Revoltă în interiorul Wagner. Mercenarii sar la gâtul lui Prigojin acuzându-l că a distrus gruparea. Unii îi impută că a oprit marșul spre Moscova, alții că a pornit o revoltă fără sens


Revoltă în interiorul Wagner. Mercenarii sar la gâtul lui Prigojin acuzându-l că a distrus gruparea. Unii îi impută că a oprit marșul spre Moscova, alții că a pornit o revoltă fără sens

Evgheni Prigojin s-a împăunat cu loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, însă, după evenimentele recente soldate cu oprirea bruscă a marșului care înainta rapid către Moscova, atmosfera pare că este în curs de schimbare și în interiorul grupului Wagner. 

O relevă o serie de mesaje publicate pe canalele de Telegram ale grupului, după cum a constatat BBC. Unii sunt supărați că Prigojin a oprit marșul și a decis retragerea din Rostov, orașul capturat de mercernari, alții îl acuză că a pornit o revoltă fără sens, iar unii îi impută chiar distrugerea PMC Wagner.  

„Cheliosul care o freacă aiurea a distrus PMC Wagner cu propriile mâini. Și s-a folosit de toată lumea", a comentat un pretins luptător Wagner pe un canal Telegram cu 200.000 de adepți, potrivit BBC Verify,

„A fost o altă revoltă fără sens", a mai scris acesta pe Telegram - platforma de socializare preferată de soldații Wagner și de cercurile pro-război din Rusia, pentru că permite postări și comentarii care în alte rețele sunt categoric interzise. 

Tot pe Telegram comunică și Prigojin cel mai adesea, platforma fiind, de altfel, aleasă de șeful Wagner pentru a-și anunța așa-numitul „marș al dreptății/justiției" împotriva conducerii militare a Rusiei. 

Telegram a devenit însă acum și locul în care mulții dintre fidelii săi se întorc public împotriva sa, mai scrie BBC indicând că Mark Krutov, jurnalist la secțiunea rusă a Radio Free Europe are acces la discuțiile de pe un grup de Telegram folosit de rudele luptătorilor Wagner. 

Krutov a dezvăluit câteva dintre mesajele de pe grupul respectiv.

„Au fost pur și simplu trădați", a scris o utilizatoare de pe grupul mai sus menționat. „Am avut încredere în Prigojin, dar ceea ce a făcut este dezonorant".

„Nu ar fi trebuit să facă asta. Este pură trădare", a aprobat-o o altă utilizatoare.

Prigojin s-a bucurat mult timp de un sprijin extrem de vocal din partea unei rețele de influenceri pro-Wagner. Timp de luni de zile, aceștia au susținut acțiunile sale și i-au atacat pe adversarii săi din Ministerul Apărării - în special pe cel mai important dușman al său, ministrul Apărării, Serghei Șoigu (despre care cei mai familiari comentatori cu situația de la Kremlin au spus adesea că ar fi singurul oficial rus pe care Vladimir Putin îl consideră prieten în adevăratul sens al cuvântului).

Influencerii pro-Wagner s-au dat la fund însă în contextul revoltei mercenarilor, preferând o atitudine extrem de rezervată și discretă, deși evenimentele erau fără precedent. 

Două dintre cele mai mari canale de Telegram pro-Wagner, Grey Zone și Reverse Side of the Medal - cu aproape 900.000 de urmăritori în total -,  nu s-au grăbit să sprijine acțiunile lui Prigojin, preferând o poziție de mijloc rezonabilă și dând vina pentru cele întâmplate, inlcusiv pentru incidentele sângeroase cu care s-a soldat revolta Wagner, pe Șoigu și loialiștii acestuia. 

Alții s-au refugiat în teorii ale conspirației.

Wagner PMC Briefs este un canal confirmat de Prigojin drept una din paginile oficiale ale Wagner, fiind coordonat de membrii uneia din trupele sale. Acesta pare să încline în favoarea versiunii unei înțelegeri subterane Putin-Prigojin, remacând că, atunci când a denunțat revolta Wagner, Vladimir Putin nu a menționat niciun nume. "[Putin] nu i-a numit pe "răzvrătiți și trădători", scrie Wagner PMC Briefs. „Poate că a decis să-i permită lui Prigojin să restabilească justiția și să-i pedepsească pe cei vinovați de adevărata trădare care a dus la eșecul [invaziei Rusiei în Ucraina]?".

