În vreme ce Vladimir Putin pupăcește adolescente prin Daghestan, ca să arate că este încă iubit de popor, Wagner se consolidează continuând recrutările pe tot cuprinsul vast al Rusiei


În vreme ce Vladimir Putin pupăcește adolescente prin Daghestan, ca să arate că este încă iubit de popor, Wagner se consolidează continuând recrutările pe tot cuprinsul vast al Rusiei

Kremlinul a dispus o campanie concertată de diminuare a pagubelor de imagine produse de rebeliunea Wagner de week-endul trecut când mercenarii, controlați de oligarhul Evgheni Prigojin, au cucerit un oraș din sudul țării și s-au apropiat la 200 de kilometri de Moscova, fără a întâmpina rezistență, au precizat oficiali ruși pentru The Moscow Times.

Rebeliunea mercenarilor împotriva conducerii militare a țării a declanșat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii din Rusia și a expus, public, simpatia de care se bucură grupul Wagner în rândul populației civile.

În ajunul anunțului privind o nouă candidatură a lui Vladimir Putin la președinție, Kremlinul încearcă să convingă națiunea că nu s-a întâmplat nimic semnificativ și că domnia „țarului” este de nezdruncinat.

Imaginile recente îl înfățișează pe liderul de Kremlin, altfel un maniac al carantinei în contextul pandemiei de COVID-19, îmbrățișând susținători și mai ales susținătoarea foarte tinere pe străzile din Derbent (Daghestan), cel mai vechi oraș al Rusiei. Mesajul subliminal e destul de ușor de deslușit: puterea de la Kremlin este adorată de electoratul foarte tânăr, deci Putin și suita nu sunt „istorie”, ci reprezintă inclusiv opțiunea tinerei generații. 

Putin a insistat că răzvrătiții nu au beneficiat de sprijinul larg al publicului și că serviciile militare și de securitate ale țării s-au unit pentru a opri un "război civil". În același timp, pe diverse canale, Kremlinul a avut grijă să comunice că Putin se bucură de suportul întregii națiuni și nu este deloc slăbit de rebeliune. Pentru Kremlin, revolta eșuată a scos însă la iveală numeroase probleme critice care necesită o atenție urgentă. 

Un oficial rus care a fost de acord să vorbească sub rezerva anonimatului cu publicația independentă The Moscow Times, a confirmat că se fac eforturi considerabile în sensul reparării imaginii șifonate de rebeliunea Wagner. Gruparea însă, așa cum dezvăluie o investigații BBC (detalii mai jos), își vede liniștită de „afaceri” și pare că recurtează în continuare nestingherită, deși are termen până la 1 iulie să semneze contracte cu ministerul Apărării și să treacă astfel în subordinea acestuia. 

„Când trupele lui Prigojin au cucerit atât de ușor Rostov pe Don și aproape au ajuns la Moscova fără nicio rezistență, s-a creat imaginea că nimeni nu îl susține pe șeful cel mare [Putin]. Acest lucru contrazice imaginea liderului iubit de întreaga națiune", a declarat oficialul rus pentru The Moscow Times.

Potrivit Meduza, o serie de rapoarte confidențiale ajunse la politicieni regionali arată că încrederea în Vladimir Putin ar fi scăzut chiar și cu 14 procente (între 9 și 14 procente în diverse regiuni) după rebeliunea Wagner. 

Însă și popularitatea lui Prigojin s-a prăbușit în rândul publicului rus, după cum arată un sondaj realizat de agenția independentă de sondaje Levada Center în perioada 25-28 iunie. Astfel, dacă înainte de insurecție, Prigojin se bucura de simpatia a 60% dintre ruși, astăzi, doar 11% dintre respondenți au declarat că-l aprobă în totalitate, în vreme ce aproximativ 18% au răspuns că au o oarecare încredere în el, însă numai 10% l-ar vota dacă ar candida la președinție.

O investigație BBC arată că grupul Wagner continuă să recruteze luptători în Rusia, deși ecourile recentei rebeliuni sunt încă foarte persistente în condițiile în care Vladimir Putin însuși s-a temut de un potențial război civil, iar pericolul nu pare să fi trecut în totalitate. 

Folosind un număr de telefon rusesc, reporterii BBC au sunat la mai multe centre de recrutare spunând, în cazul în care erau întrebați, că se interesează pentru un frate.

De peste tot li s-a confirmat că afacerea Wagner se derulează în condiții normale. 

De la Kaliningrad, în vest, până la Krasnodar, în sud, nimeni nu a lăsat vreo clipă impresia că grupul este desființat sau pe cale de a fi.

În orașul arctic Murmansk, o doamnă de la clubul sportiv Viking afirmă că Wagner înrolează în continuare luptători pentru Ucraina.

„Recrutăm, da. Dacă cineva vrea să meargă, trebuie doar să mă sune și stabilim o zi."

Lunga listă de puncte de contact ale Wagner se bazează în principal pe cluburi de luptă, inclusiv școli de arte marțiale și cluburi de box.

Mai multe persoane care au răspuns apelurile BBC au subliniat că noii membri semnează contracte cu grupul de mercenari, nicidecum cu Ministerul rus al Apărării.

„Nu are absolut nicio legătură cu Ministerul Apărării", a fost categoric un bărbat de la clubul sportiv Sparta din Volgograd. „Nu s-a oprit nimic, recrutăm în continuare".



