Rusia șicanează Taiwanul. Două nave de război rusești au fost reperate în apropierea insulei democrate


Rusia șicanează Taiwanul. Două nave de război rusești au fost reperate în apropierea insulei democrate

Taiwanul precizează că a reperat două nave de război ruseşti în largul coastei sale de est, marţi seară târziu, şi şi-a trimis propriile avioane şi nave pentru a asigura supravegherea acestora, a indicat Ministerul Apărării din insulă.

Cele două fregate au navigat în direcţia nordică în largul coastei de est a Taiwanului şi apoi „au plecat din zona noastră de răspuns" în direcţia sud-est, în largul oraşului-port Suao, unde se află o importantă bază navală taiwaneză, subliniază ministerul într-un comunicat publicat marţi seara târziu.

„Armata națională a folosit metode comune de informații, supraveghere și recunoaștere pentru a înțelege dinamica navelor rusești pe tot parcursul procesului și a desfășurat avioane de misiune, nave și sisteme de rachete montate pe țărm pentru a monitoriza îndeaproape situația", a preciza Sun Li-fang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Taiwan.

Dacă Taiwanul raportează aproape zilnic prezenţa unor nave chineze în apropierea apelor sale, prezenţa fregatelor ruseşti este neobişnuită, notează AFP.

Intruzia rusească extrem de neobișnuită a venit într-un moment sensibil, având în vedere că China și-a intensificat propria presiune asupra Taiwanului, scrie și portalul asia.nikkei.com. 

Moscova s-a aliniat politic și mai mult cu Beijingul în conextul războiului din Ucraina. Cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, președintele chinez Xi Jinping și omologul rus Vladimir Putin au declarat o prietenie "fără limite" între cele două puteri autoritare.

Agenţia rusă de presă Interfax a relatat marţi că un detaşament de nave din cadrul Flotei ruse din Pacific a intrat în sudul Mării Filipinelor după ce a traversat Marea Chinei de Sud pentru a îndeplini sarcini în cadrul unui marş maritim de lungă distanţă.

Navele au efectuat mai multe exerciţii, între care „simularea unei bătălii navale pentru respingerea unui atac cu rachete din partea unui inamic fictiv pe mare", conform Interfax.

La fel ca SUA, principalul aliat al Taiwanului, şi multe alte ţări europene, Taipeiul a impus sancţiuni împotriva Rusiei după invazia în Ucraina, în special în ceea ce priveşte exporturile de componente pentru calculatoare şi maşini, un sector în care insula excelează.

Taiwanul, guvernat democratic, pe care China îl consideră drept parte a propriului teritoriu, a semnalat cu regularitate în ultimii trei ani că nave de război şi avioane chineze operează în jurul insulei, în timp ce Beijingul încearcă să îşi afirme pretenţiile teritoriale, potrivit Reuters. (sursa: agerpres.ro, asia.nikkei.com. )

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.