Contraofensiva. Ucrainenii au eliminat un important general rus în regiunea Donețk / Statele Unite vor înlocui de urgență vehiculele blindate Bradley pierdute pe front


Contraofensiva. Ucrainenii au eliminat un important general rus în regiunea Donețk / Statele Unite vor înlocui de urgență vehiculele blindate Bradley pierdute pe front

Propagandiștii Z au anunțat pe canalele lor moartea generalul-maior rus Serghei Goriacev, șeful de stat major al Armatei 35-a de arme combinate, răpus, la 12 iunie, în urma unui atac ucrainean cu rachete.

Potrivit acestora, generalul a fost eliminat în apropierea liniei de front „Velyka Novosilka" din sud-vestul regiunii Donețk, unde forțele ucrainene au înregistrat avansul cel mai important de la debutul contraofensivei. Alte surse au precizat că generalul a fost ucis în regiunea Zaporojie cu o rachetă „Storm Shadow”. Detalii mai jos despre câștigurile teritoriale ucrainene. 

Goriachev era la debutul invaziei din Ucraina comandant al Brigăzii a 5-a de tancuri separate și fusese promovat recent în funcția de șef al Statului Major al Armatei a 35-a.

Ulterior, PODUL.md a revenit asupra acestei informații precizând că „Generalul lui Putin, ucis în Ucraina cu „Storm Shadow”, a fost ani de zile comandantul trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria / Goriacev nu a crăpat singur, ci alături de o suită întreagă de ofițeri ruși”. Detalii AICI

Potrivit Mediazone, pe baza unor surse deschise, până la începutul lunii iunie ar fi murit cel puțin patru generali ruși. Publicația spune că aceștia sunt: generalul-maior Kanamat Botashev (PMC Wagner), generalul-maior Roman Kutuzov, comandantul Corpului 1 Armată al autoproclamatei "RPD", generalul-maior Andrey Sukhovetsky, comandantul adjunct al Armatei 41 a tuturor armatelor din Districtul Militar Central și generalul-maior Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a.

Departamentul american al Apărării estima însă că pierderile înaltului comandament al forțelor armate ruse ar fi chiar de două ori mai mari decât cele prezentate de Mediazone. La 10 mai, Scott Berrier, șeful Agenției de Informații a Pentagonului, a anunțat că cel puțin opt generali ruși au fost uciși.

În august anul trecut, Ministerul britanic al Apărării raporta că 10 generali ai armatei ruse au murit în timpul războiului. Potrivit serviciilor de informații japoneze, începând cu februarie 2023, 20 de generali ruși au murit în războiul din Ucraina.

În ceea ce privește câștigurile teritoriale, guvernul ucrainean a clarificat,  luni, informațiile de peste weekend afirmând că a preluat şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul ofensivei sale.

„Au fost eliberate şapte sate", a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojia.

Hanna Maliar a precizat că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, în apropiere de Zaporojia, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk.

„Suprafaţa teritoriului revenit sub controlul nostru se ridică la 90 de kilometri pătraţi", a subliniat Hanna Maliar.

Luni după-amiază, armata ucraineană a mai afirmat că a făcut progrese în regiunea Bahmut.

„Trupele ucrainene au înaintat 250 până la 700 de metri în direcţia Bahmut", a indicat Ministerul Apărării.

La rândul ei, Moscova a susţinut că a respins atacurile ucrainene din regiunea Doneţk, lângă Velika Novosilka, precum şi lângă satul Levadne, în apropiere de Zaporojia.

Afirmaţiile Moscovei şi Kievului nu au putut fi verificate în mod independent.

„Forţele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul provinciei Doneţk şi vestul +oblastului+ Zaporojia, pe care surse ruseşti le-au confirmat, dar au încercat să le minimizeze", a indicat la rândul său centrul de analiză american Institute for the Study of War (ISW).

„Luptele sunt dure, dar continuăm să mergem înainte, acest lucru este foarte important", a declarat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său de seară. „Le mulțumesc băieților noștri pentru fiecare steag ucrainean care se întoarce acum la locul său de drept în satele de pe teritoriul recent eliberat".

Președintele francez, Emmanuel Macron, a opinat că mult-așteptata contraofensivă va fi în desfășurare timp de săptămâni, dacă nu luni. „Ne dorim să fie cât mai reușită, pentru a putea apoi să începem o fază de negociere în condiții bune."

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat luni că este prea devreme pentru a spune exact încotro se îndreaptă contraofensiva ucraineană, dar Washingtonul este încrezător în succesul acesteia în încercarea de a recupera terenurile confiscate de Rusia. În cadrul unei conferințe de presă la Washington, Blinken a declarat că SUA sunt hotărâte să maximizeze sprijinul acordat Ucrainei pentru ca aceasta să reușească pe câmpul de luptă.

Potrivit Nexta, Statele Unite vor înlocui de urgență vehiculele blindate de infanterie Bradley pierdute în timpul contraofensivei ucrainene.

Statele Unite vor aloca mâine (marți) un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari, a declarat un oficial al Departamentului american al Apărării pentru Vocea Americii, sub rezerva anonimatului. 

Noi vehicule blindate Stryker și Bradley vor fi furnizate Ucrainei pentru a le înlocui pe cele pierdute de forțele armate ucrainene.  Statele Unite vor furniza, de asemenea, muniție pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS și HIMARS.

Ucraina a pierdut aproximativ 16 vehicule blindate Bradley în primele zile ale ofensivei, potrivit CNN.

Multe dintre vehicule au fost avariate și abandonate, mai degrabă decât distruse. Aproximativ 110 Bradley fuseseră livrate anterior.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.