Directiva oficială, susținută și de Vladimir Putin  ca mercenarii să se transfere la Ministerul Apărării, până cel târziu la 1 iulie, punând astfel capăt autonomiei grupului Wagner și eliminând autoritatea lui Evgheni Prigojin din ecuație, este, aparent, motivul principal al tensiunilor uriașe dintre mercenari și Kremlin care a explodat, la sfârșitul săptămânii trecute, și a devenit pentru mai bine de 24 de ore o amenințare serioasă la adresa puterii moscovite.

Și în ciuda daunei importante de imagine înregistrate de Kremlin, dosarul penal împotriva răzvrătiților a fost abandonat cu mare ușurință, în condițiile în care numeroși activiști ai opoziției sunt condamnați la pedepse enorme cu închisoarea doar pentru că s-au pronunțat vocal împotriva războiului Rusiei cu Ucraina.

Chiar și liderului Wagner i s-a permis să plece în libertate, mutându-se aparent în Belarus - deși avionul privat al lui Prigojin a fost depistat zburând, marți seară, înapoi în Rusia (inițial la Moscova, apoi la Sankt Peterburg, orașul de baștină al lui Prigojin și unde se află cel mai important dintre sediile Wagner). Foto: 

Așadar, a trecut o săptămână de la rebeliune iar armata care a mărșăluit asupra Moscovei și a doborât elicoptere și un avion nu a fost desființată.

„Noi lucrăm. Dacă s-ar fi schimbat ceva, ne-ar fi spus. Dar nu este nimic", a fost categorică o femeie care recrutează în Krasnodar, în sudul Rusiei.

Salariul unui luptător Wagner este unul generos, de aproximativ 240.000 de ruble (2.175 de lire sterline) pe lună; contractele sunt pe șase luni.

Joi, președintele comisiei de apărare din Parlamentul rus a declarat că Prigojin a fost avertizat anterior că termenul limită pentru ca grupul Wagner să fie transferat Ministerului Apărării nu este negociabil.

„Ministerul Apărării a spus că toate grupurile... trebuie să semneze contracte și toți au început să facă acest lucru. Toată lumea, cu excepția domnului Prigojin", a comentat Andrei Kartapolov, referindu-se la răzvrătirea sa ca la un act de trădare.

„A fost informat că Wagner nu va mai participa la operațiunea militară specială", a mai spus Kartapolov folosind eufemismul Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei. „De asemenea, nu va primi nicio finanțare sau alte resurse materiale".

Vladimir Putin, care a negat ani de zile orice legătură oficială cu grupul Wagner, a făcut o întoarcere la 180 de grade în privința conexiunilor cu mercenarii (acuzați adesea de cruzime abominabilă și de crime groaznice pe câmpul de luptă) afirmând, cel mai probabil într-o tentativă de a diminua contribuția și aportul lui Prigojin, că grupul a fost finanțat, cel puțin în ultimul an, 100% de statul rus.

În plus, Putin a semnat recent o lege potrivit căreia doar Ministerul Apărării poate de acum să recruteze în închisorile rusești, principalele surse de efective pentru Wagner în contextul războiului cu Ucraina. 

Având în vedere toate aceste aspecte, perspectivele Wagner sunt, în prezent, neclare, dar campania pare să ignore incertitudinea și să continue recrutările pe scară largă, 

În Volgograd, un bărbat chestionat de BBC răspunde senin că dacă cineva se înscrie astăzi (în Wagner), „mâine ar putea fi trimis în misiune”, indicând însă Belarusul ca destinație posibilă.

La începutul acestei săptămâni, liderul de lungă durată al Belarusului, Alexander Lukașenko - care a detaliat cu vădită satisfacție rolul său de mediator în insurecția declanșată de Wagner - a spus că luptătorii lui Wagner sunt bineveniți acolo, sugerând că armata sa are multe de învățat de la mercenari.

Un luptător Wagner originar din Belarus, care își spune "Brest", a sugerat că grupul ar fi o bună protecție pentru Lukașenko înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, în cazul în care ar mai avea loc proteste masive împotriva regimului său autoritar.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram și filmată într-o locație necunoscută, "Brest" a reamintit, de asemenea, abonaților că granița cu Belarus se află „la mai puțin de 300 km de Kiev". O amenințare deloc voalată. 

Perspectiva ca Wagner să ajungă în Belarus a alertat și țările NATO, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, afirmând că, indiferent de unde vine amenințarea la adresa membrilor, Minsk sau Moscova, NATO este pregătit să se apere. 

Însă nu există indicii clare că luptătorii Wagner au pornit spre Belarus.

„Totul este la fel ca înainte, deocamdată. Nu s-a schimbat nimic", a declarat o angajată Wagner din Saratov, centrul Rusiei, confirmând că încă recrutează bărbați pentru frontul din Ucraina.

„Toată lumea merge la Molkino, ca de obicei. La centrul de instrucție. Acolo primesc toate informațiile", a adăugat ea, referindu-se, aparent, la un poligon de tragere al Wagner, din sudul Rusiei.

Întrebată dacă e posibilă o schimbare semnificativă după 1 iulie, femeia răspunde: „Sper că nu. Nu știu. Oamenii ne contactează în continuare".

CITEȘTE ȘI: Războiul din Ucraina. Forțele Kievului avansează lent, dar constant în est și sud-est / Lupta Putin-Prigojin nu s-a încheiat / Liderul Wagner ar fi revenit în Rusia / Netanyahu afirmă că nu a permis Ucrainei să achiziționeze sistemul Iron Dome, în ciuda presiunilor făcute de SUA

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.