VIDEO. UPDATE. Donald Trump este acuzat de 37 de fapte penale federale în dosarul documentelor clasificate. Fostul președinte american a fost reținut, alături de colaboratorul său apropiat Walt Nauta, pe perioada punerii sub acuzare / Eliberat apoi fără restricții de călătorie, republicanul a acuzat „o înscenare” menită să împiedice candidatura sa la Casa Albă


VIDEO. UPDATE. Donald Trump este acuzat de 37 de fapte penale federale în dosarul documentelor clasificate. Fostul președinte american a fost reținut, alături de colaboratorul său apropiat Walt Nauta, pe perioada punerii sub acuzare / Eliberat apoi fără restricții de călătorie, republicanul a acuzat „o înscenare” menită să împiedice candidatura sa la Casa Albă

UPDATE. După scurta reținere pe perioada punerii sub acuzare de către un tribunal federal din Miami, Florida,, fostului președinte american Donald Trump i s-a permis să plece la treburile sale fără nicio restricție legată de călătoriile interne sau internaționale, procurorii comunincându-i judecătorului Jonathan Goodman că acuzatul nu prezintă riscul de a fugi. 

Trump, care împlinește 77 de ani pe 14 iunie, a pledat nevinovat, respingând toate cele 37 de capete de acuzare privind păstrarea ilegală, manipularea defectuoasă de documente clasificate și obstrucționarea eforturilor autorităților de a le recupera.

El este primul președinte american - actual sau fost - care este vizat de o acuzație penală federală.

Context. Când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, Donald Trump a luat cu el zeci de cutii pline de dosare. Potrivit rechizitoriului, acestea au fost stivuite în mai multe locuri uşor accesibile şi au fost mutate de mai multe ori. În ianuarie 2022, după solicitări repetate, fostul preşedinte a acceptat să returneze cutii care conţineau aproape 200 de documente clasificate, dar a ţinut unele dintre ele secrete. Pentru a le recupera, agenţii FBI au efectuat o percheziţie spectaculoasă la Mar-a-Lago pe 8 august şi au confiscat alte aproximativ treizeci de cutii care conţineau 11.000 de documente.

Martori prezenți, marți, în sală au relatat că fostul președinte, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă și purtând o cravată roșie, a avut o atitudine rezervată și a afișat o figură de „piatră” în fața instanței, cea de-a doua din acest an (la începutul lunii aprilie, el a fost pus sub acuzare de către justiţia din statul New York pentru mai multe fraude contabile în legătură cu o plată făcută înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a reduce la tăcere o actriţă de filme X, care susţine că i-a fost amantă).

După ce a părăsit tribunalul, Trump s-a oprit la restaurantul „Versailles” din Miami, unde s-a oferit să plătească nota tuturor celor prezenți, mulți dintre ei susținători de-ai săi. Clienții i-au cântat lui Trump „La mulți ani”, dat fiind că mai erau doar câteva ore până la aniversarea fostul președinte al SUA.

Miliardarul s-a deplasat ulterior la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, unde s-a adresat susținătorilor săi.

Trump, care este favorit pentru nominalizarea din partea republicanilor la alegerile prezidențiale din 2024, le-a declarat suporterilor că avea „tot dreptul" să dețină documentele clasificate, dar că "nu a avut ocazia să se uite prin toate cutiile".

Atât Trump, cât și colaboratorii săi apropiați au denunţat "o înscenare" orchestrată pentru a-l îndepărta din competiţia împotriva preşedintelui democrat Joe Biden, care candidează şi el pentru un al doilea mandat.

Donald Trump nu termină, însă, problemele sale judiciare. O procuroare din Georgia urmează să anunţe până în septembrie rezultatul anchetei sale privind presiunile pe care le-a exercitat pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. De asemenea, procurorul special Jack Smith investighează rolul său în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Walt Nauta (dreapta)

Știrea inițială. Donald Trump și colaboratorul său apropiat Walt Nauta au fost reținuți, marți, la tribunalul Wilkie D Ferguson Jr din Miami, înainte de a fi puși sub acuzare pentru acuzații federale legate de documentele guvernamentale clasificate găsite pe proprietatea fostului președinte american Mar-a-Lago, relatează CNN.

Donald Trump și Walt Nauta, consilier al fostului președinte american, pus sub acuzare alături de acesta în legătură cu documentele guvernamentale clasificate descoperite la Mar-a-Lago, au fost amândoi supuși anterior procedurilor specifice în vederea reținerii la tribunalul federal din Miami, a declarat pentru Reuters un oficial judiciar.

De obicei, acuzaților li se iau amprentele digitale și li se fac fotografii de identificare în timpul acestor proceduri, iar uneori sunt încătușați, dar nu este clar care va fi tratamentul exact pentru Trump și Nauta. 

Actul de acuzare federal susţine că Trump a conspirat cu Nauta pentru a păstra documente clasificate şi a le ascunde de un mare juriu federal. Nauta, care a lucrat pentru Trump la Casa Albă şi la Mar-a-Lago, urmează să compară alături de Trump.

Audierea nu va fi publică.

Trump şi-a proclamat în repetate rânduri nevinovăţia şi acuză administraţia preşedintelui democrat Joe Biden că îl vizează în mod special.

Punerea sub acuzare a unui fost preşedinte al SUA pentru acuzaţii federale este fără precedent în istoria americană.

Alina Habba, avocat și purtător de cuvânt al lui Donald Trump, i-a luat apărarea fostului președinte în fața tribunalului.

„Decizia de a continua acuzațiile împotriva președintelui Trump, în timp ce faptele altora sunt trecute cu vederea, este emblematică pentru corupția pe care o avem aici", a declarat ea, repetând afirmațiile președintelui potrivit cărora acuzațiile sunt motivate politic.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria națiunii noastre (cu) urmărirea penală țintită a unui adversar politic de frunte".

Deși Habba este avocata lui Trump, ea nu îl reprezintă pe acesta în acest caz.

Miercuri, pe 14 iunie, Trump împlinește 77 de ani.

În fața tribunalului din Miami se află susținători ai fostului președinte, purtând pe cap pălării cu înscrisul „Make America Great Again”. Fluturând steaguri americane, susținătorii au scandat "Miami pentru Trump" și "Latinos pentru Trump".

Primarul orașului Miami, Francis Suarez, a declarat reporterilor din fața tribunalului că nu au existat probleme de securitate.

Autoritățile se pregătiseră pentru o mulțime de până la 50.000 de suporteri, temându-se că ar putea izbucni violențe similare cu cele de la Capitoliu din ianuarie 2021.

Surse: The Guardian, Reuters, BBC, CNN





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.