având în vedere faptul că și Ucraina va încerca să-și intensifice acțiunile în zona Mării Negre, va crește și nivelul general al probabilității unor ciocniri militare pe mare.

Rusia a lăsat să expire un acord cerealier internaţional săptămâna trecută în ciuda unor critici internaţionale severe, aminteşte dpa.

Acordul a fost încheiat pentru a ajuta la asigurarea furnizării de grâne către ţările care se bazează pe cerealele din regiunea afectată de război. Potrivit condiţiilor acordului, cerealele ucrainene erau exportate prin Marea Neagră şi Strâmtoarea Bosfor în Turcia. Acum există temeri că foametea în ţările sărace va deveni şi mai mare, notează agenţia germană de presă.

Sfârşitul acordului cerealier poate creşte acum intensitatea şi amploarea conflictului armat în zona Mării Negre, potrivit raportului britanic.

Secretarul de externe britanic James Cleverly a avertizat marţi că "Marea Britanie consideră că Rusia îşi poate escalada campania de distrugere a exporturilor alimentare din Ucraina vizând nave civile în Marea Neagră".

Ministerul Apărării britanic publică informaţii zilnice asupra cursului conflictului de când a început războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În schimb, Moscova acuză Londra că desfăşoară o campanie de dezinformare, aminteşte dpa.

Războiul care face ravagii în Ucraina a făcut aproape imposibil exportul cerealelor din regiune prin Marea Neagră până la acordul intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie anul trecut care a asigurat acest lucru. (sursa: Agerpres)

Marți seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a opinat că prima reuniune a proasăptului înființat Consiliu NATO-Ucraina ar trebui să se focuzeze pe securitatea porturilor ucrainene și pe exporturile de cereale.

„Omenirea știe că securitatea porturilor noastre de la Marea Neagră este cheia păcii și stabiltății pe piața alimentară mondială”, a arătat Zelenski în mesajul său video de marți seară.

Liderul de la Kiev a discutat și cu premierul britanic Rishi Sunak depre găsirea de soluții în asigurarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele globale în contextul atacurilor aeriene din ultimele zile asupra portului Odesa și a capitalei Kiev, dar și asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aflate la doar câteva sute de metri de apele teritoriale ale României. 

Kievul a acuzat Moscova că vizează blocarea aprovizionării cu cereale și infrastructura Ucrainei necesară exporturilor, după ce și-a suspendat participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră, intermediat anul trecut de Națiunile Unite și Turcia cu Rusia și Ucraina, pentru a ajuta la atenuarea unei crize alimentare globale agravate de invazia Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.