Teoria conform căreia Putin și Prigojin s-au înțeles pentru a pune în scenă o tentativă de lovitură de stat pentru a „testa loialitatea elitelor rusești" este populară și în grupurile Wagner, accesibile mai ales familiilor mercenarilor. „Fetelor, m-am gândit că poate totul a fost orchestrat pentru a-l înlătura pe Șoigu, dar prin Prigojin, pentru ca Putin să nu fie nevoit să o facă el însuși?", a scris o utilizatoarea pe chat-ul rudelor Wagner.

Ipoteză puțin probabilă atâta timp cât, la doar câteva zile de la revolta Wagner, Șoigu apare în filmele de propagandă în timpul unor vizite de „lucru” pe frontul din Ucraina, iar Vladimir Putin îl așează la masa șefilor (detalii mai jos).

Volodymyr Fesenko, șeful Centrului Penta pentru cercetare politică aplicată din Kiev, respinge varianta unei înțelegeri Putin-Prigojin: 

„Dacă a fost o înscenare, pentru ce? Pentru ca toată lumea să vadă cât de slab este Putin?. Ceea ce s-a întâmplat a fost o umilire publică a lui Putin. Și Prigojin? Și-a pierdut parțial reputația: Obișnuia să demonstreze putere, iar apoi pur și simplu s-a retras." 

În plus, acuzațiile penale împotriva liderului Wagner, Evgheni Prigojin, pentru „organizarea unei revolte armate" nu au fost încă retrase, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) continuând, aparent, investigația în legătură cu evenimentele dramatice din week-endul trecut, au relatat luni mai multe agenții de presă, citând oficiali anonimi din cadrul organelor de cercetare. 

FSB a deschis un dosar penal, vinerea trecută, pe numele lui Prigojin pentru incitare la o revoltă armată după ce acesta a jurat să răstoarne conducerea militară a Rusiei. În câteva ore, luptătorii săi mercenari au preluat controlul asupra unui sediu al Ministerului Apărării din orașul Rostov pe Don (sudul Rusiei) și au lansat un avans rapid spre Moscova. 

Acuzațiile se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Cu toate acestea, în urma unui acord mediat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, sâmbătă seara, Prigojin a acceptat să renunțe la rebeliune și să plece în exil în Belarus.

Kremlinul a declarat la momentul respectiv că va renunța la acuzațiile de „revoltă armată" ca parte a înțelegerii. 

Dar un oficial anonim din cadrul forțelor de securitate a declarat pentru cotidianul Kommersant că ancheta privind revolta lui Prigojin este în continuare în curs de desfășurare.

Sursa a subliniat că este prematur să tragă o concluzie cu privire la soarta anchetei

Relatări similare au fost publicate ulterior de agențiile de știri de stat RIA Novosti și Interfax, ambele citând surse din cadrul Procuraturii Generale a Rusiei.

Autoritățile ruse nu au emis o declarație oficială cu privire la aceste informații de presă care ar arata că Moscova nu intenționează să respecte termenii înțelegerii cu Prigojin.

Liderul Wagner a fost văzut ultima dată plecând din Rostov pe Don sâmbătă târziu, în aplauzele spectatorilor. Luni însă publicația independentă de investigații iStories a precizat într-un articol pe această temă: „La 25 iunie, un avion Embraer Legacy 600 (RA-02795) a decolat de la Sankt Petersburg și și-a oprit transponderul în apropiere de regiunea Rostov. În jurul orei 18.00 a aceleiași zile, avionul a reapărut pe radar deasupra regiunii Tambov, revenind la la Sankt Petersburg până la ora 19.00".

Două zile mai târziu de la revolta anulată (luni la amiază), Prigojin a rupt tăcerea postând un mesaj audio pe Telegram, fără a-și dezvălui locația.

