Ucrainenii au pulverizat cu HIMARS sute de soldați ruși la Kreminna / Milbloggerii ruși confirmă lovitura și se dezlănțuie împotriva conducerii armatei, cerând execuții / Ocupanții eliminați se adunaseră să asculte discursul motivațional al unui general controversat și urmau să intre în luptă


Ucrainenii au pulverizat cu HIMARS sute de soldați ruși la Kreminna / Milbloggerii ruși confirmă lovitura și se dezlănțuie împotriva conducerii armatei, cerând execuții / Ocupanții eliminați se adunaseră să asculte discursul motivațional al unui general controversat și urmau să intre în luptă

Bloggerii militari ruși au reacționat furibund după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora, zilele trecute, sute de militari ruși au fost omorâți sau răniți în urma unei singure lovituri a ucrainenilor cu rachete HIMARS, în timp ce combatanții ruși se adunaseră pentru un discurs al comandantului, generalul Sukhrab Akhmedov. 

Potrivit unor surse rusești, masacrul a avut loc în apropiere de Kreminna, în regiunea Lugansk, când membrii Armatei 20 de Arme Combinate s-au adunat într-un grup mare, nu departe de linia frontului și în raza de acțiune a rachetelor HIMARS ale Kievului, timp de două ore, a relatat, joi, The Kyiv Post. 

După unele surse ar fi vorba de aproximativ o sută de ocupanți uciși, după altele peste 200 de morți și răniți

Kievul nu a comentat oficial lovitura, dar un oficial ucrainean a vorbit sub protecția anonimatului pentru The Kyiv Post, precizând „a fost chiar o situație foarte amuzantă acolo. Au stat în aer liber două ore ascultând discursul. Timp suficient pentru a transporta HIMARS, pentru a-l fixa și introduce coordonatele țintei”. 

Incidentul a provocat furie în rândul comunității milbloggerilor din Rusia care s-au dezlănțuit, fără perdea, pe canalele lor de Telegram..

Milbloggerul proeminent Rybar (peste 1,1 milioane de followers pe Telegram care scrie adesea și de R.Moldova, acuzând-o pe Maia Sandu, chiar într-o postare de joi seară, că invocă tot felul de pretexte pentru a rupe relațiile cu Rusia), a comentat pe canalul său: „Un incident tragic s-a întâmplat uneia dintre dintre diviziile care urmau să intre în luptă. Pentru două ore, oamenii ăia s-au adunat într-un singur loc și l-au așteptat pe comandantul diviziei să spună cuvinte încurajatoare. În locul lui, au vorbit însă HIMARS MLRS și artileria inamică. În direcția Iuzhnodonețk, în mai multe zile de înfruntări au fost mai puține victime decât din cauza prostiei criminale a comandantului diviziei." 

Alți milbloggeri au fost și mai slobozi la gură, înjurând fără rezerve comandamentul militar al Rusiei.

„Dva Majors”, pe Telegram: „Târfă, nu poți sta strâns în coloană timp de două ore, în același loc!”.

„Suntem mai ales în război cu propria prostie și cu propriile mizerii, în care cei de sus își înmoaie penița și compun rapoarte frumoase".

Un altul, Vysokygovorit, a subliniat că liderii militari ruși nu par să fi învățat din incidentele anterioare, apreciind că cei responsabili „ ar trebui împușcați". 

El a scris: „dacă la jumătatea celui de-al doilea an de război există comandanți care duc coloane compacte pe front și strâng toți militarii într-o grămadă mare, iar apoi așteaptă liniștiți ca artileria inamică să lovească, atunci astfel de comandanți ar trebui împușcați înaintea formațiunii, chiar dacă sunt colonei sau generali".

Vinovăția pentru masacrul de la Kreminna îi este atribuită comandantului Armatei a 20-a de Arme Combinate a Rusiei, generalul-maior Sukhrab Akhmedov, care a fost învinuit anterior pentru alte pierderi semnificative pe frontul din Ucraina. Grey Zone (Telegram) spune că Akhmedov (foto jos) și generalul Rustam Muradov au fost promovați în februarie în baza unor rapoarte falsificate: 

„Da, da, este exact același Akhmedov care, împreună cu un alt general, Rustam Muradov, este responsabil pentru moartea unui număr mare de soldați ruși și pentru pierderea a peste o sută de vehicule blindate pe front, în timpul asaltului de la Pavlovka (noiembrie 2022) și a tentativei de asalt de la Ugledar”

„În februarie 2023, Muradov și Akhmedov au fost promovați la noi grade de general prin decret prezidențial, pe baza unor rapoarte falsificate privind succesele înregistrate în teatrul de operații de către șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și ca urmare a unei cereri semnate de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.