Islanda devine prima țară care își închide ambasada de la Moscova. Rusia amenință că va da un „răspuns”, acuzând Reykjavikul de „ruinarea” relațiilor dintre cele două țări


Islanda devine prima țară care își închide ambasada de la Moscova. Rusia amenință că va da un „răspuns”, acuzând Reykjavikul de „ruinarea” relațiilor dintre cele două țări

Rusia a avertizat, sâmbătă, că va „răspunde” , după ce Islanda a devenit prima țară care a decis să suspende activitățile ambasadei sale de la Moscova.

„Toate acțiunile antirusești ale Reykjavikului vor determina în mod inevitabil un răspuns", a precizat ministerul rus de Externe într-un comunicat, acuzând Islanda de „ruinarea” relațiilor dintre cele două țări.

„Pe viitor, vom ține cont de această decizie neprietenoasă atunci când vom stabili relațiile noastre cu Islanda", a adăugat ministerul.

Islanda a anunțat, vineri, că va suspenda activitatea ambasadei sale de la Moscova începând cu 1 august. De asemenea, Islanda a solicitat Moscovei să-şi „limiteze activităţile" ambasadei sale din capitala islandeză şi „să-şi reducă nivelul de reprezentare".

„Situația actuală pur și simplu nu face viabilă funcționarea unei ambasade în Rusia pentru micul serviciu de externe al Islandei", a precizat ministrul de Externe, Thordis Gylfadottir.

Într-un gest simbolic, personalul a putut fi văzut vineri dând jos steagul islandez arborat pe una din laurile ambasadei din Moscova.

Ministerul islandez de Externe a indicat că decizia „nu reprezintă o întrerupere a relațiilor diplomatice". Dar, întrucât legăturile comerciale, culturale și politice cu Rusia se află „la cel mai scăzut nivel din toate timpurile", menținerea operațiunilor ambasadei la Moscova „nu se mai justifică", a mai precizat ministerul.

Foto jos: Thordis Gylfadottir, ministrul de Externe al Islandei, 35 de ani

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.