Țara groazei. Un nou caz șocant: 11 bătrâni grav bolnavi și tineri cu handicap sever au fost ascunși într-un imobil aflat în construcție, fără apă și electricitate / „Scările nu aveau balustradă, adică de la etaj, coborând, putea să cadă oricine”


Țara groazei. Un nou caz șocant: 11 bătrâni grav bolnavi și tineri cu handicap sever au fost ascunși într-un imobil aflat în construcție, fără apă și electricitate / „Scările nu aveau balustradă, adică de la etaj, coborând, putea să cadă oricine”

Un nou caz înfiorător a ieșit la iveală, luni seară, după o descindere a poliției în comuna Tunari, Ilfov, la două imobile aflate în construcție, fără apă curentă sau electricitate, cu scări neterminate și cu schele montante de jur împrejur: 11 vârstnici cu dizabilități și adulți mai tineri cu handicap sever au fost cazați aici după ce căminul în care fuseseră internați de către aparținători a fost închis. Aparent, după cum reiese din relatările celor implicați, căminul închis se afla tot în zona orașului Voluntari, deși autoritățile spun, în declarațiile oficiale, că ar fi fost din București.

Cazul a fost dezvăluit de Observator, Antena 1, după ce un domn a reclamat disperat că nu reușește să mai dea de nepotul său aflat într-un centru din Pipera, Voluntari

Povestea celor 11 persoane găsite în condiţii improprii a început în urmă cu o săptămână, când, în urma verificărilor demarate în contextul azilelor groazei, centrul din Voluntari, unde erau cazate, a fost închis, pentru că nu avea licenţă de funcţionare, chiar dacă era acreditat din 2021.

„M-am dus la cămin unde era detaşat şi mi-a zis că e mutat. L-au repartizat aici. Prima oară nu au vrut să-mi spună unde e, am insistat că chem poliția și până la urmă mi-au dat locaţia asta. Am venit aici prima oară, era poarta închisă și am plecat, am zis că nu se poate să fie aici”, a povestit bărbatul pentru Observator.

Andreea Petrescu, reporter Observator: „Am sunat la 112. Un echipaj de poliţie a ajuns aici, în doar cinci minute, iar mai apoi rând pe rând au venit alte echipaje de poliţie. A venit salvarea. Au venit reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, de-aici, din Ilfov. Iar în cele din urmă a fost sesizată chiar prefectura”.

În ciuda mobilizării autorităților, femeia care aparent îi îngrijea pe cei 11 nu a vrut să permită accesul în curtea imobilelor, aducându-l pe nepotul domnului reclamant la poartă, alături de un sac cu haine. 

„Veniți cu mandat”, a mai spus ea, reproșându-i aparținătorului că nu a venit să-l ia când angajații le-ar fi anunțat pe rude că azilul se închide.

„Să vină proprietarul. Noi stăm în chirie. V-am spus că stăm în chirie. A fost la noi la cămin, la Pipera. Când s-a desfiinţat căminul acum patru sau cinci zile am sunat toate familiile să vină să-l ia. Pe dânsul n-a binevoit să vină să-l ia”, a mai spus angajata. Imagini VIDEO AICI

În cele din urmă, la câteva ore după această interacțiune, oamenii legii au reușit să intre și să descopere situația terifiantă în care se aflau cei 11 internați. Din relatările reporterilor Observator, rezultă că imobilele nu erau conectate la apă curentă și electricitate.

„Poliţia Română a anunţat că, luni seară, în urma unei sesizări a Observator, poliţiştii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF şi personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcţie, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilităţi), precum şi o altă persoană, care le însoţea.

Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul Bucureşti, pentru a nu fi identificate de autorităţi. Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o altă locaţie adecvată”, a precizat poliţia.

