Ministerul rus al Apărării continuă recrutările din pușcării, aducând pe front condamnați pentru fapte atât de grave încât erau considerate „inacceptabile” până și de abominabila grupare Wagner / Ofițerii de pe front sunt însă încântați pentru că au sânge rece și „privrea tulbure a criminalilor”


Ministerul rus al Apărării continuă recrutările din pușcării, aducând pe front condamnați pentru fapte atât de grave încât erau considerate „inacceptabile” până și de abominabila grupare Wagner / Ofițerii de pe front  sunt însă încântați pentru că au sânge rece și „privrea tulbure a criminalilor”

Publicația independentă Verstka a identificat mai multe persoane cu condamnări anterioare pentru fapte deosebit de grave înrolate de Ministerul rus al Apărării în așa-numitele unități „Storm-Z” ( batalioane penale mai slab pregătite către care sunt repartizați foști deținuți recrutați pentru frontul din Ucraina, după modelul inițiat de grupul Wagner și Evgheni Prigojin).

Printre condamnații ajunși pe front se află un bărbat condamnat la 26 de ani de închisoare pentru uciderea unei femei în vârstă de 91 de ani, iar anterior pentru pentru viol și transmitere de boli venerice, infracțiuni care îl descalificau pentru PMC Wagner. Siteul Meduza a publicat pe scurt investigația realizată de Verstka.

La începutul lunii mai, „corespondenți de război" de la mai multe instituții media pro-Kremlin au călătorit în partea ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie pentru a vizita pozițiile Regimentului 71 de pușcași motorizați al Rusiei. Reporterii au observat că posturi de conducere în cadrul acestuia erau ocupate și de foști deținuți care serveau în unitatea Storm-Z.

Potrivit ziarului de stat „Argumente și fapte", comandantul adjunct al unității este un soldat cu indicativul „Tambov" care a ispășit o pedeapsă într-o închisoare din Mordovia înainte de a se alătura armatei. (O postare pe Telegram a "corespondentului de război" Andrey Guselnikov afirmă că sentința lui "Tambov" a fost de 26 de ani).

„Tambov" însuși le-a spus propagandiștilor că reprezentanți ai Ministerului Apărării au venit la închisoarea sa, oferindu-le deținuților amnistia în schimbul înrolării pe front. Din cei 373 de deținuți doritori, au fost acceptați 127 „Tambov" a primit o grațiere, un contract de serviciu de șase luni, un „salariu de angajat al Ministerului Apărării" și șansă de a câștiga „medalii naționale", după cum chiar „Tombov” i-a povestit unui reporter. 

Într-un alt interviu, fostul condamnat spunea că nu s-ar fi alăturat Wagner, deoarece gruparea are o reputație proastă în acest moment.

Oleg Panchurin, un alt comandant adjunct al Regimentului 71, s-a declarat mulțumit de prestația pe front a deținuților. „Mentalitatea lor este mai militarizată decât cea a recruților", a spus el, adăugând că au „privirea tulbure a ucigașilor” și că este chiar „mai plăcut să lucrezi cu ei”.

Verstka a aflat ulterior că „Tambov” este un bărbat de 38 de ani din regiunea Tambov din Rusia, pe nume Pavel Alyokhin. 

În decembrie 2022, Alyokhin a fost condamnat pentru jefuirea și uciderea unei femei de 91 de ani.

Potrivit anchetatorilor, în ianuarie 2022, Alyokhin lucra ca șofer de taxi. După ce a condus-o pe bătrâna de 91 de ani acasă de la băcănie într-o seară, el a ajutat-o să-și urce lucrurile în apartament, unde a rămas apoi la un ceai. Din vorbă în vorbă, Alyokhin a aflat că femeia locuia singură și că își păstra economiile în apartament. Ulterior, a lovit-o în cap cu o sticlă și a strangulat-o cu un prosop, au constatat ulterior anchetatorii, mobilul crimei fiind jaful. Alyokhin i-a furat victimei sale peste 1 milion de ruble (11.870 de dolari), pe care i-a pierdut imediat la pariuri. 

Cadavrul femeii a fost găsit două săptămâni mai târziu, iar Alyokhin a fost arestat la scurtă vreme.

Procurorii au solicitat condamnarea lui Pavel Alyokhin la 26 de ani de închisoare, invocând și infracțiunile sale anterioare ca circumstanțe agravante. Alyokhin avea cinci condamnări în cazier înainte de crimă: violuri, agresiuni sexuale, transmitere intenționată de boli venerice, jaf cu violență, neplata pensiei alimentatre, vătămare corporală și trafic de arme. 

În timpul recrutărilor din toamna lui 2022, Wagner Group preciza că nu acceptă persoane condamnate în temeiul articolelor 131 sau 132 din Codul penal rus, care se referă la viol și violență sexuală. Un site de recrutare al Wagner Group menționează clar ce fapte sunt inacceptabile: "Orice lucru legat de integritatea sexuală este descalificant".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.