Miracol la Kiev! „A înviat” generalul Kirilo Budanov! Fake-ul propagandei ticăloase a fost făcut praf: șeful spionajului militar ucrainean a pozat alături de ambasadorul Japoniei la Kiev!


Miracol la Kiev! „A înviat” generalul Kirilo Budanov! Fake-ul propagandei ticăloase a fost făcut praf: șeful spionajului militar ucrainean a pozat alături de ambasadorul Japoniei la Kiev!

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul-maior Kyrylo Budanov (Kirilo Budanov), apare, marți, într-o fotografie alături de ambasadorul Japoniei la Kiev, Matsuda Kuninori. Nu pare nici mort, nici rănit, cum afirmă propaganda rusă de mai multe zile, speculând că acesta ar fi murit sau ar fi intrat în comă, în jurul datei de 29 mai, în urma unui atac rusesc asupra clădirii în care se află biroul său.

RIA Novosti, agenție de știri controlată de Kremlin, preciza, pe baza declarațiilor unui oficial militar rus, care la rândul său cita surse din serviciile secrete ucrainene, că Budanov nu ar fi murit, dar ar fi fost internat în stare gravă într-un spital din Germania. „După atacul rusesc, Budanov ar fi fost dus cu elicopterul la o bază militară poloneză, de unde un avion american l-a transferat în Germania. Datele acestui zbor ar fi fost găsite pe Flightradar. Acum Budanov ar fi internat într-un spital din Berlin”, susținea RIA Novosti. 

Reamintim că o campanie rusească similară a avut loc și în cazul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, despre care rușii au susținut săptămâni la rând că ar fi fost ba ucis, ba grav rănit într-un atac la Dnipropetrovsk. Mai mult, ignorată de general, propagada rusă a plusat și a aruncat în rețele o poză cu un trup carbonizat despre care spunea că ar fi rămășițele lui Zalujnîi. Ulterior, poza s-a dovedit a fi fost de fapt a unui militar rus. 

PODUL a scrie despre „moartea” fake a lui Zalujnîi AICI.

Imaginile cu generalul Budanov au fost postat de ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzheppar(ova), pe pagina sa de Facebook. „Am discutat, am făcut schimb de opinii și am făcut planuri cu ambasadorul Japoniei în Ucraina, domnul Matsuda Kuninori. Toți participanții la această întâlnire sunt bine și în viața”, a scris Emine Dzheppar.

PODUL a scris AICI despre faptul că rușii și nu numai au făcut din Budanov o țintă predilectă, acesta fiind, în perioada de dinaintea invaziei, când era printre puținii convinși că Rusia va ataca Ucraina, vizat de cel puțin zece tentative de asasinat. În 2019, o bombă a fost plasată chiar sub mașina lui, dar a explodat prematur. Pentru a nu se expune, Budanov iese rar în public și sunt zvonuri că ar locui chiar în clădirea în care are biroul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.