El a arătat că rebeliunea Wagner a avut ca scop salvarea grupării sale de mercenari aflate în dificultate și aducerea în fața justiției a conducerii militare a Rusiei care a comis „greșeli uriașe" în timpul campaniei din Ucraina. 

„Am organizat un protest pentru a ne face publice nemulțumirile, nu să răsturnăm puterea", a spus el, adăugând că rebeliunea Wagner a expus probleme majore de securitate din moment ce mercenarii au putut străbate o distanță impresionantă fără ca nimeni să li se opună. 

Convoiul Wagner s-a oprit la 200 de kilometri de Moscova și a „blocat toată infrastructura militară", inclusiv bazele aeriene de-a lungul drumului său, a spus Prigojin. 

Grupul a beneficiat de sprijin și simpatie din partea localnicilor de-a lungul drumului, a subliniat Prigojin 

„În orașele rusești, civilii ne-au întâmpinat cu steaguri rusești și cu simbolurile Wagner",.

„Toți erau fericiți când am trecut pe acolo." 

 

Prigojin a mai spus că liderul bielorus Alexander Lukașenko ar fi oferit soluții prin care Wagner să poată continua să opereze și astfel a pus capăt rebeliunii. 

„Lukașenko a întins mâna și s-a oferit să găsească soluții pentru continuarea activității companiei militare private Wagner în circumstanțe legale", a declarat Prigojin.

Potrivit liderului Wagner, două coloane de mercenari au operat în Rusia în perioada rebeliunii: una în orașul Rostov pe Don, care a ocupat sediul armatei locale, iar cea de-a doua s-a deplasat spre Moscova. 

Rebeliunea a fost anulată după ce coloana care se apropia de Moscova „a făcut o recunoaștere a zonei și a fost evident că din acel moment se va vărsa mult sânge". 

Prigojin a mai susținut că nimeni nu a fost ucis „la sol” pe timpul marșului, dar a recunoscut că au existat victime în aer. 

„Regretăm că am fost nevoiți să lovim în aviație, dar ei au aruncat bombe și ne-au lovit cu rachete", a mai spus liderul Wagner, arătând că gruparea sa a înregistrat mai mulți răniți, dar și că doi soldați ruși care s-au alăurat mercenarilor „din proprie inițiativă” ar fi fost uciși. 

La scurt timp după mesajul audio al lui Prigojin, Vladimir Putin a decis să iasă public cu un nou mesaj către popor. 

El le-a mulţumit luptătorilor şi comandanţilor mercenari Wagner care au renunţat pentru a evita vărsarea de sânge și a adăugat că îşi va onora promisiunea de a permite luptătorilor Wagner să se mute în Belarus, dacă doresc, sau să semneze un contract cu Ministerul Apărării sau pur şi simplu să se întoarcă la familiile lor.

Nu a făcut însă nici o menţiune, în discursul său, la numele liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus revolta. Putin l-a acuzat din nou pe liderul Wagner, fără a-l numi, că „şi-a trădat ţara şi poporul" în timp ce „şi-a minţit" oamenii.

„Marea majoritate a luptătorilor şi comandanţilor grupului Wagner sunt, de asemenea, patrioţi ruşi, devotaţi poporului şi statului. Au dovedit-o prin curajul lor pe câmpul de luptă", a mai declarat Vladimir Putin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, Vladimir Putin s-a întâlnit luni seară cu principalii responsabili de securitate, după această scurtă alocuţiune televizată. "Vladimir Putin se află într-o întâlnire de lucru", în special cu procurorul general Igor Krasnov, ministrul de interne Vladimir Kolokolţev, ministrul apărării Serghei Şoigu, directorul FSB Aleksandr Bortnikov şi şeful Gărzii Naţionale Viktor Zolotov, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia publică Ria Novosti.

Putin le-a mulţumit oficialilor săi de securitate pentru activitatea depusă în timpul rebeliunii eşuate în debutul reuniunii din care un scurt fragment a fost difuzat de televiziunea de stat."V-am chemat pentru a vă mulţumi pentru munca depusă în aceste câteva zile şi pentru a discuta situaţia", a spus preşedintele Putin.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.