Ulterior, Simona Nicolae, prefect de Ilfov, a precizat: „Astăzi după-amiază (ieri n.r.) am fost informată de către reprezentanții Poliției Române că au fost sesizați prin 112 că au găsit o parte dintre bătrânii care au fost relocați dintr-un cămin din Pipera, închis de către Comisariatul județean pentru protecția consumatorilor, într-o locuință inadecvată, fără licențe, fără condiții pentru a putea fi găzduiți bătrânii respectivi. După care am luat toate măsurile necesare. Au fost solicitate ajutoare de la ISU, s-a dat o hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență ca bunicii respectivi să fie relocați într-un centru de îngrijire de persoane vârstnice și acum îi așteptăm să vină la acest centru, unde vor primi o masă, îmbrăcăminte și tot ce au nevoie".

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat că cele 11 persoane care au fost ascunse într-un imobil din Tunari, aflat în construcție, trăiau în condiții în care viața le era pusă într-un real pericol.

Însă, potrivit declarației uneia dintre persoanele cazate în azilul inițial nici condițiile anterioare nu fuseseră de lux.

„Am rămas cu o pijama, un maiou si un ilic. Ai mei nu răspund la telefon, nu ştiu ce au...Nu am mâncare, nu am nimic. Locuiam în centru ca un câine şi am ajuns şi fără haine, fără nimic. Nu mai am acte, nu mai am nimic”, a spus persoana, precizând apoi despre condiții că erau „fără cuvinte. Mizerie, condiţii foarte grele”,

„Noi am fost sesizaţi de colegii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, în urma unei sesizări venită pe linia mass-media despre faptul că există aceşti bătrâni într-o casă aflată în construcţie. S-a deplasat Poliţia şi a solicitat sprijin de la ISU Bucureşti-Ilfov, care a trimis echipaje inclusiv de la SMURD şi o maşină de Terapie Intensivă cu medic şi de la Ambulanţă, tot cu o maşină cu medic. Au fost trimişi şi două maşini de transport multiple victime. 

Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor. Decizia este de a-i reloca imediat. Au fost evaluaţi medical. Din ce am înţeles, nu a necesitat nimeni transfer către spital. Au fost şase relocaţi către un azil care are condiţii bune pentru a-i primi, iar patru au fost preluaţi de aparţinători şi o persoană care a refuzat relocarea, dar cu care se lucrează pentru a fi convinsă să se relocheze pentru că nu putem lăsa pe nimeni în condiţiile în care sunt acolo”, a declarat Raed Arafat.

„Din pozele pe care le-am văzut, cel puţin cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată. Dacă vă spun că scările nu aveau balustradă, adică de la etaj, coborând, putea să cadă oricine şi să aibă leziuni foarte grave dacă nu chiar să îşi piardă viaţa. Nu e locaţie în care să fie oameni, care să fie locuită. Cine i-a trimis acolo, de ce i-a trimis acolo, asta e ancheta pe care o va face Poliţia, cu siguranţă. Pe linie medicală, evaluarea lor iniţială şi transferul lor către o altă locaţie au fost o prioriate, lucru pe care l-am făcut ca misiune de sprijin", a mai spus Arafat.

Mai multe imagini pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo

Potrivit reporterilor Observator, unele dintre persoanele descoperite pe „șantierul” din Tunari au fost preluate de către rude, iar cei rămași au fost mutaţi de autorităţi într-un cămin din Snagov.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. S-a activat propaganda „Voluntari”. Angajatele lui Pandele de la Metropola TV le adresează cuvinte jignitoare jurnaliștilor care au dezvăluit ororile din căminele-lagăr și au demontat „inocența” soților „evlavioși” din Voluntari / Tomitanul sare și el în apărarea lui Pandele și Firea, ba chiar și a lui Budăi!

CITEȘTE ȘI: Ce făcea apropiatul cuplului Pandele-Firea, Ștefan Godei, cu milioanele obținute din afacerea cu bătrâni torturați: le risipea pe droguri, lăutari și prostituate. Precizările DIICOT / Noi stenograme bulversante ies la iveală

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.