Blinken la Beijing. China îi spune răspicat secretarului de stat american că nu va face compromisuri în privința Taiwanului / Liderul chinez afirmă însă că s-au făcut „progrese” și au ajuns la un acord în „anumite chestiuni”


Blinken la Beijing. China îi spune răspicat secretarului de stat american că nu va face compromisuri în privința Taiwanului / Liderul chinez afirmă însă că s-au făcut „progrese” și au ajuns la un acord în „anumite chestiuni”

China nu va face niciun compromis privind Taiwanul, i-a declarat luni şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat în vizită la Beijing, scrie agerpres.ro care citează AFP.

Wang, cel mai înalt demnitar al Partidului Comunist Chinez în domeniul diplomaţiei, a afirmat că "trebuie făcută o alegere între dialog şi confruntare, (între) cooperare şi conflict", a relatat televiziunea de stat de la Beijing, CCTV, conform AFP

Diplomatul chinez a insistat că „păstrarea unităţii naţionale este întotdeauna în centrul intereselor fundamentale ale Chinei", iar "în această privinţă, China nu va face niciun compromis şi nicio concesie" referitoare la Taiwan.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză separatistă şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru realipirea la China a insulei independente de facto din 1949 şi susţinute de Statele Unite.

Blinken se află la Beijing de duminică; el este primul secretar de stat american sosit în China din 2018. El are pe agendă şi alte subiecte disputate, în afară de Taiwan; dintre acestea, AFP menţionează sancţiunile SUA împotriva unor mari companii chineze din sectorul informatic, revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud şi situaţia minorităţii uigure din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. 

O vizită planificată a lui Blinken în februarie a fost anulată după ce un balon spion chinezesc suspectat de spionaj a intrat în spațiul aerian al SUA.

Update. În momentul publicării acestor informații, AFP a transmis pe Twitter că președintele chinez Xi Jinping a spus, în cadrul întrevederii cu Blinken, că SUA și China au făcut „progrese” în unele dintre chestiunile aduse în discuție.

Principalul obiectiv al șefului diplomației americane este deschiderea unor canale de dialog pentru a se evita escaladarea rivalității strategice dintre cele două puteri care ar putea evolua spre un conflict armat în cazul în care China atacă Taiwanul.

Președintele american Joe Biden a declarat anul trecut că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, o acțiune condamnată de Beijing.

Întâlnirile pe care Anthony Blinken și le-a programat în China pot fi un prim pas direcția reluării dialogului dintre cele două superputeri.

Anterior întrevederii cu Wang Yi, Antony Blinken a purtat discuții „sincere" cu omologul său chinez Qin Gang, duminică, scrie BBC. 

Qin Gang, ministrul chinez de Externe, l-a întâmpinat pe dl Blinken, duminică dimineața, la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai, o proprietate somptuoasă în care sunt primi, de regulă, demnitari străini importanți.

Cei doi și-au strâns mâinile în timp ce se aflau în fața steagurilor țărilor lor, apoi s-au așezat împreună cu delegații la mese lungi pentru a-și începe convorbirile.

Qin Gang i-a spus lui Blinken că Beijingul s-a angajat să construiască o relație stabilă, previzibilă și constructivă cu SUA, potrivit presei de stat. Oficialii americani au declarat că acesta a fost de acord cu o vizită la Washington în cadrul discuțiilor.

Qin a declarat că Taiwanul este „cel mai important risc" pentru relațiile dintre China și SUA , precizând că problema Taiwanului este unul dintre „interesele principale ale Chinei".

Context. China revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său și nu a renunțat la ideea de utilizare a forței pentru a aduce insula sub control său. Părțile s-au despărțit pe fondul unui război civil în 1949, iar Partidul Comunist autoritar chinez nu a deținut niciodată controlul asupra insulei.

Taiwanul respinge cu fermitate revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai poporul său poate decide viitorul său.

Taiwanul este sprijinit neoficial de SUA și are o flotă de avioane de luptă F-16 achiziționate din SUA. Tensiunile dintre China și SUA sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani din cauza sprijinului american pentru insula autonomă, inclusiv a vizitelor unor politicieni de rang înalt, și a unei serii de alte probleme, printre care și balonul-spion chinezesc care a traversat SUA înainte de a fi doborât luna trecută.

În ultimii doi ani, avioanele militare chineze au efectuat numeroase incursiuni în Zona de Identificare Aeriană Taiwan (ADIZ), iar aceste incursiuni s-au intensificat într-un moment în care tensiunile dintre cele două teritorii au escaladat.

Ministrul taiwanez al Apărării Chiu Kuo-cheng avertiza recent că insula trebuie să fie în alertă în acest an, fiind foarte probabilă o „intrare bruscă" a armatei chineze în zone apropiate de teritoriul său, pe fondul creșterii tensiunilor militare din Strâmtoarea Taiwan.

Recent, cu doar câteva zile înainte de vizita lui Blinken la Beijing, Mike Gallagher, un deputat republican din Wisconsin și totodată membru al Comisiei pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților, aprecia, într-un interviu publicat vineri de Nikkei Asia, că un conflict armat între Taiwan și China ar putea izbucni mult mai devreme de 2027.

Gallagher arăta că regiunea a intrat deja într-o perioadă extrem de periculoasă, adăugând că, în opinia sa, 2027 posibil să nu fie începutul, ci sfârșitul acelei perioade. Conducerea comunistă a Chinei se confruntă cu o serie de probleme grave, printre care o încetinire economică, respectiv scăderea populației, ceea ce ar putea-o determina să ia măsuri riscante, a explicat Gallagher. Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.